Premiul UE pentru femeile inovatoare

0
160

Comisia Europeană a lansat cea de a şaptea ediţie a Premiului UE pentru femeile inovatoare. Premiul răsplăteşte femeile-lideri în inovare şi îşi propune să inspire noua generaţie să le urmeze paşii.

Concursul este finanţat prin intermediul programului pentru cercetare şi inovare al UE, Orizont 2020. Trei „femei inovatoare” vor primi fiecare câte 100.000 EUR, iar unei „inovatoare în ascensiune”, adică o întreprinzătoare de excepţie aflată la începutul carierei, i se va acorda suma de 50.000 EUR.

Mariya Gabriel, comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educaţie şi tineret, a lansat concursul cu ocazia Zilei internaţionale a femeilor şi fetelor cu activităţi în domeniul ştiinţei. „Prejudecăţile şi stereotipurile de gen de lungă durată, precum şi lipsa unor modele de urmat vizibile, continuă să îndepărteze fetele şi femeile de alegerea unor cariere în domeniile ştiinţei şi tehnologiei. Trebuie să facem mult mai mult pentru a le oferi vizibilitate femeilor europene care au contribuţii-cheie în domenii ale ştiinţei, cercetării, inovării şi dincolo de acestea. Premiul UE pentru femeile inovatoare recompensează talentele şi contribuie la crearea unei Europe emancipatoare şi favorabile incluziunii”, a declarat comisarul european.

Programul Orizont 2020

Concursul este deschis femeilor din întreaga UE şi din ţările asociate programului Orizont 2020  care au înfiinţat sau co-înfiinţat, înainte de 1 ianuarie 2018, o companie operaţională şi activă. Termenul-limită pentru depunerea candidaturilor este 21 aprilie 2020. Un juriu format din experţi independenţi va evalua şi selecta cele patru câştigătoare, ale căror nume fi anunţate în a doua jumătate a anului.

Europa are nevoie de mai mulţi inovatori pentru a rămâne competitivă în următoarele decenii şi a stimula creşterea economică. Femeile sunt subreprezentate în ceea ce priveşte crearea de întreprinderi inovatoare. Este un potenţial neexploatat pentru Europa, care trebuie să optimizeze toate resursele disponibile pentru a rămâne competitiv şi pentru a găsi soluţii la provocările noastre societale. De aceea, Comisia a creat, în 2011, un Premiu pentru femeile inovatoare, cu scopul de a spori gradul de sensibilizare a publicului cu privire la aceast aspect şi de a încuraja femeile inovatoare să exploateze oportunităţile comerciale şi de afaceri şi să devină antreprenori.