Ministerul Mediului are la dispoziţie 200 milioane lei pentru restituirea taxei auto

0
44

Noua taxă auto va fi cu circa 25% mai mică faţă de cea actuală, iar cei care au plătit, începând din 2008, o taxă mai mare faţă de varianta redusă vor putea să ceară direcţiilor de finanţe judeţene diferenţa, care se ridică, în total, la circa 200 milioane lei, a declarat ministrul Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely, la o emisiune tv difuzată ieri. „Diferenţa se apropie de circa 200 milioane lei, dar am considerat, şi a fost decizia mea şi a colegilor din Guvern, că este bine să avem o taxă mai mică, pentru că este dificil pentru oameni în momentul de faţă. Avem bani la Fondul de Mediu (n.r. – pentru plata acestei diferenţe), iar recuperarea banilor nu va dura mult”, a dat asigurări ministrul Mediului. „Atunci când cetăţeanul vine cu cererea trebuie să verificăm datele, să calculăm cât trebuie să primească şi imediat se dau banii”, a explicat Borbely, adăugând că „în momentul de faţă nu putem da termene, pentru că depinde de numărul de cereri. Noi suntem pregătiţi, Fondul de mediu are toate datele disponibile. Înseamnă că din momentul în care vine cetăţeanul la administraţia fiscală, vin documentele la Bucureşti, sunt verificate şi trimise înapoi la judeţ şi este chemat la administraţia fiscală”.

Ministrul Mediului a subliniat că banii din taxa auto se duc „în mod exclusiv” către economia verde: „Se strâng la Fondul de Mediu şi se duc către împădurire, sunt programele pe site-ul Fondul de Mediu. Din 2010 am alocat fonduri mai importante pentru reîmpăduriri, pământ degradat. În 2010 am reuşit să alocăm de şase ori mai mulţi bani ca în 2009, ceea ce înseamnă circa 200 milioane lei numai pentru împăduri. În 2011 am dat de două ori mai mulţi ca în 2010, deci în jur de 400 milioane lei. În 2010, pentru prima oară, fondul de păduri a crescut cu 0,3%”.

Proiectul de lege privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule a fost aprobat joi în plenul Camerei Deputaţilor, care este Cameră decizională.