Condiţii optime pentru lucrările agricole de sezon

0
213

Ploaia din aceste zile vine ca o adevărată binecuvântare pentru culturile semănate în toamnă. Temperaturile optime sunt şi ele un atu pentru o dezvoltare firească a grâului şi rapiţei. Livezile îşi continuă repaosul biologic, iar menţinerea unui regim termic favorabil agriculturii nu poate decât să ne bucure. Dacă natura se arată a fi darnică faţă de cei ce trudesc în agricultură, speranţa că hambarele vor fi pline peste câteva luni nu pare atât de greu de îndeplinit.

Potrivit buletinului agrometeorologic emis de Administraţia Naţională de Meteorologie, prognoza agrometeorologică pentru intervalul 20-26 februarie 2016 este prielnică pentru efectuarea lucrărilor agricole de sezon. Astfel,  intervalul se va caracteriza prin menţinerea unui regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obişnuit pentru această perioadă, pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării. Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între -1…15°C, valori mai ridicate cu 1…12°C comparativ cu mediile climatologice, în toate zonele de cultură. Temperatura maximă a aerului se va situa între 3…20°C, la nivelul întregii ţări. În Dolj,temperaturile pe timpul zilei vorurca, la mijlocul săptămânii viitoare, până la 17-19 grade.

Temperatura minimă a aerului va fi cuprinsă între -4…10°C, în majoritatea regiunilor agricole. Sub aspect pluviometric, se întrevăd ploi locale în cea mai mare parte a ţării, dar şi mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare), local în zonele nordice, vestice şi centrale, acestea fiind însoţite de intensificări de scurtă durată ale vântului. În zonele joase şi de luncă vor fi condiţii de producere a ceţii.

Ploile căzute generează un optim de umiditate pentru grâu

Caracteristici agrometeorologice actuale sunt benefice agriculturii. Rezerva de umiditate în cultura grâului de toamnă accesibilă plantelor pe profilul de sol 0-100 cm va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, pe majoritatea suprafeţelor agricole. Starea de vegetaţie a culturilor agricole în general, regimul termic din aer şi sol mai ridicat decât în mod obişnuit vor determina o evoluţie normală a proceselor de creştere şi dezvoltare la culturile de toamnă, în majoritatea regiunilor agricole.

Rapiţa este, deocamdată, în cea mai frumoasă formă

La culturile de orz şi grâu de toamnă înfiinţate în perioada optimă se vor înregistra fazele de formare a frunzei a treia şi înfrăţire (40-100%), iar la cele înfiinţate după 20 octombrie 2015, răsărirea şi apariţia frunzei a treia (15-100%). În sudul, sud-estul, estul, centrul şi vestul ţării, rapiţa înfiinţată în epoca optimă îşi va continua faza de înfrunzire (6-15frunze), uniformitatea şi vigurozitatea culturilor fiind pe ansamblu bună şi medie. Speciile pomi-viticole îşi vor continua repausul biologic în toate plantaţiile. Local, pe terenurile cu expoziţie sudică, îndeosebi din jumătatea de sud a ţării, va fi posibilă înregistrarea fazei de umflare a mugurilor de rod, în special la soiurile pomicole timpurii de sâmburoase. Condiţiile agrometeorologice vor permite desfăşurarea lucrărilor agricole de sezon (arături, fertilizări faziale, tăieri în vii şi livezi, etc.), în majoritatea regiunilor agricole.

Recomandările specialiştilor

Datorită precipitaţiilor actuale şi a temperaturilor prielnice, specialiştii agronomi recomandă câteva măsuri. Printre acestea enumerăm: continuarea verificării sistematice a viabilităţii plantelor la culturile de toamnă şi a mugurilor de rod la pomii fructiferi şi viţa de vie;  lucrări de întreţinere în vii şi livezi (aplicarea de îngrăşăminte organice, tratamente fito-sanitare, tăieri de rodire şi regenerare); efectuarea arăturilor pe suprafeţele agricole unde umiditatea solului permite efectuarea unor lucrări de calitate; administrarea îngrăşămintelor minerale pe bază de azot şi potasiu la culturile de toamnă semănate în perioada optimă.