Costel Tulitu, fostul primar din Bechet, vrea să scape de executarea pedepsei primite pentru fapte de corupţie

0
333
costel tulitu
Costel Tulitu

Condamnat definitiv, în octombrie 2016, la 3 ani de închisoare cu executare pentru infracţiuni de corupţie, fostul primar al oraşului Bechet, Costel Tulitu, a încercat să scape de puşcărie formulând o contestaţie la executare. Judecătorii de la Tribunalul Dolj i-au respins, însă, la sfârşitul săptămânii trecute, contestaţia, ca inadmisibilă, astfel că acesta rămâne în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Craiova unde este încarcerat. Împreună cu fostul primar au mai fost condamnaţi, în acelaşi dosar, dirigintele de şantier al lucrărilor de canalizare şi administratorul firmei care ar fi trebuit să execute lucrarea, cei doi primind 2 ani, respectiv 2 ani şi 6 luni de închisoare, ambele pedepse fiind cu suspendare. Toţi trei au fost trimişi în judecată de procurorii DNA – Serviciul Teritorial Craiova în aprilie 2015, primarul fiind acuzat că, sprijinit de cei doi, a aprobat plăţi către firma Consrep Construct S.R.L. pentru lucrări neexecutate, dar şi că a încheiat contracte între primăria Bechet şi firma fiului său.

La sfârşitul săptămânii trecute, mai exact, joi, 15 iunie a.c., magistraţii Tribunalului Dolj au respins o contestaţie la executare formulată de fostul primar al oraşului Bechet, Costel Tulitu, care încerca astfel să scape de executarea pedepsei de 3 ani închisoare cu executare primită anul trecut pentru infracţiuni de corupţie: „Respinge ca inadmisibilă contestaţia la executare formulată de condamnatul Tulitu Costel. În temeiul art. 275 alin. 2 C.proc.pen., Obligă condamnatul la plata sumei de 200 lei cheltuieli de judecată. Cu contestaţie în termen de 3 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică, azi 15.06.2017”. Hotărârea nu este definitivă, putând fi atacată la Curtea de Apel Craiova.

Reamintim că, la sfârşitul lunii aprilie 2015, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Craiova au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a fostului primar al oraşului Bechet, Costel Tulitu, acuzat de 6 infracţiuni de abuz în serviciu, din care trei în formă continuată şi 4 infracţiuni de conflict de interese, Marin Petroi, diriginte de şantier, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reţinut abuz în serviciu în formă continuată (2 acte materiale), Laurenţiu Păunescu, administrator al S.C. Consrep Construct S.R.L., acuzat de complicitate la abuz în serviciu (2 acte materiale), şi S.C. Consrep Construct S.R.L., în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de complicitate la abuz în serviciu (2 acte materiale). Procurorii au instituit sechestru pe bunurile inculpaţilor, întrucât prejudiciul reţinut în sarcina lor depăşeşte 1,5 milioane lei. Costel Tulitu a fost acuzat că, în calitate de primar al oraşului Bechet, în baza contractului de proiectare şi execuţie lucrări privind realizarea obiectivului „Sistem centralizat de canalizare Bechet-Deal S.E.1”, a aprobat la plată cheltuieli care nu erau conforme cu realitatea, atestate prin două facturi emise de S.C. Consrep Construct S.R.L. Caracal, în valoare totală de 1.339.342,29 lei, echivalentul a 312.741,97 euro.  Marin Petroi, în calitate de diriginte de şantier, cu ajutorul administratorului S.C. Consrep Construct S.R.L., Laurenţiu Păunescu, a confirmat cheltuielile aferente realizării obiectivului. În plus, primarul a încheiat şi contracte de prestări servicii cu firma fiului său, lucru interzis de lege.

Tulitu – închisoare cu executare, complicii săi cu suspendare

Magistraţii Tribunalului Dolj au pronunţat, pe 14 ianuarie 2016, sentinţa pe fond, cei trei inculpaţi fiind găsiţi vinovaţi şi condamnaţi. Costel Tulitu, care, în ciuda probatoriului administrat de procurorii anticorupţie, nu a recunoscut comiterea faptelor, a primit o pedeapsă de 3 ani închisoare cu executare, în timp ce Marin Pietroi a primit 2 ani de închisoare cu suspendare pe durata unui termen de încercare de 4 ani, iar Laurenţiu Păunescu 2 ani şi 6 luni închisoare tot cu suspendare pe durata unui termen de încercare de 4 ani şi 6 luni, pentru că au recunoscut comiterea faptelor şi au cerut să beneficieze de prevederile vizând reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă. În plus, firma Consrep, inculpată, de asemenea în dosar, a primit o amendă penală de 20.000 lei. Judecătorii au menţinut sechestrul asigurător instituit de DNA Craiova pe bunurile imobile aflate în proprietatea lui Costel Tulitu până la concurenţa sumei de 164.208,42 lei (cu care a fost prejudiciat bugetul local), întrucât inculpaţii au achitat prejudiciul creat Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, de 1.138.440,95 lei. Fiecare inculpat a fost obligat şi la 9.000 lei cheltuieli judiciare statului. Hotărârea Tribunalului Dolj nefiind definitivă, atât inculpaţii, cât şi procurorii DNA au declarat apel.

Curtea de Apel Craiova a soluţionat, pe 27 octombrie 2016, cauza. Au fost respinse apelurile inculpaţilor, care au rămas cu pedepsele primite pe fond, iar instanţa a decis, în plus, ca firma Consrep să nu mai participe la licitaţii publice timp de doi ani.