Goicea, comuna oamenilor gospodari

0
793

Aflată în partea de sud a Olteniei, la nici 60 de kilometri de Craiova, comuna doljeană Goicea pare că se aliniază de la an la an timpurilor moderne. Numai de oameni harnici şi destoinici are parte comuna şi asta de vede cu ochiul liber, căci nu e gospodărie care să arate nelalocul ei. Cu toate că populaţia este îmbătrânită, primarul din Goicea, Dumitru Marcu, face tot posibilul să se “agaţe” de fiecare proiect care poate fi implementat în localitate, pentru a-i aduce pe tineri acasă şi a le asigura un loc de muncă. De o atenţie deosebită beneficiază şi unităţile de învăţământ din zonă. La Şcoala cu clasele I-VIII şi cele două grădiniţe din localitate se intervine ori de câte ori este nevoie, cu reparaţii fie ele doar de întreţinere, astfel încât elevii să înveţe în condiţii optime. 

Făcând o trecere în revistă a obiectivelor realizate în mandatul 2008-2012, printre care reabilitarea celor două grădiniţe din comună, investiţie în valoare de peste 700.000 de lei, realizarea unui monument al eroilor în localitatea Goicea Mare sau reabilitarea sediului în care funcţionează Primăria, primarul localităţii spune că proiectele de dezvoltare trebuie să continue. “Aceste lucruri nu erau suficiente, aşa că am accesat fonduri nerambursabile, prin care am realizat două proiecte. Este vorba de reabilitarea reţelei de apă, canalizare pe o distanţă de 8,5 kilometri, precum şi reabilitarea Căminului Cultural. Se execută lucrări de construire a bazei sportive, pe un proiect semnat în anul 2009, care se va încheia anul viitor. De asemenea, mai avem un proiect pe Măsura 1.2.5., finanţat tot pe fonduri europene, privind asfaltarea a 7.850 de metri de drum agricol. Este un fel de centură a localităţii. Sunt lucruri care ne onorează, dar care ne şi obligă ca pe viitor să acţionăm de aceeaşi manieră. Anul trecut, a fost finalizat şi proiectul Consiliului Judeţean Dolj privind reabilitarea şi modernizarea drumului judeţean 561 Craiova – Segarcea – Cârna, un drum cu adevărat european, care ne este de folos şi care sper că va aduce investitori în zonă”, a declarat primarul comunei Goicea, Dumitru Marcu.

Atenţie deosebită pentru unităţile de învăţământ

Fost profesor de Matematică la Şcoala din Goicea vreme de 40 de ani, gospodarul-şef Dumitru Marcu spune că o mare parte din consăteni i-au fost şi elevi, astfel că respectul reciproc şi înţelegerea sunt principiile care stau la baza bunului mers al lucrurilor în localitate. Cele trei unităţi de învăţământ, Şcoala cu clasele I-VIII şi cele două grădiniţe din Goicea, unde învaţă 187 de elevi, respectiv 65 de preşcolari, răspund cerinţelor actuale, astfel că şcolarii merg de drag la cursuri. “În ultimii ani, Şcoala cu clasele I-VIII din localitate nu a mai necesitat reparaţii capitale, s-au făcut doar cele de întreţinere. Dar în anul 2006 am avut fonduri alocate de Ministerul Educaţiei. Școala a primit 5 miliarde de lei vechi, bani cu care s-a făcut tot ce era necesar pentru ca elevii să înveţe în condiţii decente. De asemenea, şi grădiniţele au avut fonduri pentru reabilitare în valoare de 7 miliarde. Toate trei unităţile de învăţământ au apă curentă şi încălzire centrală. Sper că anul viitor vom reuşi să dăm o faţă nouă localului în care funcţionează şcoala. De asemenea, am fost selectaţi pentru un program prin Banca Mondială, prin care o să construim o grădiniţă cu două săli de clasă”, a mai spus primarul localităţii Goicea, Dumitru Marcu.

Taxe şi impozite plătite la zi

Deşi ne-am obişnuit ca în majoritatea localităţilor rurale colectarea taxelor şi impozitelor locale să fie o problemă, comuna Goicea stă bine chiar şi la acest capitol, în ciuda faptului că singura sursă de venit a localnicilor este agricultura. Edilul dă „vina” pe spiritul responsabil al oamenilor, care preferă să se ştie fără datorii la stat. Probabil că sunt încurajaţi şi de reducerea de 10% pe care o primesc dacă achită integral taxele până la data de 31 martie a anului curent. “Din fericire, nu avem probleme în ceea ce priveşte colectarea taxelor, care sunt plătite până acum în proporţie de 98%. În fiecare an am stat bine la acest capitol. E adevărat că oamenii sunt stimulaţi şi pentru că le acordăm acea reducere de 10% dacă plătesc integral până pe 31 martie. Asta înseamnă că sunt oameni responsabili. În ceea ce priveşte numărul persoanelor asistate sociale, sunt înregistrate mai puţin de 70 de dosare. De asemenea, avem 311 beneficiari ai ajutorului de încălzire”, a explicat primarul Dumitru Marcu.

 

Dumitru Marcu, primarul comunei Goicea: „Munca pământului este activitatea de bază a localnicilor, dar majoritatea au terenurile date în arendă. Tocmai din acest motiv îmi doresc ca anul 2013 să fie unul propice pentru agricultură”.

Bradul de Crăciun pentru copiii din localitate

Pentru că mai sunt doar câteva zile până la sărbătoarea Naşterii Domnului, elevii şi preşcolarii din localitate vor fi invitaţi la bradul de Crăciun, o acţiune pentru care Primăria Goicea a alocat fonduri în valoare de 5.000 de lei. “Toţi copiii vor primi pachete cu dulciuri. Este o sărbătoare pe care o facem an de an la şcoală, aproape că a devenit tradiţie”, a spus primarul Dumitru Marcu.

 

Locurile de muncă prea puţine şi sărăcia i-au îndepărtat pe tineri de localitate, fiecare plecând să-şi încerce norocul în altă parte, la oraş sau chiar în străinătate. Însă în fiecare an sărbătorile îi aduc acasă, la Goicea, unde sunt aşteptaţi în poartă de bătrânii lor părinţi. “Copiii mei sunt plecaţi departe, tocmai la Timişoara. Acolo au găsit să-şi facă un rost. Vin rar acasă, pentru că drumul e lung şi scump, dar nu e sărbătoare pe care să nu o facem împreună. Trebuie să mă apuc de frământat cozonaci, o să facem împreună friptură, cu o cană de vin lângă, că aşa e la noi de sărbători”, spune Maria Butuşină, o bătrână în vârstă de 67 de ani.


În comuna Goicea există şi un centru de permanenţă care deserveşte şi localităţile învecinate: Măceşu de Sus, Măceşu de Jos, Cârna şi Bîrca. Şase medici asigură zilnic asistenţa medicală în intervalul orar 15.00 – 8.00, iar de sărbători, non-stop. “Sper că vom reuşi să aducem aici şi o ambulanţă. Am făcut toate demersurile necesare prin Crucea Roşie şi acum aşteptăm răspunsul”, a declarat primarul Dumitru Marcu.