Acolitul lui “don Costel” şi alte două persoane, încătuşaţi pentru infracţiuni informatice

0
627

Procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova i-au reţinut, ieri după-amiază, pe craiovenii Adrian Poşulescu, Gheorghe Laurenţiu Capotescu zis “Pătatu” şi pe Decebal Simion Gănescu din Zimnicea, pentru infracţiuni informatice, în urma unei acţiuni de amploare desfăşurate împreună cu poliţiştii BCCO Craiova. Cei doi craioveni sunt “cunoştinţe” mai vechi ale poliţiştilor şi procurorilor de crimă organizată, Poşulescu fiind cercetat în mai multe dosare, încă de acum 10 ani, în timp ce Capotescu este “partener” de dosar cu Costel Iancu, cunoscut şi ca “don Costel”, fost director al ANIF, fiind trimişi în judecată tot de procurorii craioveni din cadrul DIICOT pentru constituirea unui grup infracţional organizat, sechestrare şi lipsire de libertate.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Craiova, împreună cu poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate  (BCCO) Craiova, sprijiniţi de luptători ai Serviciului de Intervenţie Rapidă de la IPJ Dolj, au desfăşurat, ieri dimineaţă, o acţiune de amploare pentru destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea de infracţiuni informatice şi fraude cu cărţi de credit. Potrivit unui comunicat al DIICOT, “liderul grupului infracţional organizat, învinuitul Adrian Poşulescu, confecţiona aparatură de skimming, destinată montării la bancomate din ţară şi străinătate, în scopul obţinerii frauduloase a datelor de pe cardurile bancare. Învinuiţii Poşulescu Adrian, Capotescu Gheorghe Laurenţiu şi Poenaru Covaci Junior vindeau aparatura de skimming la preţul de 3000 euro/dispozitiv sau o închiriau în schimbul unui procent de 50% din numerele de card obţinute în mod fraudulos”.

Venise să-şi îmbunătăţească dispozitivul de skimming

Acţiunea de destructurare a grupului a fost demarată după ce, în noaptea de miercuri/joi, oamenii legii l-au prins în flagrant, în Craiova, pe Decebal Simion Gănescu din oraşul Zimnicea, judeţul Teleorman, care avea asupra sa un dispozitiv de skimming confecţionat artizanal. “Bărbatul îşi procurase în urmă cu ceva vreme dispozitivul de skimming de la gruparea din Craiova, iar acum venise să-i aducă nişte îmbunătăţiri. În rucsacul său au mai fost găsite un laptop şi mai multe carduri blank, folosite la testarea dispozitivelor artizanale, care au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor”, ne-a declarat comandantul BCCO Craiova, comisar-şef Silviu Văcaru.

Imediat după prinderea în flagrant a bărbatului, sub coordonarea unui procuror al DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova, au fost efectuate, simultan, 8 percheziţii domiciliare, dintre care 6 în municipiul Craiova şi câte una în Bucureşti şi Zimnicea, în urma cărora au fost descoperite şi ridicate în vederea continuării cercetărilor mai multe guri de bancomat confecţionate artizanal, alte dispozitive de falsificare a cardurilor, peste 300 de CD-uri şi DVD-uri, dar şi documente şi înscrisuri.

“La finalizarea percheziţiilor au fost aduse la sediul nostru patru persoane. Este vorba despre Gănescu, Capotescu, Poşulescu Adrian şi Poenaru Covaci Junior. Aceştia au fost audiaţi, iar la final s-au emis ordonanţe de reţinere pentru primii trei, care urmează să fie prezentaţi Tribunalului Dolj cu propunere de arestare preventivă”, a precizat Adrian Glugă, prim-procurorul DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova.

Faţă de Poenaru procurorul a dispus măsura obligării de a nu părăsi localitatea pentru 30 de zile. Cei patru sunt cercetaţi pentru asociere la un grup infracţional organizat, falsificare de instrumente de plată electronică şi deţinerea de echipamente în vederea falsificării de carduri. Suportul tehnic şi informativ al operaţiunii a fost asigurat de către Serviciul de Operaţiuni Speciale Craiova şi Serviciul Român de Informaţii – Secţia Dolj.

Potrivit anchetatorilor, cei trei bărbaţi reţinuţi nu sunt pentru prima dată faţă în faţă cu procurorii şi poliţiştii de crimă organizată. În timp ce Gănescu este mult mai cunoscut prin Capitală, Adrian Poşulescu a fost arestat în anul 2000 pentru falsificare de cartele telefonice şi încercarea de a clona carduri bancare. El a fost scos de sub urmărire penală după patru ani. În 2007 autorităţile franceze care au emis pe numele acestuia mandat european de arestare, pentru infracţiuni comise pe teritoriul acestui stat. Cât despre Gheorghe Laurenţiu Capotescu, poreclit “Pătatu” a fost acuzat, în dosarul fostului şef al ANIF, Costel Iancu, de sechestrare de persoane.

Costel Iancu

Procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova l-au trimis în judecată, pe 4 martie 2009, pe Costel Iancu, fost director al Administraţiei Naţionale a Îmbunătăţirilor Funciare (ANIF) din cadrul Ministerului Agriculturii, pentru săvârşirea unor infracţiuni cu violenţă. În acelaşi dosar a fost trimis în judecată şi Gheorghe Laurenţiu Capotescu zis “Pătatu”, împreună cu alte trei persoane, toţi fiind acuzaţi de constituire a unui grup infracţional organizat, lipsire de libertate în mod ilegal, ameninţare, lovire sau alte violenţe şi trafic de persoane. Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, fuseseră identificate şi audiate trei persoane răpite de fostul înalt funcţionar public şi cei patru acoliţi. Dosarul se află pe rolul Curţii de Apel Bucureşti.