Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Oltenia” al judeţului Dolj, recomandări pentru evitarea unor situaţii dezastruoase

0
462

În ultimele 24 de ore, echipajele de intervenție din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) „Oltenia” al județului Dolj, cu mijloacele tehnice destinate stingerii incendiilor, căutării și salvării persoanelor din medii ostile vieții, precum și pentru acordarea primului ajutor medical calificat, au participat la un număr de 40 intervenții. Având în vedere temperaturile caniculare reprezentanţii ISU Dolj vin şi cu recomandări, pentru diminuarea, dacă nu lichidarea efectelor nedorite ale temperaturilor caniculare din aceste zile.

 Conform bilanţului prezentat de ISU Dolj, din numărul total de intervenții, 37 au fost ale paramedicilor SMURD pentru acordarea primului ajutor și transportarea la spital a persoanelor rănite ori cu probleme medicale grave. De asemenea, au fost înregistrate trei incendii, toate fiind de vegetație uscată,  pe raza localităților Rast, Coțofenii din Față  și a municipiului Craiova – str. “Calea Brezei”. În urma acestora,  au ars aproximativ două ha de vegetație uscată. Cauza probabilă de izbucnire a incendiilor a fost stabilită ca fiind flacără (foc deschis în spații deschise). Alături de pompieri, au fost și Serviciile Voluntare ale localităților Rast și Coțofenii din Față. Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro.

ISU Dolj vine cu recomandări

Respectând regulile de prevenire  a incendiilor , pentru ca recoltele din această vară să fie strânse în siguranţă, pentru evitarea unor evenimente deosebite, ISU Dolj vine cu recomandări. “Facem mai multe recomandări:  pentru MECANIZATORI! ÎNAINTEA ÎNCEPERII LUCRĂRILOR AGRICOLE: VERIFICAŢI toate maşinile şi utilajele agricole din punct de vedere tehnic, asiguraţi-le cu dispozitive de parascântei (acolo unde este necesar) şi dotaţi-le cu mijloace de primă intervenţie – stingătoare, bidoane cu apă, lăzi cu nisip şi mături cu coadă de cel puţin doi metri; NU UITAŢI! Fumatul şi utilizarea focului deschis sunt interzise la mai puţin de 100 m de punctele de recoltare şi depozitare a produselor agricole! ARDEREA MIRIŞTII, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută numai după emiterea permisului de lucru cu foc deschis, prin grija primarului de către şeful serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă sau persoana desemnată în acest sens. Supravegherea se va realiza tot de către membrii serviciului voluntar, cu mijloace de stingere cum ar fi autospeciale, cisterne, rezervoare de apă, stingătoare etc. ; ÎN PERIOADA COACERII ŞI PÂNĂ LA TERMINAREA RECOLTĂRII: SENSUL de recoltare al combinelor va fi invers direcţiei vântului!;  REZERVOARELE cu combustibil şi întreaga instalaţie de alimentare cu carburanţi trebuie sa fie etanşe şi fără pierderi de combustibil; ALIMENTAREA cu carburanţi se va face în punctele de alimentare special amenajate. Este interzis transportul şi transvazarea lichidelor combustibile în vase deschise, confecţionate din material plastic şi alimentarea, în lan sau la distanţe mai mici de 100 m faţă de acestea, a autovehiculelor, maşinilor şi utilajelor agricole; PROPRIETARI DE TERENURI ŞI ADMINISTRATORI DE ASOCIAŢII AGRICOLE: MARCAŢI terenurile agricole cu indicatoare de securitate, privind interdicţia fumatului şi a utilizării focului deschis; ASIGURAŢI punctele de recoltare cu tractoare cu plug sau disc, cisterne cu apă, platforme mobile dotate cu furci, cazmale, găleţi, stingătoare, butoaie cu apă; ASIGURAŢI izolarea lanurilor prin fâşii arate sau discuite, longitudinale şi transversale; STRÂNGEŢI paiele rezultate în urma recoltării şi araţi imediat miriştea;  EFECTUAŢI toate lucrările agricole cu utilaje verificate tehnic din punct de vedere al dispozitivelor de parascântei; ESTE INTERZISĂ ARDEREA miriştilor şi a vegetaţiei uscate fără acceptul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi fără informarea, în prealabil, a primăriilor şi a Serviciilor Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă din localitate”, a precizat col. Florin Cocoşilă, purtător de cuvânt al ISU Dolj .