Artistul Ovidiu Bărbulescu expune la Slatina

0
402
Ovidiu Bărbulescu

Galeria „Artis” a Muzeului Judeţean Olt va organiza mâine, 21 iunie, ora 18.00, în colaborare cu Uniunea Artiştilor Plastici din România, vernisajul expoziţiei personale a artistului craiovean Ovidiu Bărbulescu. Evenimentul are loc după ce, la începutul lui octombrie 2010, domnia sa deschidea la Craiova, la Galeria „Arta” a UAP, o retrospectivă de pictură şi grafică, prilejuită de împlinirea vârstei de 70 de ani de viaţă şi 45 de ani de creaţie artistică.

Născut la Bobiceşti, în judeţul Olt, la 29 mai 1940, Ovidiu Bărbulescu a urmat cursurile Colegiului Naţional „Carol I” din Craiova (1957), apoi pe cele ale Academiei de Artă „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti (1964), după absolvire, până în 2009, fiind profesor de Arte Plastice la Colegiul Naţional Pedagogic „Ştefan Velovan”. Între 1985 şi 2002 a fost chiar director şi director adjunct al acestei instituţii de învăţământ. De asemenea, a fost profesor asociat la Universitatea din Craiova (coordonator ştiinţific lucrări gradul didactic I), iar între 2006 şi 2009 – profesor asociat la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei – DPÎPP, Universitatea din Bucureşti.

Din 1966 participă la expoziţii anuale, regionale, interjudeţene şi republicane, la saloanele artiştilor plastici în cadrul UAP – Filiala Craiova şi Societăţii Naţionale a Profesorilor de Arte Plastice – Bucureşti. A deschis peste 20 de expoziţii personale de pictură şi grafică la Craiova, Calafat, Filiaşi, Balş, Slatina, dar şi în Franţa, la Gapp. De asemenea, a participat la expoziţii naţionale, la Bucureşti, şi la numeroase expoziţii de grup. Are lucrări în muzee şi instituţii din ţară, în colecţii particulare din România şi străinătate (Franţa, Anglia, Canada, Israel, Iran, Olanda, Danemarca, Belgia, Polonia, Republica Moldova, SUA, Austria, Spania, Portugalia, Germania, Italia).

„Universul creaţiei lui Ovidiu Bărbulescu s-a construit în jurul unei teme majore a picturii şi graficii de şevalet – peisajul. Peisajul devine pentru el o compoziţie structurată armonic, cu raporturi cromatice rafinate, în care spectacolul naturii este gândit ca un mod integrator şi modelator al fiinţei umane, fiind un permanent dialog şi pretext de transfer pe ecranul pictural al unor stări meditative”.

(Florin Rogneanu, directorul Muzeului de Artă Craiova)