Primarul Craiovei, Olguţa Vasilescu, la judecată pentru infracţiuni de corupţie

0
172

olguta-vasilescuProcurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de Combatere a Corupţiei au anunţat, ieri, că au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a Olguţei Vasilescu, primarul Craiovei, dar şi a fostului administrator public al Craiovei, Radu Preda, şi a reprezentantei Asociaţiei Pro Craiova, Elena Daniela Popescu. Este vorba despre dosarul în care procurorii anticorupţie au acuzat-o pe Lia Olguţa Vasilescu de presiuni asupra unor oameni de afaceri pentru obţinerea unor sponsorizări în campania electorală din 2012. Dosarul se va judeca la Tribunalul Bucureşti.

Reprezentanţii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au anunţat, ieri, că au dispus trimiterea în judecată a Olguţei Vasilescu, primar al municipiului Craiova, sub aspectul săvârşirii a patru infracţiuni de luare de mită şi câte două infracţiuni de folosirea autorităţii sau influenţei în scopul obţinerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite şi spălare de bani. În acelaşi dosar au fost deferiţi justiţiei, sub control judiciar, Radu Cosmin Preda, la data faptelor administratorul public al Craiovei, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de complicitate la luare de mită (două infracţiuni) şi instigare la spălare de bani, şi Elena Daniela Popescu, la data faptelor reprezentant al Asociaţiei Pro Craiova, acuzată de complicitate la luare de mită şi spălare de bani.

În rechizitoriu, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt: În cursul anului 2012, cu prilejul campaniei electorale pentru alegerea primarului municipiului Craiova, mai mulţi oameni de afaceri au fost determinaţi de candidatul Vasilescu Lia Olguţa, personal sau prin intermediul unor persoane din echipa de campanie, să efectueze diverse sponsorizări. În scopul obţinerii acestor foloase, inculpata s-a folosit de influenţa pe care o avea asupra oamenilor de afaceri, în calitatea sa de vicepreşedinte al organizaţiei judeţene a unui partid politic. În cadrul „donaţiilor” respective, inculpata Vasilescu Lia Olguţa a primit de la un om de afaceri, ca urmare a exercitării influenţei sale politice, suma de 25.000 euro pentru plata concertului susţinut de un artist străin, bani pe care i-a remis cash (plus încă 25.000 euro, a căror provenienţă nu a fost stabilită), în preziua concertului din 14.05.2012, unei persoane organizator evenimente. Aceasta din urmă a achitat suma totală de 50.000 euro staff-ului artistului respectiv, conform contractului depus la dosarul cauzei.

În acelaşi context şi în aceeaşi calitate, inculpata şi-a folosit influenţa în scopul obţinerii de la un alt om de afaceri a unor materiale electorale conţinând imaginea candidatului Lia Olguţa Vasilescu şi sloganuri de campanie electorală, în valoare de 44.241,96 euro. Materialele respective, utilizate de inculpata Vasilescu Lia Olguţa în campania electorală, au fost realizate de o firmă în baza unui contract fictiv încheiat cu societatea omului de afaceri, documentul având ca obiect imprimarea de materiale promoţionale. Foloasele necuvenite au fost folosite de inculpata Vasilescu Lia Olguţa în scopul menţionat mai sus, cunoscând că acestea provin din săvârşirea unor infracţiuni.radu preda

Peste 500.000 lei cu titlu de mită

Într-un context diferit, mai spun procurorii DNA, în cursul anului 2014, inculpata Vasilescu Lia Olguţa a pretins şi primit de la mai mulţi oameni de afaceri care aveau în derulare contracte cu Primăria Craiova, pentru şi printr-o asociaţie non profit (n.r. – Asociaţia Pro Craiova), cu titlu de mită, suma totală de 568.291,37 lei, în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle sale de serviciu. Oamenii de afaceri au acceptat solicitările formulate de inculpata Vasilescu Lia Olguţa în considerarea atribuţiilor pe care aceasta le avea în calitate de primar, pentru a nu întâmpina din partea edilului dificultăţi în buna desfăşurare a contractelor, în efectuarea plăţilor şi în recepţionarea lucrărilor.

Referitor la banii pretinşi şi primiţi de primarul municipiului Craiova, cu ajutorul celorlalţi doi inculpaţi, din probele administrate a rezultat că inculpata Popescu Elena Daniela, preşedinte al asociaţiei, în cunoştinţă de cauză, la instigarea inculpatului Preda Radu, care, de asemenea, cunoştea provenienţa şi modul real de obţinere a sumelor de bani intrate în contul asociaţiei cu titlu de sponsorizări, a acceptat încheierea a patru contracte de sponsorizare.
Ulterior, în luna iunie 2014, inculpata Popescu Elena Daniela a dispus transferul sumei de 316.471 lei din contul asociaţiei în contul unei societăţi comerciale, în scopul disimulării adevăratei naturi a provenienţei acesteia, cunoscând că provine din săvârşirea infracţiunii de luare de mită.

În cauză, procurorii anticorupţie au instituit măsura asiguratorie a sechestrului asupra sumelor de bani, în lei sau valută, aflate în conturi ale instituţiilor bancare, deţinute de cei trei inculpaţi. De asemenea, s-a dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra unor imobile ce aparţin inculpaţilor Preda Radu Cosmin şi Popescu Elena Daniela. Dosarul se va judeca la Tribunalul Bucureşti.