A fost lansat ghidul „România Investeşte”

0
136

bancaErste Asset Management a elaborat primul studiu cu privire la Fondurile de Investiţii din România şi a lansat ghidul „România Investeşte“, care explică ce este, cum funcţionează, care sunt principalele tipuri şi în ce tip de instrumente financiare investesc fondurile de investiţii. Protecţia financiară este principalul motiv pentru care românii plasează bani în fondurile de investiţii; 88% din investitori consideră că fondurile de investiţii pot aduce un câştig superior produselor de economisire.

Erste Asset Management, companie de administrare de fonduri de investiţii, membră a Grupului Erste care deţine şi Banca Comercială Română a elaborat primul studiu din România, cu focus pe fondurile de investiţii. Studiul a presupus măsurarea: percepţiilor şi atitudinilor vizavi de surplusul financiar în general; gradul de cunoaştere şi informare vis a vis de instrumentele de economisire / investiţie disponibile; obiceiurilor de utilizare a instrumentelor de economisire investiţie şi percepţiilor vizavi de companiile care oferă instrumente de economisire. «Mitul greşit al sumei mari de bani şi lipsa informaţiilor sunt principalele bariere în calea neparticipării într-un fond de investiţii. Despre Fondurile de Investiţii s-au spus multe: că sunt complicate, că nu sunt pentru oricine. Puţini sunt însă cei care ştiu exact ce este un Fond de Investiţii sau cum funcţionează el. De aceea am gândit un program de educaţie financiară şi un ghid de investiţii “România Investeşte” în care am explicat fiecare termen, fiecare produs, fiecare mit, astfel oricine să poată decide singur dacă investiţiile sunt potrivite, când şi în ce să investească», a subliniat Dragoş Neacşu, CEO al Erste Asset Management.banca 1

55% din respondenţi consideră că nu au îndeajuns de mulţi bani pentru a investi

Concluziile principale ale studiului Erste Asset Managment relevă faptul ca protecţia financiară este principalul motiv pentru care românii plasează bani în fondurile de investiţii. 49% menţionează protecţia financiară pe termen lung, 38% se gândesc la liniştea vieţii de zi cu zi, 36 % îşi doresc ca rezervele financiare să fie folosite în cel mai profitabil mod. Studiul relevă că pentru români nevoia de protecţie financiară este în strânsă legătură cu dorinţă de a avea un suport în momente neprevăzute sau dificile, mai degrabă decât grija faţă de viitor. În timp ce 47% dintre respondenţi deţin depozite de economii mai vechi de 3 ani de zile, majoritatea respondenţilor dau crezare unui mit eronat: acela ca pentru a investi într-un fond de investiţii trebuie să deţii sume mari de bani. Astfel, 55% consideră că nu au îndeajuns de mulţi bani pentru a investi, în timp ce 34 % nu se consideră îndeajuns de informaţi pentru a investi.

Ce tip de instrumente financiare investesc fondurile de investiţii

Dintre românii care investesc în fonduri de investiţii, majoritatea copleşitoare, de 88% consideră că fondurile de investiţii pot aduce un câştig superior produselor de economisire. Cu toate acestea, în prezent numai 1,5% dintre români sunt dispuşi să investească un surplus material consistent în fonduri de investiţii. Majoritatea ar direcţiona un surplus financiar semnificativ în investiţii imobiliare, terenuri sau achiziţia unei case (aproximativ 30%) afaceri şi investiţii diverse (aproximativ 24%) călătorii (aproximativ 15%). Astfel studiul relevă faptul că românii aleg soluţiile lipsite de riscuri şi preferă investiţiile în bunuri sau active la care au acces permanent şi pe care le pot controla. Ca urmare a studiului, Erste Asset Management a lansat ghidul „România Investeşte” care explică ce este, cum funcţionează, care sunt principalele tipuri şi în ce tip de instrumente financiare investesc fondurile de investiţii.lei

Un grup de oameni care se strâng împreună

          Ca să eliminăm orice tip de confuzie încă de la început, Fondurile de Investiţii nu sunt nici produse bancare, şi nici investiţii directe la bursă. Atunci, ce sunt? În sensul propriu, un fond de investiţii implică doi termeni „Fond” şi „Investiţii”. ”Fond” vorbeşte despre un grup de oameni care se strâng împreună, iar „Investiţii” face referire la bani, economii. Aşadar, Fondul de Investiţii este o formă de asociere prin care mai mulţi oameni pun la un loc sume de bani mai mici – economiile lor – ca să obţină avantajele sumelor mari de bani. Banii strânşi sunt păstraţi într-o bancă depozitară, dar gestionaţi de un specialist, manager de fond, angajat al unui administrator de fond (Societatea de Administrare a Investiţiilor – S.A.I.). Fondul de Investiţii nu are personalitate juridică, deci nu poate să dea faliment. În cazul Fondurilor de Investiţii administrate de S.A.I. Erste Asset Management S.A., Banca Depozitară este BCR, iar Administratorul este S.A.I. Erste Asset Management S.A. Investiţiile au un cadru legislativ strict, reglementat de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF).

         Ghidul „România Investeşte” clarifică şi explică detaliile referitoare la mituri şi adevăruri despre fondurile de investiţii :

  • Şansele de câştig pot fi mai mari decât în cazul depozitelor. ADEVĂR.

Fondul de Investiţii acumulează o sumă mai mare de bani decât capitalul personal şi o împarte în mai multe tipuri de investiţii. Astfel, dacă o investiţie nu aduce profit, există altele care pot să compenseze.

  • Fondurile de Investiţii nu sunt pentru orice buzunar. DOAR UN MIT.

Nicidecum. Oricine poate începe cu suma minimă lunară de 100 RON sau EUR, în funcţie de moneda în care doreşte să investească.

  • Fondurile de Investiţii îţi blochează banii. DOAR UN MIT.

Nici pe departe. Fondurile Deschise de Investiţii permit în general înscrierea şi retragerea oricând doreşte clientul.

  • Trebuie să te pricepi la bani ca să investeşti. ŞI MIT, ŞI ADEVĂR.

Efectiv, banii clientului sunt gestionaţi de un expert care are studii, experienţa, acces la informaţii actuale şi pieţe internaţionale.

  • Riscul e mare. ŞI MIT, ŞI ADEVĂR.

Depinde de Fondul de Investiţii ales. Sunt Fonduri de Investiţii cu riscuri şi randamente mici, care pun accent pe stabilitate, si Fonduri cu riscuri şi randamente mari, care se expun fluctuaţiilor pieţei.

  • Banii sunt investiţi şi pe pieţe financiare internaţionale. ADEVĂR.

Ca investitor al unui Fond de Investiţii care înregistrează – spre exemplu – peste 6 miliarde de lei, orice client poate avea acces şi la pieţe financiare internaţionale.

  • Poţi să pierzi toţi banii. DOAR UN MIT.