Bani mai mulţi pentru tratamentul bolnavilor de SIDA

0
350

Fondurile destinate tratamentului bolnavilor de HIV/SIDA au fost suplimentate după ce mai multe spitale au rămas fără banii necesari asigurării medicaţiei. Pentru a acoperi aceste deficienţe a fost alocată suma de 38,4 milioane de lei pentru programul HIV/SIDA, urmând ca la rectificarea bugetară să se realizeze corecţiile la capitolele bugetare pentru celelalte programe.  

În urma suplimentării fondurilor, în judeţul Dolj sumele destinate bolnavilor diagnosticaţi cu HIV/Sida au crescut cu 3,5 milioane de lei. Mai mulţi bani pentru pacienţii cu această boală au fost alocaţi şi în judeţele Prahova – 3.048.000 lei, Suceava – 2.851.000 lei, Galaţi – 3.937.000 lei, Hunedoara – 4.344.000 lei, Vaslui – 2.752.000 lei şi Cluj – 2.266.000 lei. Unităţile sanitare care implementează programul naţional de prevenire, supraveghere şi control a infecţiei HIV/SIDA sunt obligate să se aprovizioneze cu medicamentele necesare.

În judeţul Dolj, la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Craiova, singura unitate sanitară unde pacienţilor cu HIV/SIDA li se poate administra medicaţia necesară, peste 200 de persoane din Craiova primesc lunar tratamentul de care au nevoie. Lor li se adaugă alţi aproape 300 de bolnavi din mai multe judeţe ale Olteniei întrucât clinica craioveană îndeplineşte rolul de centru regional în ceea ce priveşte tratamentul pacienţilor infectaţi cu HIV/SIDA. În opinia specialiştilor, pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii bolnavilor sunt necesare fonduri suplimentare. Poate cel mai important aspect rămâne însă cel legat de educaţia populaţiei şi accesul la tratament al celor infectaţi.

Tratament pentru mai bine de 500 de pacienţi, la Craiova

De la începutul anilor ’90 şi până în prezent, peste 400 de doljeni au murit din cauza SIDA. În prezent, în judeţ se află în evidenţele medicilor aproape 300 de cazuri, din care mai mult de jumătate cu infecţie HIV. Cei mai mulţi dintre pacienţii bolnavi de SIDA din judeţul Dolj au fost infectaţi la începutul anilor ’90 în spitale. Pe atunci copii, mulţi dintre bolnavii care au supravieţuit acestei afecţiuni sunt acum tineri cu vârsta peste 20 de ani. Au fost infectaţi chiar în unităţile sanitare întrucât, pe atunci, nu se ştia că virusul HIV se transmite prin sânge ori prin acele de seringă.

În România, potrivit Centrului Român HIV/SIDA, numărul cazurilor cumulative 1985-2012 cu HIV/SIDA a fost de 17.819. Circa 10.000 de persoane trăiesc acum cu HIV/SIDA, majoritatea tineri cu vârsta cuprinsă între 20 şi 25 de ani. În ciuda tuturor lipsurilor, progresele înregistrate în medicină au făcut, totuşi, ca persoanele infectate cu HIV să trăiască mai mult decât, spre exemplu, în urmă cu 20 de ani. Numai în ultimii cinci ani, numărul deceselor cauzate de SIDA a scăzut cu peste 10 procente. Se estimează că peste trei milioane de vieţi au fost salvate începând cu anul 1996, când accesul la tratament a fost permis.

Asigurarea accesului pacienţilor la tratament rămâne o problemă

SIDA rămâne în continuare o boală gravă şi sursa unor probleme complexe, atât din punct de vedere medical, cât şi social şi economic. În prezent, se pune tot mai mult accent pe asigurarea accesului pacienţilor la tratament şi, potrivit specialiştilor, programele de prevenire HIV ar trebui să se adapteze rapid schimbărilor. S-a dovedit, spre exemplu, că impactul reacţiei împotriva SIDA este mai puternic în locurile în care programele de tratament şi prevenire au fost integrate într-o reţea de servicii sanitare şi sociale. Situaţia de criză din prezent şi dificultăţile cu care se confruntă sistemul de sănătate românesc au însă efecte negative asupra felului în care sunt trataţi pacienţii români.

Virusul imunodeficienţei umane (HIV) infectează celulele sistemului imunitar, distrugând sau alterând funcţia lor. Infecţia cu HIV determină deteriorarea progresivă a sistemului imunitar, ceea ce duce la „deficit imunitar”, atunci când acesta nu mai poate îndeplini rolul său de luptă împotriva infecţiei şi bolii. Infecţii asociate cu imunodeficienţa severă sunt cunoscute ca „infecţii oportuniste”, deoarece profită de un sistem imunitar slăbit. Sindromul imunodeficienţei dobândite (SIDA) este, în schimb, un termen care se aplică la etapele cele mai avansate ale infecţiei cu HIV. Acesta este definit ca urmare a existenţei a unui număr mai mare de 20 infecţii oportuniste sau forme de cancer legate de HIV. Speranţa de viaţă pentru un bolnav de SIDA este de la 2 la peste 20 de ani, în funcţie de individ.