Europarlamentarul Marian Jean Marinescu : “Grupul PPE a fost cel care a solicitat insistent majorarea fondurilor alocate pentru programul de sănătate”

0
703
Cu un buget semnificativ de 5,1 miliarde, Programul de acțiune a UE în domeniul sănătății #EU4Health 2021-2027 facilitează investiții pentru: digitalizarea asistenței medicale, formarea personalului medical, relocarea producției de medicamente în UE, crearea rezervelor de produse medicale esențiale.
Europarlamentarul Marian Jean Marinescu susține că, în plină criză Covid, grupul PPE a fost cel care a solicitat insistent majorarea fondurilor alocate pentru programul de sănătate. În viziunea grupului PPE, mai spune Marinescu, obiectivele principalele ale EU4Health sunt consolidarea și modernizarea sistemelor de sănătate din toate statele membre, formarea personalului medical, promovarea excelenței medicale, reducerea inegalităților din interiorul UE, intensificarea schimbului de bune practici, finanțarea unui masterplan pentru combaterea cancerului. “Pentru atingerea acestor obiective PPE a susținut folosirea echilibrată a fondurilor prin introducerea unui set de plafoane: minim 20% pentru promovarea sănătății și prevenirea bolilor, maxim 12,5% pentru asigurarea stocurilor naționale de medicamente și produse medicale pentru situații de criză, maxim 12,% pentru angajamentele și inițiativele globale și maxim 8% pentru cheltuieli administrative. În plus, PPE a reușit introducerea a nu mai puțin de 24 de criterii pentru evaluarea implementării programului. Criza Covid a demonstrat că UE nu era pregătită să gestioneze o criză sanitară de amploare. EU4Health consolidează capacitatea de gestionare a unor asemenea situații”, a explicat eurodeputatul român.