Creatori și iubitori de teatru, în ținută de gală!

0
588

Seară de duminică festivă la Teatrul Național din Craiova (TNC), cu premii, șampanie și clinchet de clopoței. Pentru al treilea an consecutiv, instituția a organizat o gală în cadrul căreia creatori și iubitori de teatru și-au dat întâlnire spre a-și reaminti ce proiecte importante i-au reunit pe parcursul stagiunii precedente, a premia actuale performanțe artistice și a aplauda foști actori pentru care scena a fost a doua casă vreme de câteva decenii. Prezentat, cu dezinvoltura omului de radio, de Davian Vlad, presărat pe parcurs cu momente de umor ori încărcate de nostalgie, dar și cu spontane replici ironice, evenimentul s-a bucurat, la final, de un recital muzical de excepție: „Săftiţa (balkanic project)” by Marius Mihalache Band. Gala TNC 2018 a fost co-finanțată de Administrația Fondului Cultural National și organizată de Asociația „Dimanche” Craiova în parteneriat cu Teatrul Național „Marin Sorescu”.

Aplauze pentru maestrul Ilie Gheorghe…

În anul dispariției actorului Ilie Gheorghe, interpret al atâtor roluri memorabile, admirat şi iubit de marele public timp de 50 de ani cât s-a dăruit artei teatrale, Gala TNC 2018 a debutat cu un emoționant moment de evocare. O sală întreagă a urmărit, în picioare, proiecția câtorva secvențe din spectacole montate la Naționalul craiovean care l-au avut protagonist pe cel numit de teatrologul și profesorul George Banu „Faustul generaţiei noastre…  actor care s-a dăruit unui teatru şi unui oraş… căci scena a tratat-o ca un altar privat, niciodată pervertit sau murdărit”. De altfel, TNC a dedicat întreaga stagiune 2018-2019 memoriei maestrului Ilie Gheorghe, stins din viață la 28 aprilie 2018. Evocați au mai fost Marin Sorescu – dramaturgul al cărui nume teatrul îl poartă încă din anul 2003, actorul Amza Pellea – fost director al TNC în anii ’73-’74, ca și scriitorul Ion D. Sîrbu, de la a cărui naștere se vor împlini 100 de ani în 2019.

Prilej și pentru retrospective și bilanț

Organizată spre final de an, Gala TNC 2018 a însemnat și prilej de scurt bilanț al stagiunii precedente, una în care 8 premiere au ajuns la public. Seria lor a fost deschisă, la 22 septembrie 2017, odată cu noua stagiune, de „Gaițele” după Al. Kirițescu, în regia lui Alexandru Boureanu, un spectacol care s-a bucurat de mare succes și s-a jucat deseori cu casa închisă. Cel mai important proiect rămâne însă ediția a XI-a a Festivalului Internațional Shakespeare (23 aprilie – 6 mai 2018), care a adus la Craiova elita teatrului mondial. Și cine ar fi putut să se refere cu cea mai înaltă competență la acest eveniment decât fondatorul său, cel care l-a inițiat în anul 1994 – actorul Emil Boroghină, director al TNC în perioada 1988-2000. „Sper ca dvs. să fiți alături de Festivalul Shakespeare, pentru că rațiunea acestei manifestări stă în puterea dvs. de a-l susține și mai ales de a-l primi”, s-a adresat publicului Emil Boroghină.

Referiri au fost făcute și la alte proiecte de succes în stagiunea trecută, precum Festivalul Internațional al Tinerilor Regizori „Theater Networking Talents” – ediția a II-a (27-30 iunie 2018). Evenimentul s-a desfășurat sub formă de competiție, în care s-au înscris școli de teatru din România, Bulgaria, și Serbia, și a cuprins 9 spectacole. Revista „SpectActor”, editată de TNC încă din anul 2006 și ajunsă acum la nr. 37, a fost alt proiect răsplătit cu aplauze de public. Le-a primit în scenă cel care cu pricepere și pasiune se îngrijește de apariția ei: editorul-fondator Nicolae Coande, șef Serviciu Dramaturgie al TNC.

Patru actori au devenit Societari de Onoare ai teatrului

Gala TNC 2018 a fost și potrivit prilej pentru conducerea instituției de a-i răsplăti pe patru actori craioveni, pentru talentul și devotamentul lor, cu titlul de Societar de Onoare. Câte o diplomă și un buchet de flori, înmânate de managerul general Alexandru Boureanu, au ajuns, astfel, la Mirela Cioabă, Tamara Popescu, Ion Colan și Valentin Mihali. Invitați în scenă, cei patru au fost rugați să vorbească nu despre sine, ci despre colegul de-a dreapta sau de-a stânga distins cu acest titlu. Imprudentă solicitare, căci ea a stârnit nu numai amintiri ori umor, ci, pe alocuri, și subtile aluzii ori un schimb spontan de fine replici ironice. Spre deliciul spectatorilor, desigur! În această notă a fost încheiat întregul moment: „Vă mulțumesc că datorită dvs. și aplauzelor pe care le-am primit din partea dvs., poate și criticilor, care sigur că au contat, mă aflu pe această scenă în calitate de Societar de Onoare. Titlu care îți dă dreptul să te uiți cu mare drag la diploma pe care ai obținut-o…”, a concluzionat actrița Mirela Cioabă, aluzie la lipsa de consistență materială a distincției.

Claudiu Bleonț și Iulia Colan, din nou cei mai populari actori!

Unul dintre cele mai așteptate momente ale Galei a fost festivitatea de decernare a premiilor la categoriile Actor, Actriță, Spectacol și Regizor, acestea fiind decise, prin vot online, de public și vizând spectacolele care au avut premiera în stagiunea 2017-2018. Ca și anul trecut, premiul pentru cel mai popular actor a fost câștigat de Claudiu Bleonț, iar pentru cea mai populară actriță – de Iulia Colan. Cel mai apreciat regizor a fost Vlad Drăgulescu, iar cele mai îndrăgite spectacole – „Athens by Night / Nopți ateniene” în regia lui Charles Chemin, din Franța (sala mare „Amza Pellea”) și „Autorul” de Tim Crouch, în regia lui Bobi Pricop (sala studio „I.D. Sîrbu”). Premiul Backstage, pentru devotamentul celor din spatele scenei, a revenit la „doi dintre cei mai vechi și dedicați angajați ai TNC”, după cum au precizat reprezentanții teatrului: recuziterii Octavian Popescu și Emmanuel Voichiță. Suspansul anunțării câștigătorilor a fost creat cu ajutorul… unor clopoței, primiți la intrare de spectatori și zăngăniți la unison de întreaga sală. Diplomele premianților au fost însoțite de câte un trofeu realizat de artistul Ștefan Radu Crețu.

„Săftiţa” lui Marius Mihalache Band, un recital de excepție!

Seara Galei TNC 2018 s-a încheiat cu un recital muzical de excepție, susținut de Marius Mihalache: „Săftiţa (balkanic project)”. Alături de cunoscutul virtuoz al țambalului a fost, desigur, trupa sa de muzicieni de elită: Arabela Nicolau (voce), Mandela (flaut, caval, ocarină, fluier), Lorin Mihalache (tobe) și Florin Parfene (bass). Marius Mihalache este, după cum se știe, un excepțional artist, supranumit „Paganini al țambalului”, el reușind să confere acestui instrument, specific orchestrelor de muzică populară, valențe, subtilități și rezonanțe incredibile, rivalizând cu cele ale muzicii clasice.

Acest nou proiect al său, „Săftița”, este inspirat din folclorul românesc adus pe ritmurile balcanice. „În seara aceasta veți asculta un proiect balcanic, sută la sută realizat de maestrul Mihalache. Această poveste a Săftiței pe care o veți auzi este povestea multor femei, cred că a tuturor femeilor românce, de 100 de ani până în ziua de azi. Pentru că ne aflăm într-un An Centenar și pentru că datorăm atât de mult și femeilor din România Mare, în special Reginei Maria, care ne-a dat această Românie Mare… Ne bucurăm ca în fața dvs. să aducem aceste portrete de femei”, a menționat, în deschidere, solista Arabela Nicolau. Încântător și emoționant, dar și plin de energie și chiar exploziv pe alocuri, recitalul marca Marius Mihalache Band a fost „pe sufletul” publicului craiovean, care i-a răsplătit pe artiști cu binemeritate ropote de aplauze.

 

Premiile ediției 2018:

Premiul Backstage – pentru devotamentul celor din spatele scenei: Octavian Popescu și Emmanuel Voichiță

Premiul publicului pentru Cel mai popular actor: Claudiu Bleonț

Premiul publicului pentru Cea mai populară actriță: Iulia Colan

Premiul publicului pentru Cel mai popular regizor: Vlad Drăgulescu

Premiul publicului pentru Cel mai popular spectacol: „Athens by Night / Nopți ateniene” (sala mare) și „Autorul” (sala studio)

Premiul pentru Comunicare Culturală (acordat de Radio România Oltenia Craiova): Irina Cîrneanu și Alice Enuca – PR la TNC