Klaus Iohannis a fost decorat în Germania cu Premiul „Ordinul Sfântul Gheorghe”

0
221

presedintePreşedintele Klaus Iohannis a fost decorat, în cadrul vizitei sale în Germania, cu Premiul „Ordinul Sfântul Gheorghe”, de către profesorul Hans-Joachim Frey, directorul artistic şi preşedintele Balului Operei „Semper” din Dresda.

Preşedintele Klaus Iohannis a spus în cadrul ceremoniei că dedică premiul prieteniei româno germane.

La începutul discursului, preşedintele şi-a motivat absenţa la gala Balul Operei «Semper» din Dresda, din 3 februarie, făcând referire la evenimentele din acele zile din România unde erau manifestaţii “pentru a apăra democraţia şi statul de drept”. Am considerat că este datoria mea morală să le fiu alături, a spus Klaus Iohannis.

Preşedintele României a vorbit şi despre viitorul proiectului european, care în opinia sa, ţine de angajarea pe calea solidarităţii şi a unităţii, în mod pragmatic şi credibil. Important este ca UE să-şi păstreze, sincer şi onest, valorile şi principiile sale fundamentale şi să identifice căi concrete pentru a fi mai apropiată de cetăţenii săi, a subliniat preşedintele.

În contextul crizelor complexe din regiune, cooperarea dintre România şi Germania a cunoscut o nouă dinamică.

“Astăzi, împreună, suntem mai hotărâţi, mai puternici şi mai pregătiţi ca niciodată să ne angajăm pentru acest parteneriat, pentru o Uniunea Europeană prosperă, puternică şi sigură“, a mai spus preşedintele României.

Vă prezentăm în continuare textul alocuţiunii:

„Stimate domnule profesor Frey,
Domnule Ambasador,
Stimaţi invitaţi,
Doamnelor şi domnilor,

Este o deosebită onoare să primesc, cu ocazia vizitei oficiale la Berlin, Ordinul «Sfântul Gheorghe» al Balului Operei «Semper» din Dresda. Am regretat foarte mult că nu am putut să iau parte, pe 3 februarie, la seara de gală a balului. Dar acest lucru s-a întâmplat din motive foarte întemeiate. După cum ştiţi, concetăţenii mei manifestau exact în acele zile pentru a apăra democraţia şi statul de drept din România. Am considerat că este datoria mea morală să le fiu alături.

Sunt încântat de faptul că avem astăzi, la Berlin, în cadrul Ambasadei României şi românilor, ocazia de a ne reuni. Vă sunt foarte recunoscător pentru onoarea pe care mi-o faceţi prin decernarea acestui premiu.

Primesc cu mare plăcere Ordinul «Sfântul Gheorghe» şi îl dedic prieteniei româno-germane, pe care o preţuim foarte mult.

Numele ordinului care mi-a fost înmânat – «Sfântul Gheorghe» – poartă o simbolistică aparte. Aceasta este legată de lupta pe care noi, statele democratice, o ducem în contextul european şi internaţional actual.

Viitorul proiectului european ţine de angajarea pe calea solidarităţii şi a unităţii, în mod pragmatic şi credibil. Important este ca UE să-şi păstreze, sincer şi onest, valorile şi principiile sale fundamentale şi să identifice căi concrete pentru a fi mai apropiată de cetăţenii săi.

Europa înseamnă democraţie, pluralism, toleranţă, diversitate. Uniunea Europeană înseamnă libertate şi responsabilitate. Toate acestea sunt atuuri, nu slăbiciuni. Este în beneficiul nostru, al tuturor, să ne impunem pentru aceste valori.

România a demonstrat că este un partener predictibil şi de încredere, prin asumarea clară atât a statutului său de membru al UE deplin angajat, din ultimii 10 ani, cât şi în ceea ce priveşte responsabilităţile euro-atlantice de securitate şi apărare comună.

În contextul crizelor complexe din regiunea noastră, cooperarea dintre România şi Germania a cunoscut o nouă dinamică. Astăzi, împreună, suntem mai hotărâţi, mai puternici şi mai pregătiţi ca niciodată să ne angajăm pentru acest parteneriat pentru o Uniune Europeană prosperă, puternică şi sigură.

Domnule Profesor Frey, vă mulţumesc dumneavoastră şi conducerii Balului Operei «Semper» pentru această onoare şi mă bucur că am avut posibilitatea de a ne întâlni în acest context. Vă doresc dumneavoastră şi Operei «Semper» din Dresda mult succes în continuare!”