Ucraina: Cea mai mare bancă comercială, naţionalizată

0
318

privatbankUcraina a anunţat, duminică seară, naţionalizarea celei mai mari bănci comerciale din ţară, PrivatBank, într-o tentativă de a evita prăbuşirea sistemului bancar din această fostă republică sovietică devastată de război, scrie AFP. Această preluare a controlului intervine după mai multe luni de zvonuri, PrivatBank înmulţindu-şi, potrivit presei locale, creditele neperformante.

„Guvernul consideră că prin această decizie este salvată atât banca, cât şi întregul sistem financiar al Ucrainei”, se menţionează în comunicatul Guvernului de la Kiev.

De menţionat este că Privatbank este controlată de miliardarii Igor Kolomoiski şi Ghennadi Bogoliubov, care ocupă locurile doi şi trei în ultimul clasament al celor mai bogaţi oameni de afaceri din Ucraina, alcătuit de revista Forbes.

Această preluare a controlului intervine după mai multe luni de zvonuri, în care se anunţa despre o eventuală prăbuşire a Privatbank ca urmare a unor sume uriaşe de credite neperformante.

Astfel chiar la începutul lunii decembrie în presă s-au difuzat informaţii că banca se va prăbuşi. În consecinţă în ultimele zile clienţii îşi retrăgeau în masă banii de la bancă. Potrivit Forbes Ukraina, în medie câte două miliarde de hrivne pe zi, scrie mold-street.com. 

Un cost de circa patru miliarde de dolari

“Decizia de a transmite benevol în proprietatea statului Privatbank, a venit exact în momentul în care a devenit clar că instituţia nu este în stare să facă faţă atacului informaţional”, a scris pe o reţea de socializare Dmitri Dubileţ, vicepreşedintele băncii.

În ultimii doi ani banca a rezistat la şapte campanii informaţionale de discreditare, a mai adăugat Dubileţ.

Privatbank este cea mai mare bancă comercială din Ucraina, ea concentrând circa o treime din toate activele şi depozitele bancare.

Pentru a salva banca şi sistemul bancar autorităţile vor fi nevoite să cheltuie peste 110 miliarde de hrivne (circa patru miliarde de dolari), susţine Liga.net.

Schema „miliardul dispărut” realizată cu succes şi în Ucraina

De notat că în vara acestui an s-a anunţat că procurorii din Ucraina suspectează conducerea Privatbank că ar fi scos în afară ţării peste 19 miliarde de hrivne (circa un miliard de dolari la cursul din 2014), acordate în anul 2014 de Banca Naţională pentru refinaţare.

Totodată Raportul companiei americane Kroll arată că suma de 13,7 miliarde de lei, scoasă din cele trei bănci moldoveneşti a trecut prin conturile a cinci firme offshore de la PrivatBank din Riga, Letonia, care este o subsidiară a grupului bancar Privatbank din Ucraina.