Marcel Ciolacu: Este clar că trebuie să venim cu o plafonare a preţurilor la carburanţi

0
360

Preşedintele PSD Marcel Ciolacu a declarat, luni, că Guvernul trebuie să vină cu o plafonare a preţurilor la carburanţi, deoarece există „speculanţi” în această piaţă. Declaraţiile sale vin în contextul în care în acest weekend au avut loc proteste la benzinării, şoferii cerând plafonarea preţurilor, pe modelul din Ungaria.

„Sunt anumite companii prestigioase, corecte care, într-o conjunctură cum a fost pandemia, au avut nişte venituri excepţionale… Sau cum a fost această criză din energie, la carburanţi. Unele dintre ele sunt bazate pe un preţ speculativ. Aştept de la ministerul Energiei explicaţii. Dacă cetăţenii au dus greul în această perioadă şi tu ai făcut venituri excepţionale este normal ca pe o perioadă limitată… Statul a cheltuit imens să combată pandemia, câteodată eficient, câteodată neeficient. Un efort din partea acestor companii nu este nici incorect, nici injust, este un element corect în orice stat. Eu vreau să ne aşezăm la masă să luăm deciziile cât mai corecte, unde sunt speculanţi, precum pe zona de carburanţi. Este clar că trebuie să venim cu o plafonare. Părerea mea că trebuie plafonat preţul şi cu o marjă de profit”, a declarat luni liderul social-democraţilor, la sediul PSD.

Surse din PSD au precizat pentru Economedia că intenţia PSD este de a plafona adaosul pe lanţ, în prezent de 37%, în care nu sunt incluse profit, transport, asigurări. Potrivit acestora, PSD intenţionează să lase o marjă de profit, de 5-10% de exemplu, pentru a aduce benzina înapoi la 7 lei, pe un termen limitat.

El a mai precizat că excepţiile din Codul Fiscal se ridică la 64 miliarde lei.

„Nu se mai poate continua aşa, o spun toţi finanţiştii, toţi auditorii externi, despre care nu putem spune că sunt social-democraţi. În ceprieşte Codul Fiscal din punctul meu de vedere arată precum eram în Evul Mediul. Sunt excepţii peste excepţii, jocuri de noroc impozitate cu 1%, companii impozitate cu 1%, alte companii cu un angajat impozitate cu 1%, altele fără angajat cu 3%, dacă soarele răsare din sud nu din nord cu 5%. Nu se poate continua cu aşa ceva. Eu nu pot să observ că toate ţările economice dezvoltate nu au excepţii, ci au un sistem de impozite progresivă. Avem excepţii de exemplu pentru zona de construcţii. Excepţia era ca de la salariul minim să ajungi la 3.000 lei ca oamenii să nu mai plece din ţară, să rămână în România. Ne-am trezit că aceste excepţii sunt doar până la 30.000 lei”, a mai spus Ciolacu.