Comuna Podari, pentru prima dată inundată. Și nu din cauza Jiului

0
382

Deși Jiul este foarte aproape, la nici o aruncătură de băț de casele oamenilor, comuna Podari nu a fost niciodată inundată. Când ploile erau puternice sau de mai mare durată, râul se umfla doar, dar fără ca să pună probleme localnicilor. Oamenii se obișnuiseră să nu se gândească la ce este mai rău, dar asta până ieri, când ordinea lucrurilor s-a schimbat brusc. Deși nu a fost o ploaie foarte mare, două gospodării – situate chiar la strada principală – au fost inundate. Când nimeni nu se aștepta, apa a umplut pivnițele oamenilor, autoritățile fiind nevoite să apeleze pentru prima dată la ajutorul pompierilor ca să mai salveze ceva din bunurile aflate în cele două gospodării.

Cele două gospodării din Podari, de la nr. 36 și 36, au ieșire chiar la strada principală – DN 56 – și nu au fost niciodată inundate. Ieri de dimineață însă, Ion Badea s-a trezit cu curtea plină de apă. Omul povestea că șuvoaiele plecau din stradă și se scurgeau în gospodăria lui pe sub porțile de la intrare. La un moment dat, volumul a crescut găsindu-și scurgere în pivnița casei. „De când suntem noi aici, din generație în generație, nu am avut niciodată inundații. Este prima dată când mi se umple beciul cu apă. Am avut apă până la tavan, dar noroc cu pompierii care au ajuns într-o jumătate de oră și au început să o tragă. Vă dați seama că aveam și eu de toate acolo, și vin, și brânză, și borcane cu murături”. Același lucru s-a întâmplat și în gospodăria de alături, o casă la fel de aranjată, cum sunt cam toate din Podari, dar care ieri s-a umplut cu apă.

Două curți s-au umplut cu apă

Localnicii pun inundațiile pe seama lucrărilor de modernizare care s-au făcut recent la DN 56. Drumul care trece prin Podari a fost refăcut, susțin, oamenii după un proiect nepotrivit la momentul când a fost început și care acum se dovedește a fi greșit. „Până să se facă aceste lucrări, noi nu am fost niciodată inundați. Vă dați seama că au fost ploi mult mai mari care au umflat Jiului, dar apa nu ne-a intrat niciodată în curți ca acum”, spunea, ieri, localnicul Ion Badea. Oamenii susțin că rigolele de scurgere a apelor pluviale sunt foarte mici și nu pot să preia decât un volum foarte mic din precipitații. Totodată, localnicii din Podari mai spun că apa preluată nici nu circulă prin aceste canale. De vină ar fi pantele de scurgere de care nu s-a ținut cont. „Dacă vă uitați, apa nu curge prin rigole. Ele sunt pline dar nu se varsă  și tot ce dă peste intră la noi în curți”.

„E o situație cu care nu ne-am mai confruntat”

Spusele oamenilor sunt confirmate și de primarul localității, Constantin Gheorghiță. Edilul spune că niciodată din februarie 1990, de când el a fost ales primar, și până acum Podariul, chiar și cu Jiul aproape, nu a fost inundat. „Nici nu se punea problema să avem inundații aici, deși avem Jiul lângă noi. Avem digurile de protecție care ne apără foarte bine când se umflă râul, dar acum problema vine de la ploi. E o situație cu care nu ne-am mai confruntat și nu poate să fie din altă cauză decât cea a rigolelor de scurgere, care nu preiau deloc apa. Sunt case care sunt situate în locuri mai joase și atunci se scurge imediat în aceste curți. Ce pot eu să le spun acum oamenilor când niciodată, dar niciodată, nu au avut apă în curte?”. Primarul a mai spus că a luat legătura cu constructorii acestui drum, firma Delta ACM 93 București, încercând să îi determine să găsească totuși o soluție care să împiedice inundarea caselor.

Un șantier anevoios

Drumul care inundă casele localnicilor din Podari nu este unul oarecare. DN 56 Craiova – Calafat este unul dintre cele mai circulate drumuri ale județului care, tocmai datorită traficului intens la care este expus, a fost propus pentru reabilitarea integrală, pe 81 de kilometri. Au licitat și au câștigat două firme: Mochlos SA, cu capital grecesc – care a preluat tronsonul Calafat – Galicea Mare (34 kilometri, 100 milioane de lei) și SC Delta ACM 93 București (47 kilometri, 180 milioane de lei). Ultimul tronson, cel care traversează Podariul, este cel mai dificil de realizat incluzând și lucrări de extindere la podul de peste Jiu. Lăsând deoparte faptul că șantierul pe pod a fost lung și anevoios – în detrimentul traficului –, proiectul de modernizare a fost contestat de la bun început de localnici care s-au plâns că lucrarea nu se potrivește deloc cu modul în care sunt amenajate casele.

Rigolele – căptușite cu beton, dar ineficiente

Rigolele înguste, căptușite cu beton, se dovedesc acum că mai mult îi încurcă pe localnici. În mod normal, aceste canale casetate ar fi trebuit să preia apele provenite de la ploi și să le conducă spre o gură de scurgere. Autoritățile reproșează însă constructorului Delta ACM că rigolelor le lipsesc pantele de scurgere, motiv pentru care pot fi privite doar ca niște obiecte de decor. „Sunt ca și inutile dacă nu ajută la scurgerea apelor”, este de părere primarul Gheorghiță. Până să se amenajeze aceste rigole, Podariul se baza pe un sistem simplu de canale. Autoritățile se îngrijeau întotdeauna să le decolmateze și apa provenită din precipitații reușea să fie canalizată. „Rigolele acestea sunt numai beton. Au turnat beton ca să ia bani mulți și nu mai are nici apa loc pe unde să curgă”, spunea ieri un localnic.

Corecțiile le-au fost refuzate

Cert este că respectivele rigole care sunt detaliile unui proiect extrem de scump – 280 de milioane de lei, fonduri europene – erau ieri pline de apă, și de o parte și de alta a drumului. Localnicii din Podari spuneau că apa care se vedea prin micile orificii – atât cât mai lăsa betonul să se vadă – nu-și scăzuse nivelul și dacă ar mai fi plouat ar fi dat peste. „Ne punem problema pe viitor ce o să se întâmple. E o lucrare foarte scumpă și nu cred că își permite cineva să facă recepția la o lucrare care se vede că are câteva defecte. Nu îi convine nimănui să stea cu frica la fiecare ploaie că dă rigola peste și intră apa în curte”, spunea ieri primarul localității Podari, Constantin Gheorghiță. Printre corecțiile pe care autoritățile locale au cerut să se facă la acest drum au fost și lărgirea acestor rigole, alături de mărirea căilor de acces în gospodării – și acestea problematice întrucât sunt la fel de înguste –, dar toate modificările le-au fost respinse.

 

Meteo: Aria precipitaţiilor se restrânge, intensitatea se diminuează

A plouat consistent pe raza municipiului Craiova (65 litri pe metru pătrat, până ieri-dimineaţă la ora 9.00), dar nu identic în restul judeţului. Aceasta este observaţia meteorologului de serviciu Carmen Mănescu, de la Centrul Meteorologic Regional Oltenia. Alte date privind repartizarea precipitaţiilor în teritoriu, în temeiul măsurătorilor la posturile pluvio, atestă următoarele: Afumaţi – 35,6 l/mp; Melineşti – 11 l/mp; Călugărei – 28,5 l/mp; Cetate – 3,4 l/mp; Amărăştii de Jos – 5 l/mp; Fântânele – 19,5 l/mp. Datele evocate erau valabile ieri, 19 iunie, ora 9.00, şi prognoza imediată sugerează o restrângere a ariei precipitaţiilor şi o diminuare a intensităţii lor. Meteorologul Ion Marinică, un staroste al specialiştilor în domeniu, opinează că luna iunie este cea mai instabilă meteorologic din toate lunile anului. Şi nu rareori se dovedeşte excesiv de generoasă în precipitaţii. Oltenia iese astăzi de sub codul galben, dar izolat, pe arii restrânse, vor mai cădea precipitaţii. Sâmbătă şi duminică, vremea va fi frumoasă, asta însemnând că va ieşi şi soarele. O altă observaţie, avansată de meteorologul Ion Mărinică, este aceea legată de rezerva de apă din sol, refăcută aproape de optimum. În privinţa instalării verii depline, se menţionează faptul că săptămâna trecută, pe 11 iunie, la Bechet s-au înregistrat 34,9 grade Celsius, ceea ce meteorologii consideră un vârf termic până în acest moment. Vremea instabilă, cu precipitaţii la intervale scurte de timp, generează nelinişte producătorilor agricoli fiindcă deja orzul şi rapiţa, dintre culturile agricole, au atins momentul de recoltare.

 

Mai multe străzi din Craiova au fost inundate

Ploile care au căzut ieri-dimineață au inundat mai multe străzi din Craiova, și anume acelea pe care nu există rețea de canalizare. În jurul prânzului, mai mule echipaje de pompieri începuseră să evacueze apa cu pompele din  mai multe zone ale orașului. Pe Aleea V Brestei au fost inundate patru curți, iar pe strada „Fermierului”, din același cartier, apa intrase în opt gospodării. Un alt cartier afectat a fost și Romanești, pompierii ajungând cu două motopompe pe strada „Mirăslău”, unde au fost inundate două curți. O altă zonă afectată a Craiovei a fost și cea din preajma Cinematografului 8 Mai, din Catargiu.