Agentul Bărbuceanu de la Secţia 6 Poliţie Craiova, condamnat definitiv la 4 ani şi două luni de puşcărie

0
102

Agentul Nicolae Bărbuceanu, de la Secţia 6 Poliţie Craiova, cel care strica acţiunile colegilor săi anunţându-i pe infractori şi care a fost prins cu 500 de euro şpagă, a fost condamnat definitiv la 4 ani şi două luni închisoare cu executare pentru luare de mită, favorizarea făptuitorului şi divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice. Sentinţa a fost pronunţată ieri de Curtea de Apel Craiova, instanţă care a admis apelul inculpatului şi i-a redus pedeapsa, întrucât Tribunalul Dolj îl condamnase la 5 ani şi 8 luni de puşcărie. În acelaşi dosar, doljeanul Constantin Adelin Moţescu, de 27 de ani, din comună Predeşti, acuzat de dare de mită şi conducere fără permis a primit 1 an şi 10 luni închisoare cu executare, după cum a decis Curtea de Apel, întrucât pe fond primise aceeaşi pedeapsă însă cu suspendare.

Reamintim că agentul de poliţie Nicolae Bărbuceanu, de 44 de ani, de la Secţia 6 Poliţie Craiova, a intrat în atenţia ofiţerilor Serviciului Judeţean Anticorupţie Dolj şi procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj încă din luna iunie a anului trecut, când a intervenit într-un dosar înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova, recomandându-i făptuitorului să dea declaraţii mincinoase şi contrare probelor existente la dosar. În acest context, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj s-a înregistrat un dosar penal, ulterior instanţa autorizând interceptarea convorbirilor poliţistului. S-a stabilit astfel că Bărbuceanu, contracost, a intervenit în mai multe dosare penale, instrumentate atât de colegii săi, cât şi în dosare instrumentate de alte unităţi, din afara judeţului Dolj, anunţându-i pe suspecţi cercetaţi de colegi de-ai săi când urmau să se facă percheziţii la locuinţele lor. Ba chiar îi chema la el la birou şi îi învăţa ce şi cum să declare pentru a scăpa de cercetări, după cum spuneau anchetatorii.

Prins cu 500 de euro şpagă

Ofiţerii Serviciului Judeţean Anticorupţie Dolj şi procurorul desemnat din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au pus la punct detaliile prinderii în flagrant a poliţistului. Marţi, 9 decembrie 2014, un investigator autorizat l-a sunat pe Bărbuceanu, explicându-i că vrea să discute cu el situaţia lui Gabriel Stoica, condamnat de Tribunalul Vâlcea la 4 ani şi 6 luni de puşcărie pentru tentativă de omor, fugit din ţară înainte că hotărârea să rămână definitivă. Bărbuceanu i-a spus că-l aşteaptă la el la birou, la ora 17.00, când cei doi s-au şi întâlnit, la sediul Secţiei 6 Poliţie Craiova, în biroul poliţistului. Investigatorul i-a spus poliţistului că Gabriel i-a trimis 500 de euro ca să rezolve problema, să nu fie depistat. Bărbuceanu a luat banii (opt bancnote de 50 de euro şi una de 100 de euro marcate criminalistic), i-a pus în buzunar, apoi l-a învăţat pe investigator să susţină că ar fi auzit că Stoica ar fi prin SUA, nu în Anglia, unde se afla de fapt. Mai mult, Bărbuceanu chiar şi-a sunat un coleg căruia i-a spus că are informaţii cum că fugarul Gabriel Stoica ar fi în SUA. I-a mai spus să-i transmită lui Stoica să mai stea plecat un an, doi şi abia apoi să revină în ţară pentru a-şi executa pedeapsa. A intrat imediat echipa operativă, poliţistul a scos banii din buzunar şi i-a aruncat pe jos, însă a fost încătuşat.

Pe 11 februarie 2015 s-a înregistrat la Tribunalul Dolj dosarul în care Bărbuceanu, dar şi Constantin Adelin Moţescu, de 27 de ani, din Predeşti, acuzat de dare de mită, după ce anchetatorii au stabilit că a încercat să-l mituiască pe un poliţist de la Secţia nr. 2 Rurală Breasta ce-l prinsese la volan fără permis, iar apoi, după ce s-a întâlnit cu Bărbuceanu, şi-a schimbat declaraţiile.
Pe 8 aprilie a.c. Tribunalul Dolj a pronunţat sentinţa în dosar, Bărbuceanu primind 5 ani şi 8 luni închisoare cu executare pentru luare de mită, favorizarea făptuitorului şi divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice, în timp ce Moţescu a scăpat cu 1 an şi 10 luni de închisoare cu suspendare. Atât inculpaţii, cât şi procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au declarat apel, soluţionat, ieri, de Curtea de Apel Craiova. Instanţa a admis apelul lui Bărbuceanu, dar şi pe cel al procurorilor. Cel dintâi s-a ales cu pedeapsa redusă la 4 ani şi 2 luni închisoare cu executare, iar judecătorii au dispus ca şi Moţescu să execute pedeapsa primită pe fond: „Admite apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj şi inculpatul Bărbuceanu Nicolae. Înlătură aplicarea disp. art. 91, art. 92 şi 93 Cod penal privind suspendarea executării sub supraveghere a pedepsei rezultante aplicate inculpatului Moţescu Constantin şi dispune executarea pedepsei de 1 an şi 10 lui închisoare în regim de detenţie. Inculpatul Bărbuceanu Nicolae urmează a executa pedeapsa rezultantă de 4 ani şi 2 luni închisoare. Definitivă”, se arată în hotărârea Curţii de Apel Craiova.

Nicolae Bărbuceanu urmează să părăsească IPJ Dolj, conducerea unităţii demarând procedura de încetare a raporturilor de serviciu cu acesta.