40 de ani de relaţii formale între UE şi China

0
328

Plenul Parlamentului European, reunit la Strasbourg, a adoptat un nou raport important cu privire la relaţiile dintre Uniunea Europeană şi China, raport care marchează şi 40 de ani de relaţii formale între cei doi parteneri.

Eurodeputatul PSD Victor Boştinaru, vicepreşedintele Grupului S&D pentru politică externă, a salutat adoptarea raportului redactat de eurodeputatul olandez Bas Belder şi a subliniat rolul important al Chinei ca actor global şi regional, dar şi ca investitor în infrastructura strategică din Europa.  „Acesta este un raport foarte important şi mă bucur că s-au făcut progrese în a îmbunătăţi textul iniţial. Doar acum raportul reflectă dimensiunea strategică a relaţiilor noastre cu China. Uniunea Europeană şi China sunt diferite din multe puncte de vedere. Nu vor cădea de acord în legătura cu toate aspectele, dar suntem parteneri, iar aşa cum noi ştim şi China ştie că este nevoie de o cooperare absolută pentru a face faţă unor provocări comune, cum ar fi schimbările climatice sau dezvoltarea durabilă. Având în vedere că la COP 21 s-au luat anumite decizii, precum şi deciziile de la summitul UE – China din iunie, trebuie să mai menţionez securitatea şi apărarea şi lupta împotriva terorismului ca subiecte comune, mai importante astăzi ca niciodată. Toţi actorii trebuie să coopereze în aceste domenii. Nu în ultimul rând, trebuie menţionat şi ajutorul pentru dezvoltare, aflat în strânsă legătură cu criza migraţiei cu care ne confruntăm.”, a precizat eurodeputatul Victor Boştinaru.

„Ştim cât de importante sunt investiţiile chineze în Europa pentru a relansa economia”

În egală măsură, eurodeputatul român a mai subliniat importanţa cooperării economice: „Chiar dacă domeniile de cooperare sunt variate, sectorul cheie rămâne cel economic. Ştim cât de importante sunt investiţiile chineze în Europa pentru a relansa economia, iar pentru companiile europene care doresc să-şi extindă perspectivele, piaţa din China este enormă. Acordul Bilateral de Investiţii trebuie să funcţioneze cât de repede posibil pentru că investiţiile reciproce sunt în continuare scăzute în comparaţie cu potenţialul. Este o veste bună faptul că s-au încheiat cu succes opt runde de negocieri cu privire la obiectivele acestui acord. Pe de altă parte, trebuie să confirmăm şi să reconfirmăm o politică care trebuie să fie coerentă. Nu e normal ca în raport să se facă referire la negocierile unui Acord Bilateral de Investiţii cu Taiwan. Trebuie să rămânem consecvenţi regulii «o singură Chină».”  „În cele din urmă, salut referinţa la importanţa creării de sinergii între iniţiativa strategică dezvoltată de China «O centură, un drum» şi planul de investiţii Juncker, pentru care China a demonstrat deja interesul. În egală măsură, participarea mai multe state membre ale Uniunii la Banca Asiatică pentru Investiţii în Infrastructură arată importanţa dezvoltării în continuare a relaţiilor” a conchis vicepreşedintele S&D pentru politică externă.