Diplomaţi din Congo şi Iran au încercat să descopere oportunităţi de afaceri în Urzicuţa

1
504

O întâlnire extrem de interesantă, care poate oferi oportunităţi de dezvoltare comunităţii, s-a desfăşurat ieri, în comuna doljeană Urzicuţa. Ataşaţi de afaceri ai ambasadelor din Congo şi Iran au vizitat localitate şi au stat de vorbă cu mai mulţi primari, dar şi oameni de afaceri din localitate, la invitaţia edilului comunei, care este şi preşedinte al Asociaţiei Comunelor din România – Filiala Dolj. Interesaţi şi încântaţi de toate cele auzite şi văzute, cei doi diplomaţi au ţinut să precizeze că munca lor este să aducă la aceeaşi masă oameni interesaţi să coopereze şi să dezvolte afaceri în beneficiul ambelor părţi.

Organizată de Asociaţia Comunelor din România (ACoR), Grupul Avangarde şi Cartea Primăriilor din România, întâlnirea desfăşurată ieri, în comuna doljeană Urzicuţa, a pus faţă în faţă diplomaţi ai ambasadelor din Iran şi Congo cu primari şi investitori locali din comuna gazdă, dar şi din cele învecinate. „Treaba guvernelor este să se ocupe de investiţiile mari. Noi încercăm să punem bazele unor afaceri mici şi medii, motiv pentru care îi aducem la aceeaşi masă pe cei care vor să se implice în astfel de activităţi, spre beneficiul ambelor părţi…”, aşa a rezumat în câteva cuvinte Adriana Radu, managerul Agenţiei Avangarde, rostul acestei întâlniri şi a altora similare care s-au organizat în mai multe localităţi din ţară.

Lipsa locurilor de muncă – o problemă majoră

Sosiţi de dimineaţă la sediul primăriei Urzicuţa, Bomoy Losila Nixon, ataşat de afaceri al Ambasadei Republicii Congo în România, Mojtaba Ramezani, acreditat pe probleme comerciale al Ambasadei Iranului în România şi Adriana Radu, au fost întâmpinaţi de primarul Florea Grigorescu, care este şi preşedinte al ACoR – Filiala Dolj, precum şi primari din comunele învecinate şi investitori locali din Urzicuţa. Foarte interesaţi de organizarea administrativă, cei doi diplomaţi au vrut mai întâi să ştie diferenţele dintre localităţi, cum sunt conduse şi gestionate. Preşedintele Filialei Dolj a ACoR le-a făcut apoi o scurtă prezentare a comunei Urzicuţa, subliniind faptul că cea mai mare bogăţie este solul şi că în acest domeniu se poate investi cu succes. Nu a trecut cu vederea nici peste probleme, cea mai mare fiind lipsa unui sistem de irigaţii. Însă ceea ce-şi doresc toţi primarii din acestă zonă este crearea unor locuri de muncă. „Cel mai mare avantaj al nostru este că facem parte din Câmpia Olteniei, iar pe cele 6500 hectare de teren arabil este cernoziom în proporţie de 90 la sută, este vorba despre un sol cu un grad mare de fertilitate. Pe vremuri exista o fermă legumicolă, pe o suprafaţă de 800 de hectare, care absorbea toată forţa de muncă atât de la noi din comună, cât şi din localităţile învecinate. La ora actuală, cea mai gravă problemă este că nu mai avem locuri de muncă. Din 1990, de când sunt primar, şi până acum, am implementat, împreună cu specialiştii din cadrul primăriei, cred că 12 proiecte majore prin care am atras în localitate fonduri de peste 80 de milioane de euro. Comuna s-a schimbat total, se ridică la standarde europene, dar ce ne facem că oamenii au toate utilităţile însă nu-şi permit să plătească pentru ele întrucât nu au locuri de muncă şi, implicit, venituri. Suntem dispuşi cu toţii, şi eu şi colegii mei din celelalte comune, să oferim facilităţile de care au nevoie investitorilor dispuşi să dezvolte afaceri aici care să ducă la ocuparea forţei de muncă”, a spus primarul Florea Grigorescu. Activând în România de aproximativ 10 ani, timp în care a învăţat limba română bine, diplomatul din Congo a ascultat cu atenţie prezentarea zonei, apreciind faptul că există potenţial şi că se face producţie bună de cereale şi a sesizat lipsa unităţilor de procesare. Producţia obţinută o valorifică fiecare cum poate, fără să existe contracte ferme în acest sens, astfel că veniturile sunt destul de mici.

“Diplomaţii nu sunt comercianţi. Noi suntem aici să descoperim oportunităţi de colaborare pentru că nevoi avem şi noi, terenuri arabile avem şi noi. Ceea ce încercăm este descoperirea unor mecanisme de cooperare şi promovarea schimburilor comerciale astfel încât să rezulte beneficii de ambele părţi”, a spus Bomoy Losila Nixon (Congo). Aceleaşi lucruri l-a spus şi Mojtaba Ramezani, mai nou în România şi reprezentant al unei ţări cu 80 de milioane de locuitori şi la fel, cu regiuni agricole productive. Ideal ar fi să nu se mai valorifice material brută, respectiv cerealele, ci să se încerce prelucrarea lor, fapt ce ar crea şi locuri de muncă şi ar aduce şi venituri substanţial mai mari. S-a arătat foarte interesat de regimul juridic al terenurilor, dacă străinii au restricţii legislative, fiind lămurit de unul dintre cei mai vechi investitori din localitate, administrator al unei societăţi agricole (SC Jad Regal Development), de origine din Liban: nu există nici un fel de constrângeri. Iar buna colaborare dintre arendaşul libanez şi comunitate s-a materializat prin faptul că cel dintâi a fost declarat cetăţean de onoare al comunei Urzicuţa, lucru ce le-a stârnit zâmbete admirative celor doi diplomaţi.

După discuţiile tehnice de la sediul primăriei, invitaţii au pornit cu toţii să viziteze câteva din obiectivele realizate în comuna Urzicuţa în ultimii ani, Muzeul comunei stârnindu-le admiraţia, pentru că au avut posibilitatea să observe repere din evoluţia acestei mici comunităţi de-a lungul timpului, adunate şi îngrijite de oamenii locului. Au vizitat apoi o mică fermă de animale a unui localnic, au văzut cum funcţionează, că îşi produce singur furajele necesare pentru hrana acestora şi au gustat, încântaţi, din câteva bucate preparate în casă de gazde. Au urmat apoi sediile principalelor societăţi agricole din comună, întâlnirea încheindu-se în căminul din localitate.

Aşa cum au concluzionat şi cei doi oficiali, ei pot să le povestească potenţialilor investitori din ţările pe care le reprezintă ceea ce au văzut şi acum pot lua legătura unii cu alţii mult mai uşor, pentru că se cunosc. Ideea unor parteneriate public-privat a părut să-i intereseze pe ambii diplomaţi, primarul Florea Grigorescu explicându-le că oricare dintre localităţi este deschisă la o colaborare de acest gen.

„Treaba noastră este să identificăm oportunităţile de cooperare şi colaborare între Congo, Iran şi România. În contextul actual, este foarte greu să aduci milioane de euro, oameni care să aibă aceşti bani şi să fie dispuşi să-i investească. Tocmai de aceea noi vizăm un alt segment, mai uşor realizabil, al investiţiilor medii, pentru că orice ban venit într-o localitate este mai bun decât nimic. Acum rămâne ca de comun acord, cei interesaţi să găsească şi un numitor comun”, a concluzionat Adriana Radu.

1 COMENTARIU

  1. Băgați-vă de bună voie ”slugi” la ”investitori” străini, d.le primar de la Urzicuța. Dați-le pământurile, dați-le și fetele noastre frumoase, dați-le tot ce aveți mai de preț. Dar, dacă tot acceptați investitori (cică din Congo, din Iran…, Doamne, Dumnezeule…!!!!) de ce nu i-ați condiționat, domnule, să se asocieze cu un investitor român, unul din localitatea dvs.??? De ce n-ați pus în discuție și revitalizarea zonei de la fostele băi de la Urzicuța?
    Nu mai încap alte comentarii, pentru că se simte deja gust amar.

Comments are closed.