Craiovean urmărit internaţional pentru trafic de persoane şi proxenetism, prins în SUA şi extrădat

0
262

Un craiovean de 39 de ani, dat în urmărire internaţională în baza mandatului de arestare preventivă în lipsă emis pe numele său în august 2016 de Tribunalul Dolj, pentru constituire de grup infracţional organizat, trafic de persoane, trafic de minor şi proxenetism, a ajuns, joi, în arestul IPJ Dolj. El a fost prins în SUA şi extrădat, Tribunalul Dolj confirmând mandatul emis pe numele său. Craioveanul a fost trimis în judecată în lipsă, în urmă cu un an, de procurorii DIICOT Craiova, împreună cu alţi 10 membri ai grupării infracţionale din care făcea parte, cu toţii fiind acuzaţi că au racolat, transportat şi exploatat sexual în Anglia, mai multe tinere, unele dintre ele minore, însuşindu-şi câştigurile.

Octavian Ciucu, de 39 de ani, din Craiova, dat în urmărire internaţională în urmă cu aproape un an şi jumătate, după ce pe numele său a fost emis mandat de arestare preventivă în lipsă, a ajuns în arestul IPJ Dolj. Tribunalul Dolj a confirmat, joi, 18 ianuarie a.c., mandatul emis pe numele său în august 2016: „Confirmă arestarea preventivă dispusă faţă de inculpatul Ciucu Octavian prin încheierea nr. 192 din 01 august 2016 a Tribunalului Dolj. Dispune punerea în executare a mandatului de arestare preventivă nr. 69 din 01.08.2016 emis pe numele inculpatului Ciucu Octavian. Constată că termenul de 30 zile pentru care s-a dispus arestarea preventivă a inculpatului Ciuciu Octavian curge începând cu data de 18 ianuarie 2018 şi până la 16 februarie 2018 inclusiv. Cu drept de contestaţie în termen de 48 ore de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică, azi 18 ianuarie 2018”, se arată în încheierea de şedinţă a instanţei.

Craioveanul a fost prins în SUA şi extrădat, fiind preluat de o escortă formată din poliţişti din cadrul Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională şi Serviciului de Investigaţii Criminale Dolj, după cum au precizat reprezentanţii IPJ Dolj. Ciucu este acuzat de constituire de grup infracţional organizat, trafic de persoane, trafic de minori şi proxenetism.

Gruparea infracţională destructurată în iulie 2016

Octavian Ciucu face parte dintr-o grupare infracţională destructurată pe 22 iulie 2016. Reamintim că, la momentul respectiv, poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Craiova şi procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova au efectuat 8 percheziţii domiciliare, în Craiova, dar şi în alte localităţi de pe raza judeţului Dolj, la persoane suspectate de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de persoane, trafic de minori şi proxenetism. Potrivit anchetatorilor, din cercetările efectuate, a reieşit că, începând cu anul 2011, cei 8 membri ai grupării infracţionale ar fi recrutat, prin inducere în eroare, multe tinere, minore şi majore, cele mai multe din judeţul Dolj, pe care le-ar fi transportat şi adăpostit pe teritoriul Angliei, obligându-le, prin acte de constrângere, să practice prostituţia. Astfel, sub promisiuni false că vor fi angajate şi că vor câştiga sume mari de bani, cei în cauză le-ar fi determinat pe tinerele racolate să-i însoţească în Anglia, unde au fost cazate în apartamente închiriate iar ulterior, exploatate sexual, preponderent prin obligarea acestora la practicarea prostituţiei la „saune”, după cum au comunicat la momentul respectiv reprezentanţii Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR). Banii obţinuţi de tinere din practicarea prostituţiei ajungeau la membrii grupului. În urma descinderilor, la sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova au fost aduse mai multe persoane, pentru audiere şi dispunerea măsurilor legale, însă o parte dintre cei vizaţi de activităţile oamenilor legii n-au fost de găsit.

11 persoane trimise în judecată în februarie 2017

La finalul audierilor, procurorul de caz a dispus reţinerea pentru 24 de ore a două craiovence, parte din reţeaua de traficanţi şi proxeneţi, respectiv Raluca Bălteanu şi Aneta Matei. În plus, procurorii au cerut emiterea unor mandate de arestare în lipsă pe numele a patru bărbaţi, membri ai grupării de traficanţi de persoane. Judecătorii au respins însă propunerea de arestare a femeilor, ambele fiind plasate în arest la domiciliu, dar pe 1 august 2016 au emis mandate de arestare în lipsă pentru Cioveie Ştefănel-Cosmin, Bălteanu Ion Gabriel, Parulea Marian şi Ciucu Octavian, aceştia fiind daţi în urmărire internaţională. Între timp, procurorul de caz din cadrul DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova a finalizat cercetările şi a dispus trimiterea în judecată a nu mai puţin de 11 persoane în acest dosar (între inculpaţi fiind şi cei patru), pentru constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de persoane, trafic de minori şi proxenetism. Dosarul s-a înregistrat pe 15 februarie 2017, la Tribunalul Dolj şi este în curs de judecare, următorul termen fiind stabilit pe 31 ianuarie a.c.