Doljul pe scurt, foarte pe scurt!

0
348

Mai sărace sau mai bogate, comunele doljene se pregătesc să întâmpine sărbătorile de iarnă, fiecare după posibilităţi. Instalaţiile de iarnă strălucesc deja pe stâlpi, pretutindeni, chiar şi acolo unde abia a fost rezolvată problema iluminatului public. Primarii, în schimb, aşteaptă intrarea în 2013 cu mai mult optimism şi unii dintre ei se bucură că la un bilanţ al anului ce tocmai se încheie au ce trece pe foaie. Şi nu doar din punct de vedere statistic. Edilii se laudă cu realizări de care comunităţile aveau nevoie. Lucruri obişnuite, dar atât de necesare.    

 

Moş Crăciun vine încărcat cu cadouri la Carpen

Pentru că sărbătorile de iarnă se apropie cu paşi repezi, Primăria Carpen pregăteşte, în aceste zile, o mulţime de surprize pentru copiii din comună. Spre bucuria celor mici, Moşul va fi anul acesta mai bogat ca niciodată şi va oferi cadouri pentru nu mai puţin de 300 de copii. În acest sens, Consiliul Local a alocat suma de 16.000 de lei. Tot în spiritul sărbătorii de Crăciun, la Carpen vor veni în această perioadă cu cadouri şi reprezentanţii organizației World Vision. În schimb, copiii din comună promit, la rândul lor, cel mai frumos spectacol de colinde din câte s-au auzit vreodată prin părţile locului.

 

Proiect de 23 de miliarde de lei la Almăj

Chiar dacă 2012 a fost un an marcat mai degrabă de austeritate, o parte din comunele doljene se pot lăuda cu demararea şi finalizarea unor investiţii de anvergură. Spre exemplu, cel mai important proiect al primarului din Almăj, Ion Răcăreanu, din acest an, a fost cel de introducere a apei curente în comună. Valoarea acestei investiţii s-a ridicat la nu mai puţin de 23 de miliarde de lei vechi şi este realizată, în prezent, în proporţie de 70%. Mai bine zis, după ce va fi gata şi staţia de pompare, se va putea face racordarea la conducta de Izvarna.

 

Drumurile, o prioritate şi în 2013 pentru Primăria Melineşti

Şi la Melineşti, primarul Ana Ceană a implementat în anul 2012 un proiect în valoare de 1 milion de euro, din fonduri europene, pe Măsura 1.2.5., pentru îmbunătăţirea drumurilor din comună. Cu fondurile obţinute, vor fi asfaltaţi 7,3 km de drum. Proiectul este realizat în proporție de 70% şi lucrarea va trebui finalizată până în luna mai a anului viitor, pentru că până atunci are scrisoare de garanţie Primăria Melineşti. O altă investiţie importantă a anului 2012 a fost noul sediu al Primăriei, care a costat 16 miliarde de lei vechi, fără TVA. Clădirea este una cu adevărat modernă.

 

Proiecte importante pentru Braloştiţa în noul an

Au fost şi comune care, din păcate, au bătut pasul pe loc. Spre exemplu, la Braloştiţa, 2012 nu a adus nici o realizare notabilă pentru comunitate. Singurul lucru de luat în seamă ar fi legat de rezultatul alegerilor locale din vară, atunci când primarul PDL Dumitru Amza şi-a pierdut mandatul în favoarea contracandidatului său de la PSD, Ioan Sârbu. Cel din urmă a anunţat deja că are ambiţii mari pentru anul viitor. Primarul intenţionează să realizeze canalizarea în comună, să asfalteze uliţele laterale şi să construiască un Cămin Cultural, unde să organizeze nunţi, botezuri şi cumetrii.

 

Primăria Argetoaia păstrează tradiţia

Satele româneşti pierd uşor, uşor tradiţiile de Crăciun şi, odată cu ele, şi din farmecul sărbătorilor de odinioară. Păstrate altădată cu sfinţenie, multe din obiceiurile de iarnă au fost acum date uitării. Spre exemplu, cu ani în urmă, în comuna Argetoaia tinerii mergeau cu Vicleiul, în timp ce copiii obişnuiau să colinde cu Steaua. În prezent au mai rămas doar cei care vin cu Steaua, pentru că Vicleiul a cam dispărut. Dacă îi întrebi pe oameni, spun că nu sunt siguri, dar s-ar putea să mai fie unul prin satul Salcia. În schimb, Primăria nu renunţă la obiceiul de a oferi cadouri, anul acest pentru mai mult de 700 de copii.

 

 

Ionel Răcăreanu, cel mai bun primar de comună din România

Ionel Răcăreanu, edilul şef al comunei Brădeşti, a primit titlul de „Cel mai bun primar de comună din România”, fiind singurul edil din regiunea Oltenia căruia i-a fost oferită o distincţie la nivel naţional, în cadrul Galei „Administraţia Locală la Înălţime”. Ajuns la cea de-a II-a ediţie, evenimentul a fost organizat, la mijlocul lunii noiembrie, la Braşov, de Revista Română de Administraţie Publică Locală. Duminica trecută, la Brădeşti s-a tăiat porcul, însă useliştii, în frunte cu Ionel Răcăreanu, nu au sărbătorit faptul că edilul a primit această distincţie, ci victoria USL la alegerile parlamentare.

 

Cei 700 de locuitori ai comunei Gogoşu se pregătesc de sărbători

Comuna Gogoşu se confruntă de ani buni cu o problemă reală: populaţia tot mai îmbătrânită. Mai mult decât atât, singura modalitatea prin care îşi pot câştiga existenţa cei aproximativ 700 de locuitori rămâne agricultura. Chiar dacă în zonă au apărut mici fermieri, care au luat terenuri în arendă, cele mai multe au rămas în continuare necultivate. Tinerii, puţini la număr şi ei, au plecat fie în străinătate, fie la oraş, pentru a-şi câştiga existenţa. Cristian Bărăgan a devenit primar în această vară şi în scurtul timp pe care l-a avut la dispoziţie a reuşit să pună la punct iluminatul public din comună, care nu mai funcţiona de vreo cinci ani. A reabilitat două cişmele şi a renovat sediul Primăriei. Chiar dacă este o comună săracă, Primăria Gogoşu a oferit în cadrul serbării şcolare 60 de pachete cu cadouri elevilor şi profesorilor.

 

Cadou de la Moş: centru medical de 250.000 de euro la Cârcea

Moş Crăciun ajunge astăzi şi la Cârcea, unde va oferi nu mai puţin de 220 de cadouri pentru copiii din comună. Ajutat de Primăria Cârcea, Moşul le-a făcut un cadou şi oamenilor mari, ce-i drept un pic mai devreme. La începutul acestei luni, pe 7 decembrie, în localitate au fost inaugurate un centru medical şi o farmacie, care au costat 250.000 de euro şi cuprind un cabinet al medicului de familie, unul stomatologic, o farmacie şi patru cabinete pe diverse specializări.

 

La Podari, Moş Crăciun are desaga plină

Ca în fiecare an, şi de această dată Moş Crăciun se arată generos pentru copiii din comuna Podari. Primarul localităţii, Constantin Gheorghiţă, a avut grijă ca darurile pentru cei mici să fie cât mai consistente. Are şi motive personale. La alegerile locale, din vară, a câştigat al cincilea mandat cu un scor record, iar la cele parlamentare a pus umărul vârtos pentru USL. Şi dacă părinţii copiilor l-au răsplătit cu votul lor pe meritate şi pentru spiritul de bun gospodar, de bună seamă că nici Constantin Gheorghiţă nu a putut rămâne mai prejos.

MARIN TURCITU şi RADU ILICEANU