Atenţie la înţepăturile de căpuşe! Boala Lyme poate provoca paralizie

0
189

Odată cu încălzirea vremii, medicii din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Dolj avertizează asupra pericolului pe care îl reprezintă înţepăturile de căpuşe. În urmă cu şase ani, acestea au dat mari bătăi de cap specialiştilor după ce mai mulţi doljeni au ajuns la spital în stare destul de gravă, diagnosticaţi cu boala Lyme.

În judeţul Dolj, în anul 2010 a fost diagnosticat un singur caz de boala Lyme, la un copil în vârstă de 6 ani, din Craiova, înţepat de căpuşe în luna septembrie, diagnosticat, internat şi tratat în Spitalul de Boli Infecţioase în noiembrie.  În anul 2011 au fost suspectate opt persoane, dar diagnosticate două cazuri de boala Lyme. A fost vorba de un copil  în vârstă de 5 ani, din Dioşti, înţepat de căpuşe în martie 2011, diagnosticat, internat  şi tratat în Spitalul de Boli Infecţioase în aprilie 2011 şi la o persoană în vârstă de 52 ani, din Craiova, înţepată de căpuşe în iunie 2011, diagnosticată, internată şi tratată în Spitalul de Boli Infecţioase în august 2011. În următorul au fost diagnosticate două cazuri de boala Lyme: la o persoană în vârstă de 54 ani, din Craiova, diagnosticată, internată şi tratată în Spitalul de Boli Infecţioase în luna iunie, şi la o persoană în vârstă de 33 ani, din Craiova, diagnosticată, internată şi tratată în Spitalul de Boli Infecţioase în iulie. În ultimii cinci ani (2013, 2014, 2015, 2016, 2017), în judeţul Dolj nu au fost diagnosticate cazuri de boala Lyme.

În caz de înţepătură, vizita la medic este obligatorie

Specialiştii îi avertizează pe craioveni ca în momentul în care prezintă semnele unei muşcături de căpuşe să se prezinte imediat la medicul de familie pentru a primi îngrijirile necesare. Chiar dacă nu orice muşcătură de căpuşă presupune contactarea bolii Lyme, cadrele medicale le recomandă doljenilor să fie prevăzători, pentru că, netratată, afecţiunea se poate agrava. Sfatul este ca în maximum 48 de ore de la înţepătură pacientul să se prezinte la doctor, întrucât, depistată mai repede, boala poate fi vindecată mai uşor. În schimb, diagnosticată târziu, afecţiunea poate aduce complicaţii, iar tratamentul este lung şi neplăcut.

Dacă pe piele sunt descoperite căpuşe, este foarte important, conform sfatului medicilor, ca pacientul să nu încerce să le scoată singur, deoarece, de foarte multe ori, rămân părţi din corpul acestora mult mai dificil de extras apoi. Pacientul trebuie să se prezinte de urgenţă la medic sau la serviciul de gardă, acolo unde se va îndepărta căpuşa, se va dezinfecta zona şi se va recomanda tratamentul profilactic.