Trei ani de puşcărie pentru autorul accidentului mortal din Veleşti

0
172

Un tânăr de 29 de ani, din comuna doljeană Murgaşi, a fost condamnat definitiv la o pedeapsă de 3 ani închisoare cu executare pentru ucidere din culpă şi conducerea unui vehicul sub influenţa băuturilor alcoolice. El a fost trimis în judecată pentru că în noaptea de 26 spre 27 decembrie 2012, băut, la volanul unui autoturism marca Skoda, a provocat un accident de circulaţie în satul Veleşti din comuna Murgaşi, în urma căruia o fată de 14 ani şi-a pierdut viaţa. Sentinţa a rămas definitivă pe 14 ianuarie a.c., la Curtea de Apel Craiova, iar poliţiştii desfăşoară în prezent activităţi pentru prinderea şi încarcerarea sa în penitenciar, până acum nefiind găsit.

Reamintim că tragedia pentru care a fost condamnat Costinel Trancă (26 de ani la momentul respectiv) s-a petrecut în noaptea de 26 spre 27 decembrie 2012, mai exact la ora 23.45, pe DJ 643A. Din cercetările poliţiştilor de la Serviciul Rutier Dolj se stabilise faptul că Trancă, în timp ce conducea un autoturism marca Skoda prin satul Veleşti, comuna Murgaşi, dinspre Tălpaş către Murgaşi, nu a adaptat viteza de deplasare la condiţiile de drum, carosabilul fiind acoperit cu zăpadă, a pierdut controlul direcţiei de mers şi a părăsit partea carosabilă spre stânga unde a lovit un pod din beton, în urma impactului maşina răsturnându-se. Din nefericire, accidentul s-a soldat cu decesul minorei Mirela D., de 14 ani, din comuna Goieşti. Conducătorul auto şi fratele minorei, Daniel Dobrescu, de 22 ani, tot din Goieşti, pasager în autoturism, au fost răniţi, fiind transportaţi cu ambulanţa la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, unde au primit îngrijiri medicale, stabilindu-se că suferiseră leziuni care nu le puneau viaţa în pericol. Numai că, poliţiştii care au cercetat evenimentul au stabilit că şoferul Skodei consumase băuturi alcoolice înainte de a urca la volan. „În urma testării conducătorului auto cu aparatul etilotest a rezultat o concentraţie de 0,57 mg/l alcool pur în aerul expirat, fapt pentru care i-au fost recoltate probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei. Poliţiştii au întocmit în cauză acte premergătoare începerii urmăririi penale sub aspectul comiterii infracţiunilor de ucidere din culpă şi conducere sub influenţa băuturilor alcoolice”, preciza, la momentul respectiv, comisar-şef Adrian Căpraru din cadrul IPJ Dolj.

Trimis în judecată anul trecut

Au urmat mai multe expertize în cauză, cercetările fiind finalizate abia la începutul anului trecut, pe 12 ianuarie 2015 înregistrându-se la Judecătoria Craiova dosarul în care Costinel Trancă a fost trimis în judecată pentru ucidere din culpă şi conducerea unui autovehicul pe drumurile publice de către o persoană aflată sub influenţa băuturilor alcoolice. Pe 21 aprilie 2015, instanţa a pronunţat sentinţa în dosar, tânărul fiind găsit vinovat de ambele infracţiuni reţinute în sarcina sa. A primit o pedeapsă de 2 ani şi 6 luni închisoare pentru ucidere din culpă şi 1 an şi 6 luni închisoare pentru conducere sub influenţa băuturilor alcoolice. Judecătorii au contopit pedepsele în cea mai grea, aceea de 2 ani şi 6 luni închisoare, la care au adăugat un spor de 6 luni închisoare, dispunând ca inculpatul să execute pedeapsa rezultantă de 3 ani închisoare, în regim de detenţie. Rudele fetei nu s-au constituit părţi civile în cadrul procesului penal, astfel că inculpatul a fost obligat doar la plata cheltuielilor judiciare, în valoare de 1.800 lei, după cum se arată în hotărârea instanţei. Sentinţa nefiind definitivă, inculpatul a făcut apel, care a fost soluţionat, săptămâna trecută, pe 14 ianuarie a.c., de Curtea de Apel Craiova. Instanţa i-a respins apelul ca nefondat, astfel că tânărul trebuie să execute pedeapsa primită: „Respinge apelul, ca nefondat. Obligă apelantul-inculpat la 365 lei, cheltuieli judiciare către stat. Definitivă. Pronunţată în şedinţa publică de la 14 ianuarie 2016”, se arată în hotărârea instanţei.

Până acum poliţiştii n-au pus în executare mandatul emis pe numele tânărului, întrucât nu a fost găsit, în continuare fiind desfăşurate activităţi specifice în vederea prinderii şi încarcerăîrii acestuia.