Craiova câştigă în Copou şi e pe podium, după 23 de ani

0
446

CSMP Iaşi – Universitatea Craiova 1-2

A marcat: Kizito 16 / Mateiu 28, Băluţă 35.

Stadion: „Emil Alexandrescu”, spectatori: 1.000.

CSMP Iași: Rusu 7 – Al. Zaharia 5 (67 Bosoi) 6, Jagodinskis 5, Frăsinescu 5, Panțâru 7 – Cioinac 5 (45+5 Pedro Mendes) 6, Mihalache 6 – Platini 7, Kizito 7, Jo 6 (81 Ştefănescu) – A. Cristea 6. Antrenor: Flavius Stoican. Rezerve: Koșelev – Pedro, Danale, Chelaru, Bosoi, Ștefănescu, Vlădeanu.

Universitatea Craiova: Mitrovic 7 – R. Popa 7, Kelici 7, T. Ferreira 6 – Martic 6, Mateiu 8, Zlatinski 6 (46 Andre Santos) 6, Bancu 8 – Glavina 7 (74 Burlacu) 6, Al. Băluță 8, Mitriță 8 (88 Dimitrov). Antrenor: Devis Mangia. Rezerve: L. Popescu – Screciu, Dimitrov, Andre Santos, Rossi, Gustavo, Burlacu.

Arbitru: George Rădulescu (Bucureşti).

 

Craiova n-a fost capabilă să rămână în cursă pentru titlu şi nici măcar n-a arbitrat-o. Dimpotrivă, ajunşi pe locul 4, oltenii au depins în ultima etapă de meciurile care decideau campioana pentru a prinde podiumul, pe care nu mai urcaseră de 23 de ani.  Iaşiul n-a contat în Top 6 decât cu candidatele la titlu, pe care le-a chinuit serios, atât acasă, cât şi în deplasare, în schimb, în faţa Craiovei a pierdut de fiecare dată în acest sezon. Mangia a mizat pe „cea mai bună echipă”, din care Gustavo a dispărut pentru a-i face loc croatului Glavina, iar Martic a revenit în primul 11 după două luni, în locul lui Dimitrov, şi a avut prima mare şansă de gol, dar n-a prins colţul lung cu şutul din minutul 7. Craiova venea după 3 eşecuri consecutive şi a luat gol repede şi în Copou. Platini l-a ridiculizat pe Tiago Ferreira în tuşă şi l-a servit pe Kizito, mai rapid pe 6 metri decât toţi fundaşii olteni. Până la pauză, echipa care mai avea obiectiv a întors rezultatul. Mitriţă a rupt ritmul de fiecare dată, cu un „călcâi” şi un „no look pass”, Bancu a fost responsabil cu centrările, pentru ca golurile să vină de la Mateiu, cu capul, şi Băluţă, simplu, din 6 metri.

Repriza secundă a fost a fel de spectaculoasă. Gazdele au atacat permanent, neavând ce pierde, iar pe contră oltenii au încercat desprinderea. Băluţă a nimerit bara cu un şut dintr-o bucată, iar apoi lui Glavina i-a fost negat primul gol în alb-albastru de un picior pus inpirat de Rusu. Ieşenii meritau un penalty la intrarea lui Martic asupra lui Jo, apoi alunecarea lui Popa l-a împiedicat pe Kizito să realizeze „dubla”. Aceeaşi soartă a avut-o şi Băluţă, singur cu Rusu, dar portarul moldovean a apărat formidabil, singur cu decarul oltean. Pe final, oaspeţii şi-au apărat acerb avantajul care, coroborat cu eşecul Viitorului la Cluj, o plasează pe Ştiinţa pe podium pentru prima dată după 23 de ani. În 1995, echipa lui Victor Piţurcă, avându-i în teren pe Craioveanu, Stângă, Papură, Gabi Popescu, Vasc, dar şi pe Dumitru Mitriţă, unchiul lui Alex Mitriţă, termina pe locul secund, în spatele Stelei, cu care s-a luptat la titlu până spre finalul campionatului. Dar sezonul nu s-a terminat pentru craioveni, care au ocazia să câştige şi primul trofeu după 25 de ani, în finala Cupei României, cu Hermannstadt.