Peste 500 de copii din Călăraşi l-au întâmpinat pe Moş Crăciun

0
192

Toţi copiii de la grădiniţele şi şcolile din comuna Călăraşi au fost invitaţi, ieri, să-l întâlnească pe Moş Crăciun. Momentul a fost unul cu totul special, mai ales pentru cei mai mici, care au rămas fără cuvinte atunci când Moşul a intrat pe uşă. Bucuria a fost maximă când le-au fost oferite cadourile pe care le-au aşteptat cu nerăbdare încă de la începutul spectacolului. Colindele şi atmosfera creată de spiriduşii lui Moş Crăciun au adus fericire în sufletele tuturor, de la prichindei şi până la părinţi şi bunici aplaudând după fiecare moment artistic. Surpriza pe care primarul Vergică Șovăilă şi consilierii locali au pregătit-o localnicilor a fost prezenţa grupului „Steaua Sudului”, membrii acestuia fiind costumaţi în spiriduşii care au cântat la instrumente, acompaniind-o pe Crăciuniţă.

Uşor-uşor, sala de festivităţi aflată între cele două sate ale comunei, Călăraşi şi Sărata, s-a umplut de copii şi părinţi. Cu câteva minute înainte de ora 10.00, glasurile celor mici se auzeau de peste tot, fiind cu greu stăpânite de profesori şi învăţători. Organizatorii au fost nevoiţi să mai aşeze câteva rânduri de scaune pentru a-şi primi toţi invitaţii care le treceau pragul, iar pomul de iarnă a trebuit să fie aşezat şi el mai aproape de scenă ca să facă loc unui grup de elevi. În zarva creată de copii, primarul localităţii, Vergică Șovăilă, a anunţat deschiderea spectacolului, nu înainte de a le mulţumi tuturor că au acceptat invitaţia. „A fost iniţiativa mea şi a consilierilor locali să ne întâlnim astăzi aici şi am făcut totul pentru că îmi sunteţi dragi. Știţi că îmi sunt dragi două lucruri: copiii şi, pe locul doi, florile. De aceea, tot ce am făcut aici, la sala de festivităţi, dar şi prin comună este pentru generaţia viitoare, sunt lucruri care vor dăinui. Faptul că ne-am adunat azi aici este şi o ocazie să mai socializaţi – cei de la Sărata cu cei de la Călăraşi – şi să vă cunoaşteţi mai bine. Sunt convins că tot ceea ce v-am pregătit o să vă placă fiindcă este ceva nou pentru comuna Călăraşi. Multă sănătate şi La mulţi ani pentru anul care vine!”, le-a urat primarul tuturor localnicilor care au fost prezenţi la spectacol.

Spiriduşii de la ”Steaua Sudului” au încântat publicul

Spiriduşii instrumentişti şi Crăciuniţa de la grupul de artişti profesionişti „Steaua Sudului” au urcat pe scenă, în aplauzele spectatorilor. Colindele au început să răsune, animând mulţimea de copii care au pornit şi ei să bată din palme şi să fredoneze versurile pe care le ştiau atât de bine. Profesorii şi părinţii i-au încurajat şi, pe la mijlocul spectacolului, aproape toată sala cânta „O, ce veste minunată!”. Veselia i-a cuprins pe toţi când a fost anunţată sosirea lui Moş Crăciun. În binecunoscuta haină roşie, cu barbă lungă şi toiag, Moşul s-a apropiat cu greu de scenă pentru că a trebuit să-şi facă loc printre toţi copiii. Emoţia celor mici a fost mare deoarece pentru mulţi a fost chiar prima întâlnire cu Moş Crăciun. Și de această dată, el a venit încărcat de daruri şi nu a plecat din sală până ce nu a împărţit fiecărui copilaş câte o plasă cu dulciuri şi fructe. Cei mai curajoşi au acceptat provocarea lui Moş Crăciun şi au urcat pe scenă pentru a recita câte o poezie. Momentul a fost gustat din plin de public care a aplaudat îndrăzneala copiilor. În braţele Moşului, mulţi au urcat pentru a-şi face fotografii.

Toţi copiii au primit daruri

Unul dintre copiii care a aşteptat cuminte să primească darul de la Moş Crăciun este Costin Matei. Bucuria i se citea în privire şi aştepta cu nerăbdare să dea mâna cu bătrânul care împarte cadouri în fiecare noapte de Ajun. ”Mă bucur să îl văd pe Moş Crăciun. Întâi a venit Moş Nicolae care mi-a adus o maşinuţă. Eu am fost un copil cuminte şi de aceea pot să îl întâlnesc acum şi pe Moş Crăciun. O să vină mai vină o dată la mine pentru că trebuie să îmi aducă tot ce am scris în scrisoare”, a mărturisit, cu zâmbetul pe buze, Costin.

Tudor Ionuţ Cătălin este elev în clasa a V-a şi îl aşteaptă, în fiecare an, pe Moş Crăciun. Acum, când l-a întâlnit în persoană, bucuria este şi mai mare pentru el. Nu şi-a primit încă darul, dar este foarte emoţionat. „Moş Crăciun a venit aici pentru că sunt foarte mulţi copii. O să vină şi acasă pentru că eu am făcut bradul”, a spus, cu multă bucurie în glas, Cătălin.

Cu obrăjorii sprijiniţi pe braţe, Cristian Lovin privea de departe la copiii care se fotografiau alături de spiriduşi. Este elev în clasa a II-a, la şcoala din Sărata, şi a venit la spectacol cu surioara lui. Avea o singură nedumerire: i-a citit sau nu Moş Crăciun scrisoarea pe care mătuşa lui a pus-o în cutia poştală. ”I-am scris lui Moş Crăciun şi i-am rugat să îmi aducă portocale, banane, jeleuri şi o maşinuţă cu telecomandă. Dacă nu o să aibă bani şi nu va cumpăra maşinuţa, nu o să mă supăr”, a spus cu hotărâre Cristian.

***

Surprizele nu se opresc aici pentru localnicii din comuna Călăraşi. Cu o zi înainte de Anul Nou, soliştii de la Ansamblul Folcloric ”Bordeiaşul” vor îmbrăca frumoasele lor costume populare şi vor porni pe uliţele comunei să le ureze, după tradiţie, sănătate, belşug şi viaţă lungă sătenilor.

La sala de festivităţi, vor fi organizate două petreceri de Revelion, una pentru tineri – erau înscrise deja peste 80 de persoane, şi alta pentru familii – 150 de persoane. Distracţia va începe la ora 20.00 şi se va termina, aşa cum este obiceiul, a doua zi din noul an. Pentru a marca trecerea dintre ani, vor fi organizate două focuri de artificii, unul la Călăraşi şi altul la Sărata.

LAURA MOȚÎRLICHE şi RADU ILICEANU