Amenzi de 24.000 de lei pentru jucăriile periculoase

0
354

Perioada din apropierea sărbătorilor de iarnă este cunoscută ca una dintre perioadele de vârf în achiziţionarea jucăriilor. Pentru a înlătura riscul comercializării jucăriilor care nu sunt conforme cu cerinţele de securitate, Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Dolj a dispus o acţiune de verificare a respectării prevederilor legale privind protecţia consumatorilor de către operatorii economici care produc, importă sau comercializează jucării.

În timpul controalelor desfăşurate, a fost verificată existenţa documentaţiei tehnice a producătorului, declaraţia CE de conformitate, marcajul CE, eventuale teste de verificare a conformităţii jucăriilor, existenţa instrucţiunilor şi informaţiilor de siguranţa traduse în limba română. Au fost verificaţi 26 de operatori economici, şa 18 fiind constatate deficienţe. Au fost descoperite nereguli privind numele, denumirea comercială, sau marca înregistrată a importatorului şi adresa la care poate fi contactat. De asemenea, în unele cazuri lipsea marcajul de conformitate CE (acesta trebuie să respecte principiile generale prevăzute în Reg. nr. 765/2008/CE; să fie aplicat în mod vizibil, lizibil şi de neşters fie pe jucărie, pe o etichetă ataşată sau aplicată, fie pe ambalaj).

S-au constatat abateri privind cerinţele generale de siguranţă – lipsa avertismentelor generale de vârstă, a avertismentelor specifice şi a indicaţiilor privind precauţiile în utilizare pentru anumite categorii de jucării, precum şi a instrucţiunilor de utilizare sau lipsa traducerii în limba română a tuturor celor menţionate.

Pentru abaterile constatate, comisarii Protecţiei Consumatorilor au aplicat 17 amenzi contravenţionale în cuantum de 24.000 de lei şi au oprit de la comercializare jucării în valoare totală de 3.101 lei.

 

Constantin Cerbulescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor:

“Este foarte important ca înainte de achiziţionarea unei jucării să fie cunoscute câteva reguli de bază care să conducă la alegerea celei specifice vârstei copilului şi sigure. Aceste reguli se referă atât la informaţiile privind recomandările sau avertismentele de vârstă, la existenţa marcajului CE, a instrucţiunilor de utilizare – toate traduse în limba română, precum şi la aspecte pe care le prezintă respectiva jucărie. Trebuie evitate jucăriile care conţin muchii tăioase, părţi mici detaşabile ce pot fi uşor înghiţite de copii, inclusiv acelea ce conţin magneţi detaşabili. La alegerea jucăriilor alimentate electric direct la reţea, a celor cu baterii sau celor gonflabile, este important ca atenţia părinţilor să fie sporită. Printr-o alegere responsabil şi în cunoştinţă de cauză putem evita achiziţionarea unei jucării care să pună în pericol sănătatea şi securitatea copiilor noştri”.