Lansare de carte

0
357

Biblioteca Judeţeană “Alexandru şi Aristia Aman” găzduieşte sâmbătă, 20 ianuarie, începând cu ora 13.00, lansarea volumului „Proximul cuantic”, autor Eugen Ştefan Lenghel. Moderatorul evenimentului este Mircea Liviu Goga, iar printre invitaţi sunt prezenţi şi Aurel Maria Baros şi Viorel Pîrligras.

„Ritm, idee, suspans, finaluri neaşteptate, accident ştiinţific, acţiune, teme de meditaţie, personaje solid construite, universuri cunoscute… Cam asta ne propune Eugen Lenghel într-o carte care trebuie citită mai ales de aceia care au rămas perpetuu îndrăgostiţi de epoca de aur a science-fiction-ului şi care ştiu din teorie sau simt din instinct că stilul clasic nu se demodează niciodată”, Dan Doboş.

„Volumul de faţă face legătura între realitatea cuantică şi inteligenţele artificiale, fără a exploata un eventual conflict, căutând în acelaşi timp modalităţi de convieţuire. Inteligenţele artificiale vor fi exact ceea ce le obligăm să fie, prin ceea ce suntem noi. Le vom fi părinţi şi educatori. Vor fi exact ceea ce pot fi copiii noştri, doar că nu vor fi copii. Vor fi extensiile noastre sociale într-un univers cvasi-necunoscut. Sunt proximii cuantici ai umanităţii, acele entităţi despre care nu vom putea şti dacă sunt umane. Dar pentru a şti trebuie să învăţăm din nou ce înseamnă umanitatea, cum să fim toleranţi cu natura şi cu noi înşine”, Eugen Lenghel.

Eugen Stefan Lenghel (n. 10 ianuarie 1966) , autorul cărţii, este specialist în informatică cu experienţă de peste 30 de ani. Din 1986 a frecventat Cenaclul studenţesc „Solaris”, intrând în viaţa literară doar puţin după începutul vieţii profesionale.

Una dintre prozele sale a fost selectată pentru publicare în Almanahul „Anticipaţia 1990”, urmată de publicarea în numărul 6 al colecţiei „Clubul SF”, în 1990, a altor două povestiri. După o perioada de consolidare profesională, a reluat activitatea literară în paginile unor reviste online şi antologii, dintre care se pot menţiona antologia de proză scurtă “Ferestrele Timpului”, Tracus Arte 2013, şi antologia de poem fantastic “Cerul de Jos”, Editura Virtuală, 2013.

Debutul în volum personal este concretizat prin selecţia de proză scurtă “9 Istorii Reutilizate”, Editura Tritonic, 2014. În acelaşi an, la Târgul de carte Gaudeamus, lansează volumul de proză scurtă “Numărătoare Inversă”, la editura Tritonic.  În 2015 an revine cu volumul “Fermierul virtual”,  la Editura Tracus Arte dublat de volumul prin care abordează noi tematici “Instabilitate cuantică”, la Tritonic, ambele fiind lansate la Târgul de carte Gaudeamus 2015. Urmează lansarea în 2017 a volumului „Proximul cuantic”, publicat cu sprijinul Editurii Eikon, care cuprinde două proze premiate.

Pe lângă volumele de mai sus, contribuie cu de proză scurtă, eseuri şi articole diverse în Luceafărul de dimineaţă, Revista SRSFF, Revista Nautilus, Gazeta SF şi Fictiuni.ro.

Experienţa de coordonator în publicistica virtuală începând cu 2010, i-a permis ca în 2013 să înfiinţeze revista de literatură şi arte vizuale Fictiuni.ro, pe care o conduce în prezent. Tot în 2013 iniţiat şi continuă să organizeze Festivalul Science & Fiction de la Râşnov.

Biroul de Presă

Biblioteca Judeţeană “Alexandru şi Aristia Aman”