Serviciul de Probaţiune Dolj, în topul naţional, în ceea ce priveşte realizările

0
899

Astăzi, într-un cadru festiv, Serviciul de Probaţiune (SP) Dolj, aflat în subordinea Direcţiei Naţionale de Probaţiune din cadrul Ministerului Justiţiei, şi-a prezentat bilanţul aferent anului 2022. Concluziile sunt îmbucurătoare,  plasând SP Dolj în topul naţional în ceea ce priveşte activităţile desfăşurate în domeniu. lucru reiterat şi în cadrul şedinţei de bilanţ.

Serviciul de Probațiune Dolj, organism specializat al lanțului de justiție aflat în subordinea Direcției Naționale de Probațiune din cadrul Ministerului Justiției a luat ființă în data de 3 septembrie 2001. În schema de personal există 32 de posturi, după cum urmează: 30 de consilieri de probațiune; o secretară; un șofer. Conducerea locală este asigurată de șeful serviciului.

 

 SPECIFICUL ACTIVITĂȚII

  • Sprijin acordat instanței de judecată în procesul de individualizare a pedepselor și măsurilor educative, prin evaluarea inculpaților minori și majori, la solicitarea organelor de urmărire penale și a instanțelor de judecată;
  • Punerea în executare și coordonarea pedepselor și sancțiunilor penale neprivative de libertate;
  • Coordonarea măsurilor educative neprivative de libertate;
  • Supravegherea și asistarea persoanelor liberate condiționat;
  • Participare în calitate de membru al comisiei de liberare condiționată.

Bilanţ, pe date

În momentul de față, în supravegherea Serviciului de Probațiune Dolj se află 2.701 persoane. Dintre acestea, 1.369 au fost încredințate SP Doj , în cursul anului 2022, (1.285 majori și 84 minori): Lista programelor de reintegrare socială derulate de către Serviciul de Probațiune Dolj:

  • Drink and Drive;
  • În siguranță la volan, stop accidentelor – în colaborare cu poliția;
  • Dezvoltarea abilităților sociale;
  • Programul OTO one to one;
  • Anger management;
  • My choice;
  • Stagiul de formare civică.

Acum, puţin detaliat, prezentăm şi datele statistice. Astfel,  au fost întocmite 764 de referate şi rapoarte de evaluare, 301 presentenţiale, 201 postsentenţiale, 261 pentru liberare condiţionată. De asemenea, conform legislaţiei, sunt impuse mai multe condiţii impuse persoanelor condamnate, aflate sub supravegherea  SP Dolj: 991 de dosare pentru munca neremunerată prestată în folosul comunităţii; 804 programe de reintegrare socială; 109 de cursuri de pregătire şi calificare profesională; 17 pentru control , tratament sau îngrijire medicală. “Colaborăm extraordinar cu unităţile partenere. Un lucru foarte important este că, în 2022, rata de recidivă, la infracţiunile primare a fost între 6 – 8 %, una scăzută, vorbind la nivel naţional. De asemenea, anul trecut, am participat, la fiecare instituţie de detenţie din Craiova – Penitenciarul de Maximă Siguranţă, “Pelendava” şi Centrul de Detenţie (fostul Penitenciar pentru Minori şi Tineri) – în câte 52 de Comisii de Liberare Condiţionată”, a precizat Armand Afremie, şeful SP Dolj.

Recunoaştere din partea tuturor

Datele prezentate sunt recunoscute la nivel naţional, prima care s-a referit la ele fiind Doina Iancu, inspector în cadrul Direcţiei Naţionale de Probaţiune: “Este o activitate intensă la Dolj, cu o maximă responsabilitate şi o implicare a tuturor consilierilor. De asemenea, am observat o foarte bună colaborare cu instanţele de judecată şi cu servciciile comunitare. Judeţul Dolj ocupă un loc important în sistemul naţional”. La rândul său, Adrian Glugă, preşedintele Curţii de Apel Craiova, a precizat: “Sincere felicitări din partea noastră. Suntem unii dintre beneficiarii muncii depuse aici. Ştim cu toţii că, tot timpul, pedeapsa este controversată. Munca dumneavoastră este foarte importantă, sunteţi esenţiali pentru judecători. Evaluările realizate sunt de un real folos pentru judecători “. De asemenea, Cristian Iliescu, vicepreşedinte al Tribunalului Dolj, a spus: “Referatele făcute la SP Dolj sunt foarte importante. Judecătorul are în faţa sa un om, şi trebuie să se raporteze la felul în care a ajuns să comită o faptă penală. Rapoartele pornesc de la mediul în care a crescut, în care s-a format, cum a ajuns să comită infracţiunile. Trebuie multă sensibiklitate, pentru a pătrunde în viaţa unui om”.