Fiica lui Genică Boerică şi alte şapte persoane, peste 30 de ani de puşcărie pentru spălare de bani

0
889

Opt persoane, între care parteneri de afaceri, dar şi una din fetele lui Genică Boerică, au fost condamnate, marţi, 18 aprilie a.c., de magistraţii Curţii de Apel Craiova, la pedepse cuprinse între 3 şi 5 ani de închisoare cu executare pentru infracţiuni de spălare a banilor în formă continuată şi, după caz, evaziune fiscală şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Inculpaţii, care totalizează 32 de ani şi 4 luni de puşcărie, au fost trimişi în judecată în urmă cu mai bine de doi ani, de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova, fiind acuzaţi că au înfiinţat societăţi comerciale prin care au plimbat peste 8 milioane de lei, credit luat de la CEC Bank, astfel încât să se piardă urma banilor. Hotărârea de marţi a Curţii de Apel Craiova nu este definitivă, astfel că atât inculpaţii, cât şi procurorii pot face apel la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

curtea de apelÎn urmă cu mai bine de doi ani, mai exact în noiembrie 2014, procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova anunţau că au trimis-o în judecată pe una din fiicele fugarului Genică Boerică, împreună cu alţi apropiaţi ai acestuia pentru o „ţeapă” de peste 8 milioane de lei dată CEC Bank. Astfel, reamintim că, potrivit anchetatorilor, inculpaţii Prie Aurel Dorian, Drăgan Radu Constantin, Vlad Ionel, Moandă Ileana, Cojocinescu Dorin şi Boerică Diana Cristina, apropiaţi ai lui Genică Boerică (acesta fiind tot fugit din ţară), cea din urmă fiind fiica acestuia, au hotărât, în anul 2007, înfiinţarea S.C. MEDEIRA CONSTRUCT S.R.L., societate prin care s-a urmărit obţinerea, în mod ilicit, de creditare de la CEC Bank pentru achiziţia unor utilaje. După obţinerea banilor, aceştia urmau să ajungă sub diferite forme la toţi cei implicaţi în activitatea infracţională. „În vederea obţinerii fondurilor, a fost atrasă în activitatea infracţională şi inculpata Drăgan Elena, administrator la societatea de leasing S.C. IFN DH LEASING S.A. După ce S.C. IFN DH LEASING S.A. a obţinut, prin inducerea în eroare a CEC Bank, în baza facturii false nr. 6984553/04.04.2007, cu privire la utilaje care nu existau în realitate, un credit bancar în sumă de  8.425.867 lei, a virat în contul S.C. MEDEIRA CONSTRUCT S.R.L., pe 12.04.2007, cu titlu de achitare a contravalorii facturii nr. 6984553/04.04.2007, suma de 9.912.786 lei, din care o parte a fost folosită la cumpărarea de terenuri şi alte bunuri, care apoi au fost înstrăinate către societăţile nou înfiinţate de inculpaţii Moandă Ileana, Cojocinescu Dorin şi Boerică Diana Cristina, care au achitat doar o mică parte din preţul acestor bunuri”, au precizat, la momentul respectiv, procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova.

Contracte false de cesiune creanţe pentru a scăpa de plăţi

leiO altă parte a fost virată în conturile S.C. BELETEI UTILAJE – AUTO Societate în nume colectiv şi S.C. KIKI COM IMPEX S.R.L., cu titlu de achitare a unor facturi false privind achiziţionarea unor utilaje de S.C. MEDEIRA CONSTRUCT S.R.L., de la aceste societăţi, iar o altă parte a fost virată în conturile S.C. IFN DH LEASING S.A., cu titlu de plată a unor rate de leasing pentru S.C. SKYNETS S.R.L., societate al cărei administrator neagă că ar fi participat la încheierea respectivelor contracte de leasing. Pentru a nu achita preţul bunurilor achiziţionate de la S.C. MEDEIRA CONSTRUCT S.R.L., inculpaţii Moandă Ileana, Cojocinescu Dorin şi Boerică Diana Cristina au apelat la avocatul Dumitraşcu Dragoş Dan, din cadrul Baroului Mehedinţi, care a întocmit contracte false de cesiune de creanţă, în baza cărora, fie creanţele S.C. MEDEIRA CONSTRUCT S.R.L. împotriva S.C. LORD HOUSE GROUP S.R.L. şi S.C. DMB DE LUX CORPORATION S.R.L. au fost cedate unor societăţi comerciale inexistente – TRIMPLEX HOLDING INC şi YANDEX MANAGEMENT INC – care figurau cu sediul în insule din Marea Caraibe – Troust House 112, Bonadine Street Kingston – Saint Vincenti, respectivul avocat atestând şi identitatea unor persoane care nu au participat la încheierea contractelor de cesiune, fie o a treia societate, care în realitate nu avea nici un drept de creanţă împotriva S.C. MEDEIRA CONSTRUCT S.R.L., ceda această creanţă către S.C. ROYAL HOLDING S.R.L., care compensa valoarea acesteia cu valoarea creanţei pe care S.C. MEDEIRA CONSTRUCT S.R.L. o avea împotriva S.C. ROYAL HOLDING S.R.L.

Avocatul Dumitraşcu a preluat părţile sociale ale S.C. COHELIO S.R.L., căreia i-a schimbat denumirea în S.C. NEW RIBON INCORPORATED S.R.L. şi a înscris-o la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului ca având asociat unic şi administrator societatea comercială YANDEX MANAGEMENT INC, el figurând ca reprezentant şi director al S.C. YANDEX MANAGEMENT INC. Prin această societate, avocatul a achiziţionat un teren pe care nu l-a plătit, au mai precizat anchetatorii.

Trimişi în judecată în noiembrie 2014

dubaPe 21 noiembrie 2014 s-a înregistrat la Curtea de Apel Craiova dosarul în care Aurel Dorian Prie, Radu Constantin Drăgan, Ileana Moandă, Ionel Vlad (toţi patru în stare de arest preventiv la momentul respectiv), Elena Drăgan, Cristina Diana Boerică, Dorin Cojocinescu şi avocatul Dragoş Dan Dumitraşcu au fost trimişi în judecată, iar marţi, 18 aprilie a.c., a fost pronunţată sentinţa în dosar. Toţi inculpaţii au fost găsiţi vinovaţi de spălare a banilor în formă continuată şi, după caz, evaziune fiscală şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Judecătorii craioveni au condamnat-o pe Elena Drăgan la 3 ani de închisoare, Radu Constantin Drăgan, care este recidivist, a primit 4 ani închisoare, Aurel Dorian Prie, şi el cu altă condamnare la activ pentru evaziune fiscală, a primit 4 ani şi 4 luni închisoare, Ionel Vlad – 5 ani închisoare, avocatul Dan Dragoş Dumitraşcu a primit 4 ani de închisoare, Dorin Cojocinescu – 4 ani de închisoare, Diana Cristina Boerică – 4 ani de închisoare, Ileana Moandă – 4 ani de închisoare, (un total de 32 de ani şi 4 luni), toate pedepsele fiind cu executare. În plus, au fost condamnate şi cele trei societăţi implicate în activitatea infracţională: S.C. IFN D.H. LEASING S.A. la pedeapsa amenzii penale în sumă de 18.000 de lei, S.C. ROYAL HOLDING S.R.L. amendă penală de 40.000 de lei şi S.C. DMB DE LUX CORPORATION S.R.L. la 40.000 de lei, amendă penală. Instanţa a mai dispus ca inculpaţii Drăgan Elena, Prie Aurel Dorian, Drăgan Radu Constantin şi S.C. D.H. Leasing S.R.L. să achite 9.006.165, 42 lei către partea civilă C.E.C. Bank S.A., în timp ce Vlad Ionel trebuie să achite Finanţelor Publice 457.095 lei (reprezentând impozit pe profit) şi 873.576 lei (reprezentând TVA), la fiecare sumă urmând a se adăuga accesoriile conform Codului de Procedură Fiscală, de la data săvârşirii infracţiunii, până la data achitării integrale. Toţi inculpaţii au de plătit şi câte 1000 de lei cheltuieli judiciare. Hotărârea Curţii de Apel Craiova nu este definitivă, putând fi atacată cu apel la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

***

În 2014, afaceristul craiovean Genică Boerică a fost condamnat la 10 ani şi 3 luni de închisoare, pentru obţinerea nelegală de restituire de TVA în valoare de peste 13,5 milioane de lei. Acesta a fugit din ţară  cu câteva zile înaintea pronunţării hotărârii definitive a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie  şi a fost dat în urmărire prin Interpol, nefiind găsit nici acum.