2,25 milioane de euro pentru Ambulatoriul de la Spitalul Filantropia

0
772
Ambulatoriul Spitalului Finantropia va fi reabilitat complet și dotat cu aparatură de ultimă generație. Investiția se ridică la 2,25 milioane de euro și este asigurată din fonduri europene, proiectul fiind accesat de Primăria Craiova în cadrul POR 2014-2020.
Contractul de finanțare a fost semnat la sfârșitul săptămânii trecute de către municipalitate și reprezentanții ADR Sud-Vest Oltenia, iar etapa următoare este scoaterea la licitație a lucrării de execuție. Potrivit primarului Craiovei, Mihail Genoiu, această procedură va decurge mai rapid decât s-a întâmplat cu alte proiecte deoarece există deja un proiect tehnic ce a fost actualizat, prin urmare nu mai este nevoie de licitarea separată a proiectării. ”Avem deja proiectul de execuție actualizat și se va trece la procedura de licitație a execuției, lucru care se și întâmplă acum la Direcția de Achiziții a Primăriei”, a menționat edilul.
Medicii își desfășoară activitatea într-un spațiu improvizat
Conducerea spitalului spune că este mare nevoie ca acest spațiu să fie reabilitat și pus la dispoziția medicilor întrucât aceștia își desfășoară acum activitatea într-o clădire improvizată. „Suntem bucuroși că am semnat un alt contract de finanțare, care vine în continuarea altor investiții ce au fost făcute în ultimii ani la spital – spitalul din Sărari, pediatria, neonatologia, care este aproape gata. Această investiție la Ambulatoriu este binevenită și o așteptam de foarte mult timp, în momentul de față medicii noștri își desfășoară activitatea într-un spațiu pe care ni l-a pus la dispoziție primăria”, a declarat Liviu Radu, managerul Spitalului Filantropia.
Un lift exterior pentru transportul pacienților
Investiția este una complexă și cuprinde lucrări de consolidare și modernizare a clădirii, atât la interior, cât și la exterior. Potrivit primarului Mihail Genoiu, se va interveni la șarpanta acoperișului, se va înlocui toată tâmplăria, vor fi efectuate finisaje interioare și exterioare. Clădirea va fi dotată cu lift exterior pentru transportul persoanelor cu dizabilități și grupuri sanitare la parter. „Proiectul cuprinde ample acțiuni asupra acestei clădiri, de la lucrări de consolidare, modernizare tâmplărie, finisaje interioare și exterioare, refacerea instalațiilor sanitare, grupuri sanitare noi, lucrări la acoperiș, pentru măsurile de ISU, inclusiv amplasarea unui lift exterior pentru evacuarea bolnavilor, scară interioară, instalații de detecție incendiu, sistem de apelare, climatizare, rampă de gunoi pentru deșeurile specifice”, a precizat primarul Craiovei.
Aparatură medicală de ultimă generație
Reprezentanții Primăriei Craiova se așteaptă ca procedurile de licitație să decurgă bine, iar lucrarea să fie terminată la termen, astfel ca unitatea medicală să poată să fie predată spitalului. Jumătate din suma proiectului va fi consumată pentru dotarea cu aparatură medicală de ultimă generație. „Cel mai important este faptul că aproape jumătate din sumă se referă la aparatură medicală la cele mai înalte standarde. Le vom pune la dispoziția personalului medical aparatura cu care să poată livra un act medical de calitate: ecografe ultraperformante, pentru secțiile de ginecologie, cardio-explorări și urologie, un sistem video endoscopie și vibroscopie în cadru ORL, o cabină audio-metrică, audiometru cu imprimantă audio, la urologie – uretroscop de înaltă performanță, unit dentar de ultimă generație, precum și alte dotări”, a declarat managerul spitalului, dr. Liviu Radu.
Primăria Craiova a accesat până acum 22,6 milioane de euro
Reabilitarea Ambulatoriului de la Filantropia este al zecelea contract de finanțare din fonduri europene, accesat de municipalitatea craioveană în cadrul POR 2014-2020. Marinela Bogheanu, directorul ADR Sud – Vest Oltenia, a precizat că valoarea totală atrasă până acum de Primăria Crauiova este de 22,62 milioane de euro. În total, municipalitatea are scrise 24 de proiecte, prin care se solicită o finanțare totală de 102 milioane de euro. „Celelalte proiecte sunt în diverse stadii, foarte multe sunt deja depuse la Ministerul Dezvoltării și urmează să fie finanțate”, a explicat directorul Marinela Bogheanu. În total, la nivelul regiunii Sud-Vest Oltenia, sunt semnate 451 de contracte, în valoare de peste 643 milioane de euro, ceea ce reprezintă peste 95% din suma alocată regiunii în cadrul programului. Județul Dolj are depuse 278 proiecte, prin care solicită 372 milioane de euro, dintre care sunt semnate 142 de contracte, cu o valoare totală de 120 milioane de euro.