Prin Programului Interreg V-A România – Bulgaria: / Un drum de 4 milioane de euro în comuna Cârcea

0
378

Conducerea Consiliului Judeţean Dolj a anunţat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, organizată la Centrul Multifuncţional din localitatea Cârcea, faptul că a fost obţinută o finanţare din fonduri europene, prin Programul Interreg, pentru modernizarea Drumului Judeţean 652A, care face legătura între drumurile naţionale DN 6 şi DN 65. Peste 4 milioane de euro este investiţia care se va face în comuna Cârcea şi de care vor beneficia cetăţenii acestei localităţi, dar şi investitorii instalaţii în zonă.

Este vorba de proiectul „Eforturi comune pentru îmbunătăţirea infrastructurii rutiere în zona transfrontalieră“, depus de Consiliul Judeţean Dolj, în parteneriat cu Agenţia de Infrastructură Rutieră din Sofia, în cadrul Programului Interreg V-A România – Bulgaria, are o valoare totală de 9,2 milioane de euro, din care 7,9 milioane de euro reprezintă valoarea totală eligibilă. Din această sumă, aproape 4 milioane de euro constituie valoarea eligibilă a investiţiei care revine Consiliului Judeţean Dolj. „Am dorit să fim la Cârcea, adică,  acasă la primarul nostru, fiindcă îi aducem o veste foarte bună. Este vorba de un proiect de infrastructură despre care discutăm de foarte mult timp şi  care leagă DN 6 de DN 65. Adică, modernizăm  drumul care străbate localitatea de la un capăt la altul. Cârcea este comuna în care  oricine ar dori să trăiască. Proiectul Cârcea face parte din acel proiect, prin care 12 localităţi s-au desprins din comune şi au devenit comune separate. Dintre acestea, exemplul cel mai de succes este Cârcea, fiind a devenit cea mai dezvoltată dintre toate cele 12 comune. Prin taxele şi impozitele pe care le colectează la bugetul local este o comună care se gospodăreşte singură şi arată ca un orăşel, ca o zonă urbană, o comună cu toate utilităţile posibile. Sunt trei cartiere noi, sunt zone economice, zone industriale, practic, este zona cea mai dinamică. Şi acum acest proiect pe care îl face Consiliul Judeţean i se potriveşte foarte bine….”, a subliniat Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj

„Este doar o chestiune de normalitate…”

Şeful administraţiei doljene a mai spus că Programul Interreg V-A, prin care se colaborează cu parteneri din Bulgaria, constituie o bună sursă de atragere a fondurilor europene, doar prin acest program Consiliul Judeţean Dolj având depuse proiecte în valoare totală de peste 25 de milioane de euro. „Investim aici aproximativ 4 milioane de euro, este vorba de un proiect care se  implementează prin Programul Interreg, fiind un program transfrontalier, de colaborare cu bulgarii. Un drum judeţean de 4 milioane de euro. Acest proiect îl facem la rugămintea domnului primar, dar şi pentru investitorii din zona respectivă, precum şi pentru toţi cetăţenii localităţii, o bună parte dintre aceştia ducându-se zilnic pe acest drum la muncă, la Craiova. Practic, este o chestiune de normalitate. Ce vreau să spun este că prin Intererreg vom absorbi peste 25 de milioane de euro, un lucru extraordinar. Aşadar, în afară de fondurile atrase prin Programul Operaţional Regional sau prin Programul Operaţional de Mediu o să avem şi această colaborare transfrontalieră, colaborare pe care noi am creionat-o de-a lungul timpului cu omologii noştri din Vratza. Dar,  în Bulgaria nu există această mobilitate pe care o au entităţile publice din România. Ei nu pot lua decizii de unii singuri, sunt nevoiţi de fiecare dată să ceară acordul de la Sofia…”, a mai explicat Ion Prioteasa.

„Avem un colectiv foarte frumos la Consiliul Judeţean”

Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj a evidenţiat implicarea primarului comunei Cârcea, Valerică Pupăză, dar şi importanţa deosebită a acestei zone din punct de vedere economic, aici regăsindu-se sediile multor companii, care au nevoie de o infrastructură rutieră bună. Ion Prioteasa a mulţumit şi colectivului de la CJ Dolj care a lucrat la acest proiect. „Le mulţumim colegilor noştri, cei care au avut multe nopţi nedormite ca să elaboreze în timp util proiectul privind DJ 652A, alături de celelalte demersuri declarate câştigătoare. Avem un colectiv foarte frumos la Consiliul Judeţean şi îi felicit pe toţi cei care, indiferent de structura în cadrul căreia activează, îşi aduc contribuţia la realizarea acestor investiţii”, a mai spus şeful administraţiei doljene.

„Cartierul Magnolia, beneficiar direct al investiţiei”

La rândul său, edilul localităţii Cârcea, Valerică Pupăză, un primar destoinic, vizionar şi extrem de activ, a trecut în revistă toate realizările principale de pe mandatele sale, dar şi ce şi-ar mai dori să facă pentru cetăţenii comunei Cârcea. „Vreau în primul rând să vă mulţumesc pentru că aţi ales să se desfăşoare această conferinţă în comuna Cârcea. Vreau să felicit Consiliul Judeţean pentru implicare şi pentru echipa pe care şi-a construit-o şi pentru că sunt campioni în accesarea de fonduri europene. Modernizarea drumului judeţean DJ 652 A care face legătura între două drumuri naţionale DN 6 Craiova -Caracal- Bucureşti şi DN 65 Craiova –Piteşti-Bucureşti, care se învecinează cu comuna Pieleşti care traversează comuna Cârcea aduce multe beneficii sociale, economice pentru judeţul Dolj, pentru municipiul Craiova, pentru cetăţenii care locuiesc în comuna Cârcea. Cartierul Magnolia este pe teritoriul localităţii Cârcea şi este aşadar, beneficiar direct al acestui proiect. Comuna Cârcea prin strategia pe care a făcut-o încă de la înfiinţarea am avut o dezvoltare pe termen scurt, mediu şi lung. În comuna Cârcea s-au învestit în ultimii ani peste 12 milioane de euro, atât pe partea de sănătate, cât şi pe parte de cultură-sport, pe parte de agrement, dar şi pe parte de infrastructură…”, a declarat Valerică Pupăză.

„Acest proiect al nostru  se îmbină foarte bine cu investiţia Consiliului Judeţean”

Edilul comunei Cârcea a mai spus că această investiţie, această modernizare a drumului judeţean va atrage imediat alţi investitori, pentru că, de regulă,  infrastructura este ca un magnet. „Nu zicem că în acest moment nu am avea investitori, dar dorim mai mulţi. Vor urma să se facă şi alte investiţii. De exemplu, pe linie de sănătate, vorbim de un Centru Medical, dacă vorbim de cultură, avem Centrul Cultural, dacă vorbim de sport, avem un teren modern de fotbal, dacă vorbim de agrement, vorbim de amenajarea Bălţilor Cârcea. Dar putem să vorbim şi de gaze, de apă, de canalizare, de staţie de epurare şi avem în derulare un proiect de modernizare a tuturor străzilor din comuna Cârcea. Acest proiect se îmbină foarte bine cu investiţia Consiliului Judeţean. Cred că noi, aici începem să ridicăm standardul comunelor şi implicit se va ridica şi nivelul de trai”, a conchis Valerică Pupăză, primarul comunei Cârcea.