Consiliul Judeţean Dolj : 13 milioane de euro, investiţii în Sănătate

0
462
Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Jududeţean Dolj : „Toate aceste lucruri le facem din convingerea că investiţiile în sănătate sunt primordiale şi din dorinţa de a contribui la asigurarea unui act medical de cea mai înaltă calitate, în beneficiul pacienţilor din întreaga regiune”

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Dolj, Ion Prioteasa, a anunţat că principalele obiective din domeniul sănătăţii pentru realizarea cărora vor fi canalizate resursele financiare ale instituţiei în perioada următoare sunt modernizarea şi extinderea Unităţii de Primiri Urgenţe a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Craiova şi construirea Clinicii de Cardiologie Intervenţională şi Chirurgie Cardiovasculară, investiţii cu o valoare însumată de aproape 13 milioane de euro.

Şeful administraţiei doljene, Ion Prioteasa a avut recent mai multe întâlniri consultative cu conducerea Universităţii de Medicină şi Farmacie din Craiova, reprezentată de rectorul instituţiei, prof. univ. dr. Ion Rogoveanu, şi preşedintele Senatului, prof. univ. dr. Tudorel Ciurea, dar şi cu managerul SCJU Craiova, dr. Bogdan Fănuţă. „Am dorit să purtăm această discuţie acum, la începutul anului, când se definitivează bugetul consiliului judeţean şi lista de investiţii pentru 2014, şi ne bucură faptul că am primit încă o dată, din partea unor persoane avizate, cu o viziune completă asupra sistemului sanitar, confirmarea că proiectele pe care ni le propunem sunt oportune şi că realizarea lor este necesară. Noi ne-am anunţat deja intenţia de a transforma domeniul sănătăţii în prioritatea acestui mandat, renunţând, în măsura în care se impune, la alte investiţii în vederea creării condiţiilor de care este nevoie pentru ca doljenii şi, în definitiv, oamenii din toată Oltenia să poată beneficia de servicii medicale cât mai bune”, a mai spus Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj.

SCJU Craiova, o unitate spitalicească de interes regional

Reprezentantul CJ Dolj a subliniat cu această ocazie că s-a reabilitat astfel policlinici, construindu-se chiar şi un centru medical de la zero. „Ne-am îndreptat atenţia către Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, o unitate spitalicească de interes regional, unde suntem aproape de a finaliza modernizarea şi dotarea ambulatoriului, printr-un proiect de peste 8 milioane de euro, pentru care am atras finanţare europeană, unde am înlocuit ascensoarele, am reparat blocurile operatorii şi am achiziţionat aparatură medicală modernă. Putem spune că, pe acest segment, al investiţiilor în sănătate, am depăşit deja perioada «rodajului» şi suntem pregătiţi să punem în operă, cu toată forţa, următoarele proiecte mari. Aşa cum am procedat de fiecare dată, am consultat şi specialiştii din domeniu, aşezându-ne la aceeaşi masă noi, cei care ne angajăm să realizăm aceste obiective, cu cei care le vor utiliza, respectiv reprezentanţii spitalului, şi cu principalul furnizor al resursei umane de care va fi nevoie – conducerea reputatei Universităţi de Medicină şi Farmacie”, a completat şeful admnistraţiei doljene.

Zece saloane pentru pacienţi

Ion Prioteasa le-a spus profesorilor universitari că se referă cu precădere la proiectul Clinicii de Cardiologie Intervenţională şi Chirurgie Cardiovasculară, în care CJ Dolj şi-a asumat construirea clădirii, dar pentru care este necesară formarea unui colectiv de profesionişti. „Apreciem faptul că atât domnul rector, prof. univ. dr. Ion Rogoveanu, cât şi domnul preşedinte al Senatului, prof. univ. dr. Tudorel Ciurea, ne-au asigurat de întregul sprijin şi deplina implicare în acest sens, subliniind şi faptul că această clinică trebuie neapărat realizată.  Vorbim, desigur, despre o investiţie amplă, care presupune ridicarea unei clădiri noi în curtea SCJU Craiova, cu 10 saloane pentru pacienţi, cu două săli de operaţii, prevăzută cu sisteme moderne, de la cele de supraveghere video la cele de apelare a asistentelor şi infirmierelor de către pacienţi, construcţie pentru care va fi asigurată şi o legătură directă cu corpul principal al spitalului”, a precizat şeful administraţiei doljene.

La UPU ajung anual peste 135.000 de cazuri

Consiliul Judeţean Dolj are un proiect mai amplu, care va cuprinde totodată şi o intervenţie interveni pentru ordonarea şi sistematizarea circulaţiei în curtea SCJU şi se analizează astfel posibilitatea amenajării, cu costuri minime, a unei noi parcări pe terenul spitalului. „Aceeaşi opinie favorabilă a fost exprimată şi în privinţa celeilalte investiţii majore, în valoare de 7 milioane de euro, prin care urmărim să extindem, să modernizăm, dar şi să dotăm cu aparatură şi echipamente Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU), unde ajung, anual, peste 135.000 de cazuri, aşa cum reiese din datele care ne-au fost prezentate. Proiectul nostru vizează construirea a două noi corpuri de clădire, în directă legătură cu cel existent, astfel că suprafaţa UPU va creşte de la 800 de metri pătraţi, cât măsoară în prezent, la aproape 3.600”, a subliniat Ion Prioteasa, în cadru intervenţiei sale.

Finanţarea, din bugetul propriu

În cadrul întâlnirii reprezenatnţii administraţiei judeţene au discutat şi despre cum va arătat la final UPU, fiind văzută ca o structură modernă, la înălţimea celor mai exigente standarde, cu spaţii administrative separate, cu zonă de triere a pacienţilor, cu module speciale pentru consultaţii, terapie şi resuscitare, cu propriul bloc operator, o construcţie care va fi conectată prin pasarele cu Secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă din spital şi cu clădirea Clinicii de Cardiologie. „Ne dorim astfel să îmbunătăţim condiţiile în care îşi îndeplinesc cadrele medicale de la UPU misiunea lor, una extrem de dificilă, dar şi pe cele oferite pacienţilor care ajung aici zi de zi. Finanţarea pentru aceste două mari obiective investiţionale urmează să fie asigurată din bugetul propriu al consiliului judeţean. În paralel, intenţionăm să ne orientăm către programele derulate cu fonduri europene, pentru a implementa un al treilea proiect important în domeniul sănătăţii, cel privind reparaţiile capitale şi extinderea Clinicii de Oncologie şi Dermatologie”, a spus preşedintele CJ Dolj.

„Putem acum să abordăm investiţii mai complexe”

Vicepreşedintele CJ Dolj Cristinel Iovan a declarat cu aceeaşi ocazie că tot ceea ce s-a realizat deja în sistemul sanitar este rezultatul unei munci asidue şi al unui efort intens, constituind în egală măsură, şi o perioadă de învăţare continuă. „Am deprins astfel elementele de bază ale acestui domeniu şi am ajuns să cunoaştem îndeaproape o întreagă serie de aspecte privind actul medical. Astfel, putem acum să abordăm investiţii mai complexe, cu toată pregătirea. Faptul că principalele noastre proiecte de viitor au primit girul unor persoane cu adevărat abilitate să le evalueze, atât în privinţa necesităţii şi oportunităţii, cât şi a concepţiei propuse pentru realizarea lor, arată cât am avansat şi demonstrează că am gândit, încă o dată, corect şi realist”, a subliniat Cristinel Iovan.

 

Vicepreşedintele CJ Dolj Cristinel Iovan :

Cristinel Iovan

 „Odată cu implementarea acestor proiecte, vom aduce spitalul judeţean la vârful clasamentului naţional în ceea ce priveşte organizarea şi dotarea unităţilor de primire a urgenţelor şi vom crea condiţiile pentru ca pacienţii cu afecţiuni cardiace să poată fi trataţi la Craiova. Şi, cum fiecare nouă investiţie atrage după sine altele, va trebui să realizăm şi modernizarea staţiei electrice, aspect pe care îl studiem cu toată atenţia şi pentru care intenţionăm să trecem la etapa elaborării proiectului. Determinarea echipei de la consiliul judeţean şi marele atu pe care îl reprezintă acest centru educaţional redutabil, cu valoroasa Universitate de Medicină şi Farmacie, sunt ingredientele care, fără îndoială, vor da reţeta unei noi reuşite…“