Sergiu Manea, CEO BCR : “România are o șansă uriașă, tocmai datorită schimbărilor semnificative în dinamica economică și socială”

0
587

     În cadrul unei întâlniri interesante și agreabile cu jurnaliștii craioveni, ce a avut loc ieri, la Hotelul Ramada, Sergiu Manea, CEO BCR, și Dana Dima, Vicepreședinte Retail & Private Banking BCR au discutat despre contextul macroeconomic, cu riscuri și oportunități asociate, despre reziliența economiei românești, dar și despre evoluția mediului antreprenorial și democratizarea accesului la educație financiară. Totodată, reprezentanții băncii au vorbit și despre sănătate financiară, perspective economice și previziuni financiare pentru 2023. Oltenia este o zonă cu potențial, iar din analizele financiare rezultă că în viitor această regiune va avea un impact extraordinar, beneficind de un mix economic și de o poziție geografică avantajoasă.

Banca Comercială Română (BCR), membră a Erste Group, este unul dintre cele mai importante grupuri financiare din România, incluzând operaţiunile de bancă universală, precum și societăţile de profil de pe alte piețe. BCR derulează și unul dintre cele mai inovative proiecte : „Școala de bani”. Acesta  este un program de educație financiară pentru toate vârstele și el a fost realizat ca urmare a comportamentului nostru de consum ce este într-o continuă schimbare, de la cumpărăturile făcute în mare grabă, până la cele făcute pe fondul emoțiilor negative.

Tot BCR a inițiat și Proiectul educațional LifeLab, parte din platforma Școala de Bani a BCR, care își propune să aducă în sistemul școlar un format de educație practic, cu o abordare interdisciplinară, prin care noțiunile de educație financiară să fie introduse în predarea mai multor materii, de la clasa 0 la clasa a XII-a. Astfel, prin învățare experiențială, adaptată pentru o multitudine de discipline din programa școlară, elevii înțeleg de ce și cum să gestioneze banii în mod responsabil și să ia decizii de viață, pentru a-și îndeplini dorințele, și deprind abilități de analiză, colaborare și planificare utile pentru viitor. De asemenea, profesorii implicați în program învață să devină „profesori de viață”, să acționeze ca mentori pentru elevii lor și să folosească noi metode didactice pentru a integra educația pentru viață în activitatea lor de predare de zi cu zi, indiferent de specializare.

Sergiu Manea este președinte executiv al BCR din 2015, iar anul trecut, în februarie, i s-a prelungit mandatul până în 2026. Prezent la Craiova, la o întâlnire cu jurnaliștii, acesta a vorbit despre potențialul regiunii Oltenia și a subliniat că dacă ar fi să joace la Bursă, ar miza pe Oltenia, în viitor.

În următorul ciclu, indiferent că vorbim de următorii cinci sau următorii zece ani,  România are o șansă  uriașă, tocmai datorită schimbărilor semnificative  în dinamica economică și socială. Vedeam deja primele semne în ciclul 2017-2019, anumite tendințe au fost accelerate de pandemie și de ieșirea din pandemie. Subsecvent,  războiului  a venit să aducă în atenție vulnerabilități, dar iarăși la rândul său, a adus în atenție anumite tendițe economice. În special, a  avut drept consecință accelerarea anumitor tendințe economice în special în ceea ce privește lanțurile de furnizare.

           Noi credem în șansă și credem în viitorul acestei țări, așa că în acest context, ne-am gândit ce am putea face, fără să avem rețete.  Cel mai important lucru pe care am putea să-l facem, este să vedem în contact direct cu țara, dacă cum evoluează cele două linii importante pentru noi, crearea de potențial și crearea de aspirații. Și când mă refer la potențial, mă refer la economie, cum va merge economia în viitor  și ce rol vom putea juca noi. Iar când ne referim la aspirații, mă refer la acele aspirații sustenabile, durabile, cum am putea să contribuim la dezvoltarea lor. Cum sunt ele definite. Diferența de trecut este că descoperim această rețetă împreună cu țara și vorbim de oameni, indiferent că ne referim la persoane fizice sau la companii.  La nivel de aspirații vorbim de prosperitate și de prosperitate sustenabilă.

       Craiova este al treilea oraș în visterie și primul în 2023 pe care îl vizităm. Vom merge în opt-nouă orașe. De ce Craiova primul oraș  ? Pentru că noi credem foarte mult în potențialul acestei zone. Realmente credem…. Și noi putem să facem o diferență, nu vedem un vector dominant în zona Olteniei, ci vedem foarte multă preocupare în contextul în care oamenii doresc să rămână aici, să creeze, și să traiască bine. Aici găsim cele mai diverse mixuri economice din România, de la  agicultură mare, de fapt agricultură modernă cu elemente de agricultură de precizie, până la zona manufacturiară înaltă, inclusiv elemente importante de produs digital românesc:  Sergiu Manea, CEO BCR.

Sergiu Manea, CEO BCR :

“Noi credem în evoluție prin educație și credem asta pentru și noi, la rândul nostru, am învățăt din acest proiect. Educație și investiție în antreprenoriat, înseamnă că încercăm să aducem pe prima scenă produsul românesc. Prin proiectul “Școala de business” încercăm să aducem capacitatea creativă și capacitatea de execuție”

 

Dana Dima, Vicepreședinte Retail & Private Banking :

“De la teorie la practică de la idealism la ceea ce ne preocupă este o cale lungă. Trebuie să vedem clar ceea ce a însemnat anul 2022 pentru români și ce așteptări au ei de la 2023. Anul trecut a fost un an dificil în perspectiva tuturor lucrurilor care s-au întâmplat și acestea au dus la impact asupra populației, dar și a companiilor. E un adevăr. Desigur, depinde de fiecare în parte, depinde de fiecare business în parte”

Sergiu Manea, CEO BCR, a vorbit și despre rata șomajului în România, un indicator pe care întotdeauna banacheri îl iau în considerare atunci când fac o analiză financiară. În acest context, a prezentat două informații, adică, o veste bună și cu una și mai bună. Vestea bună este că nu vor fi diferențe semnificative în ceea ce privește șomajul în 2023 și vestea cea mai bună este că începând din iunie 2023, inflația se va mai domoli.

În 2022, au intrat în țară peste 9,2 miliarde de euro,  fonduri europene. Sergiu Manea, CEO BCR, consideră că fondurile europene reprezintă salvarea României :

“Iar eu, ca de fiecare dată, o să insist asupra impulsului extraordinar pe care îl putem oferi societății prin accesarea fondurilor europene. Este singura manieră prin care putem accelera trecerea spre o economie sustenabilă și este important să înțelegem că accesarea fondurilor este un factor de bază pentru realizarea reformelor structurale care îmbunătățesc perspectivele de creștere ale României pe termen lung. Este soluția viabilă pentru modernizare, ținand cont de faptul că dezvoltarea infrastructurii, încurajarea politicilor de protecția mediului și creșterea valorii adăugate a serviciilor reprezintă singura șansă pe care o avem pentru creșterea gradului de integrare economică și financiară la nivel european”

Dana Dima, Vicepreședinte Retail & Private Banking :

“Zece la sută din ceea ce se întâmplă în țară, se întâmplă în Oltenia. Cred că este destul de mult. Și atunci este explicabil de ce suntem aici. Am vorbit despre educație, despre diagnostic, dar și despre ceea ce înseamnă un ajutor pe care putem să-l dăm și pe care-l dăm permanet clienților, persoane fizice sau persoane juridice. Toată lumea este înspăimântată despre ceea ce a înseamnat și înseamnă impactul inflației. Trebuie să fim realiști și să înțelegem explicația impactului inflației mai ales asupra generației tinere care nu a  trăit în perioada 2008-2009 când noi am mai trăit un astfel de moment și este destul de greu…”