Elevi şi profesori, în concurs francofon, pentru Sărbătoarea Crăciunului

0
770

Astăzi şi mâine, după o perioadă mai lungă de înscriere destinată participanţilor, la Craiova se desfăşoară o nouă ediţie a concursului interjudeţean „Noel dans le monde francophone”, organizat de către Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti”, în parteneriat cu Asociaţia Română a Profesorilor de Limba Franceză, Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj, Colegiul Tehnic Energetic şi Biblioteca „Omnia”, toate din Craiova. Competiţia este adresată elevilor din ciclurile primar şi gimnazial.

concursConcursul are ca scop stimularea participării elevilor şi cadrelor didactice la activităţi cultural-artistice extra-curriculare, în vederea conştientizării importanţei învăţării limbii franceze şi cunoaşterii altor culturi francofone. Obiectivele sunt foarte clare: cunoaşterea obiceiurilor şi a tradiţiilor de Crăciun din lumea francofonă; promovarea dialogului intercultural şi a educaţiei de acelaşi sens; dezvoltarea capacităţii de exprimare în limba franceză; dezvoltarea spiritului competitiv prin alte  activităţi decât cele cuprinse în programa şcolară. „Grupul ţintă” este compus din elevii claselor I-VIII. Data limită de depunere a dosarelor a fost 7 decembrie, iar astăzi şi mâine va fi perioada în care copiii şi mentorii lor îşi vor prezenta lucrările. Locurile unde vor avea loc expunerile şi evaluarea sunt Colegiul Tehnic Energetic şi Biblioteca „Omnia”. În prima locaţie, începând cu ora 14:00, se va desfăşura competiţia la Secţiunea „scketch” şi la „interpretare vocală”. În cea de-a doua, timp de două zile, va fi vernisajul expoziţiei-concurs de arte plastice.

Fiecare secţiune, cu tematica sa

Fiecare secţiune a avut tematica sa. Astfel, la „scketch”,  a fost vorba de „Noel dans l’espace francophone”, cu o durată de expunere de maximum 10 minute, fiecare evhipă neputând avea mai mult de doi profesori coordonatori.  La „interpretare vocală”, vor fi cântece dedicate Crăciunului, din repertoriul francofon, iar fiecare participant sau, după caz, grup, nu poate interpreta mai mult de două cântece, cu un timp limită de cinci minute. La creaţie literară – „Raconte-moi Noel francophone”, participanţii îşi pot exprima gândurile şi sentimentele prin poezie şi proză, conform temei „Noel dans le monde francophone”, textul având maximum 200 de cuvinte pentru cei din clasele I-IV, respectiv 300, pentru gimnaziu. În ceea ce priveşte „Creaţia plastică”, pornind de la tematicile amintite, lucrările vor fi executate în format A3, în creion, cărbune, acuarelă, tempera, tuşuri, acrilice, ulei, pastel. Un profesot poate coordona lucrările elevilor înscrişi la maximum trei secţiuni şi nu mai mult de cinci pentru fiecare dintre secţiunile creaţie literară şi plastică. Jurizarea se va realiza în cele două zile de concurs, iar Corpul examinatorilor va fi format din profesori de limba franceză din învăţământul universitar şi preuniversitar, profesori de muzică şi de desen din preuniversitar. Rezultatele concursului vor fi afişate pe http://limbitomanicedolj.wikispaces.com/ şi pe http://arpfdolj.wordpress.com, în perioada 26 – 31 decembrie. Diplomele şi premiile vor putea fi ridicate de la sediul Bibliotecii „Omnia”, după data de 1 martie 2017. „Concursul vine să întâmpine sărbătorile de iarnă şi reuneşte elevii din ciclurile primar şi gimnazial, iubitori ai limbii franceze, pe aripile muzicii, teatrului şi creaţiei plastice. Ne bucurăm că şi-au anunţat participarea un număr sporit de elevi din mai multe judeţe şi ne dorim ca acest concurs să devină tradiţie şi stimul pentru învăţarea limbii franceze şi cunoaşterea culturii francofone” , a precizat prof.  Adriana Sălceanu, inspector pentru limba franceză, în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj.