Consiliul Judeţean Dolj a lansat licitaţiile pentru pacheţelul elevilor

0
123

Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, a anunţat, ieri, că sunt în derulare licitaţiile pentru achiziţionarea şi distribuirea produselor lactate şi de panificaţie de care vor beneficia preşcolarii şi elevii doljeni, precum şi a merelor care le vor fi acordate şcolarilor în anul 2013-2014.

Licitaţia pentru produsele de panificaţie vizează achiziţionarea şi distribuirea unui număr de 11.413.600 de cornuri sau batoane, în ambalaje de 80 de grame/unitate, de care vor beneficia 64.850 de copii – elevi din învăţământul primar şi gimnazial de stat şi privat, precum şi preşcolari din grădiniţele de stat şi private cu program normal de 4 ore. Pentru diversificarea programului, pot fi furnizate şi produse derivate, precum covrigi simpli sau biscuiţi uscaţi, în limita a cel mult 33% din cantitatea totală prevăzută. Valoarea estimată a contractului, pentru toate cele trei loturi, este de 3.195.808 lei, fără TVA.

Cantitatea de produse şi numărul beneficiarilor sunt aceleaşi în cazul contractului pentru furnizarea de produse lactate, unde suma destinată achiziţiei este estimată la 7.532.976 de lei, fără TVA. Produsele care vor fi livrate sunt lapte tratat termic UHT în ambalaje de 200 ml/unitate, precum şi produse din lapte fermentat (iaurt simplu, lapte bătut, sana sau chefir), fără ca acestea din urmă să depăşească 33 la sută din valoarea contractului. «Consiliul judeţean şi-a făcut „temele de vacanţă”, lansând, în prima parte a lunii august, licitaţiile pentru alimentele care fac parte din pachetul ce va fi acordat preşcolarilor şi şcolarilor din Dolj în noul an de învăţământ. Vorbim despre trei achiziţii importante pe care le avem în derulare, chiar dacă ne referim numai la faptul că, estimativ, valoarea totală a contractelor este de aproape 12 milioane de lei, fără TVA. În privinţa laptelui şi a cornului, s-au păstrat, în linii mari, coordonatele de la licitaţiile de anul trecut. A crescut uşor numărul beneficiarilor, în sensul că acum avem aproape 65.000 de preşcolari şi elevi din învăţământul primar şi gimnazial care vor primi aceste produse, astfel că trebuie să pregătim peste 11.400.000 de pachete pentru întregul an de învăţământ. Am optat şi de data aceasta pentru cumpărarea de lapte ultrapasteurizat, aşa-numitul „lapte UHT”, care rezistă mult mai bine, pentru că ne preocupăm să le oferim acestor copii doar alimente sigure», a spus preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa.

„Producătorii să cântărească bine această şansă care li se oferă”

Contractul „Achiziţionarea şi distribuţia fructelor (merelor) pentru elevii din învăţământul primar (clasa pregătitoare şi clasele I-IV) şi gimnazial (clasele V-VIII) de stat şi privat, din judeţul Dolj, pentru anul şcolar 2013/2014“, scos la licitaţie de Consiliul Judeţean Dolj, prevede cumpărarea unei cantităţi de 3.307.700 de mere din categoria „Extra“ sau categoria I, cu o greutate minimă de 100 de grame fiecare, valoarea totală estimată fiind de 926.156 de lei, fără TVA. Fructele vor fi distribuite, pe parcursul anului şcolar, unui număr de 53.350 de elevi din învăţământul primar şi gimnazial.

“Sperăm ca acest an să aducă o reuşită şi în ceea ce priveşte contractul pentru achiziţionarea şi distribuirea merelor pentru şcolari, unde, până acum, ne-am confruntat cu această problemă a lipsei ofertelor. Desigur, poate şi cantitatea mare – pentru că vorbim despre mai mult de 330 de tone de fructe – îi intimidează pe ofertanţi, poate şi standardele de calitate impuse, pentru că trebuie să livreze doar mere întregi, sănătoase, curate, cu o anumită greutate. Însă acestea sunt cerinţe fireşti, deoarece este vorba de produse care vor ajunge pe masa unor copii.  Noi facem un apel către producători să cântărească bine această şansă care li se oferă, de a-şi valorifica marfa în condiţiile unui contract ferm. Eu am convingerea că pot găsi posibilităţi de a îndeplini cerinţele din caietul de sarcini, fie chiar şi prin varianta asocierilor.  Nu trebuie să uităm nici faptul că acest contract pentru furnizarea şi distribuirea merelor este împărţit în trei loturi, corespunzând sectoarelor în care sunt grupate unităţile de învăţământ din judeţ, şi pot fi depuse oferte separate“, a mai precizat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa.