România discrepanţelor: Cei mai bine plătiţi 10% dintre români câştigă, în medie, de 4,6 ori mai mult decât cei mai slab plătiţi

0
342

Statele membre cu cel mai mare număr de lucrători în categoria cu salarii mici sunt Letonia (25,5%), România (24,4%), Lituania (24%) şi Polonia (23,6%). Pe ansamblul Uniunii Europene, unul din şase lucrători e inclus în această categorie, statele membre unde acest număr este redus fiind Suedia (2,6%), Belgia (3,8%) şi Finlanda (5,3%).

leiRomânia înregistrează una dintre cele mai mari discrepanţe pentru salarizarea brută orară, se arată într-un studiu Eurostat publicat marţi, 13 decembrie. Cei mai bine plătiţi 10% dintre români câştigă, în medie, de 4,6 ori mai mult decât cei mai slab plătiţi. La nivel european, România este depăşită doar de Polonia, cu 4,7 ca nivel de discrepanţă. Raportul dintre cei mai bine plătiţi români şi salariul mediu include România tot în categoria statelor membre cu cele mai mari discrepanţe. Media salariului brut orar este de 2,5 ori mai mică decât cea pentru salariile de top. Aceeaşi diferenţă este înregistrată în Bulgaria, Cipru şi Polonia, în timp ce Portugalia se clasează pe primul loc între statele membre, cu o diferenţă 2.8. La polul opus se află Danemarca şi Suedia, unde o oră de lucru este plătită în medie cu doar 1,7 ori mai puţin decât în categoria de vârf.

Danemarca… în topul bunăstării

Un muncitor din România care primeşte o remuneraţie medie pentru ora de lucru câştigă doar de 1,9 ori mai mult decât salariul minim orar. Aceeaşi disparitate se înregistrează şi în Germania, Polonia, Irlanda şi Polonia. Cea mai mică diferenţă este înregistrată în Suedia (1.3), iar cea mai mare în Estonia (2.0)

Referitor la nivelul mediu de salarizare raportat în euro, studiul Eurostat arată că un român câştigă brut, în medie, doi euro pe oră, ocupând astfel penultimul loc la nivel european, după bulgari, care câştigă în medie doar 1,7 euro. La polul opus se situează Danemarca, unde un muncitor primeşte o remuneraţie orară brută de 25.5 euro.