Filiala ICR Craiova încă n-are sediu, dar are primul parteneriat cu o instituţie de cultură!

0
413

Prezent, ieri, la Craiova, la invitaţia Teatrului Naţional „Marin Sorescu”, pentru a conferenţia pe tema „Lumea în care trăim”, în cadrul Întâlnirilor „SpectActor”, profesorul Andrei Marga a folosit prilejul pentru a vorbi şi despre preluarea conducerii, ca preşedinte, a Institutului Cultural Român (ICR) şi despre filiala locală a acestei instituţii, ale cărei baze se pun în prezent. „Sunt foarte optimist în privinţa Craiovei”, a declarat Marga, referindu-se la obţinerea cât mai grabnică a unui sediu pentru filială, în timp ce directorul acesteia, conf. univ. dr. Gabriel Coşoveanu, a apreciat că ea va deveni funcţională la începutul anului viitor. Profitând de context, managerul Teatrului Naţional „Marin Sorescu”, Mircea Cornişteanu, i-a „smuls” lui Andrei Marga semnătura pe primul acord de parteneriat între ICR şi o instituţie de cultură de pe plan local, care este valabil până pe 30 aprilie 2014.

Andrei Marga: „Mari resurse ale ICR au fost consumate până acum pe lucruri minore”

„Institutul Cultural Român nu este singurul actor în spaţiul cultural, dar misiunea lui e clară – să creeze vizibilitate, cunoaştere şi prestigiu pentru cultura română. Mă uit cu uimire la ce s-a întâmplat până acum. Actele financiare te pot deruta, dar nu şi păcăli. Mari resurse au fost date pe lucruri minore. (…) Nu a fost rău că s-au băgat bani în traduceri, dar asta s-a făcut pe amiciţii. (…) Sunt excese care au costat şi, odată stopate, stârnesc reacţii vehemente”, a declarat Andrei Marga, preşedinte al Institutului Cultural Român.

„Capitala concentrează, e adevărat, mari forţe, cele mai mari din ţară, dar şi în provincie sunt oameni care lucrează şi de aceea am creat cele patru filiale”, a mai spus acesta, referindu-se  la organizarea filialelor în provinciile istorice ale României – Iaşi, Cluj-Napoca, Timişoara şi Craiova –, prin Hotărârea nr. 15.449 din 8 octombrie 2012. „Încercăm să apropiem, astfel, programele ICR de creatorii care sunt în cele patru provincii”, a adăugat Marga.

Sediul filialei urmează să fie „negociat” cu Primăria Craiova şi Consiliul Judeţean Dolj

Filiala Craiova – cât pe-aci să îşi găsească locul nu la Craiova, ci la Târgu Jiu – încă nu are un sediu, în acest sens urmând a fi purtate negocieri pe plan local, după cum s-a exprimat preşedintele ICR: „Sediul urmează să fie negociat de domnul profesor Coşoveanu cu Primăria, care are o scrisoare din partea mea, şi cu preşedintele Consiliului Judeţean Dolj. Eu sunt foarte optimist în privinţa Craiovei, aici cu siguranţă se va obţine”. Nu are nici o agendă a activităţilor pe care le va desfăşura, fiind în continuare deschisă propunerilor şi sugestiilor. „Ne interesează, în primul rând, ca programele ICR să fie popularizate şi aici. Apoi, filialele pot ele însele să propună programe şi noi vom face toate eforturile să le susţinem. Ne interesează ca cei de la faţa locului să sprijine iniţiativele din regiune, dar şi să acumuleze resurse”, a explicat Andrei Marga.

ICR şi TNC: cooperare inter-instituţională şi susţinere reciprocă cel puţin până în primăvara lui 2014

Filiala are însă un director, în persoana lui Gabriel Coşoveanu, profesor la Facultatea de Litere a Universităţii din Craiova şi preşedinte al Filialei Craiova a Uniunii Scriitorilor din România. Şi, de ieri, are primul acord de parteneriat cu o instituţie de cultură de pe plan local, semnat de regizorul Mircea Cornişteanu, manager al Teatrului Naţional „Marin Sorescu”.

Obiectivul parteneriatului se referă la „cooperarea inter-instituţională şi susţinerea reciprocă pentru promovarea patrimoniului cultural în România şi în străinătate, inclusiv colaborarea pentru detectarea valorilor culturale şi reciprocitatea în ceea ce priveşte promovarea instituţiilor, programelor şi proiectelor de interes naţional, precum şi organizarea în parteneriat de evenimente şi proiecte culturale”. Parteneriatul a intrat în vigoare la data semnării  şi este valabil până pe 30 aprilie 2014, cu posibilitatea de prelungire prin act adiţional.

***

Fost ministru de Externe, din mai până în august a.c., dar şi ministru al Educaţiei, în perioada 1997-2000, Andrei Marga a preluat conducerea Institutului Cultural Român pe data de 11 septembrie a.c. Numirea a avut loc după ce, la începutul lunii august, Horia-Roman Patapievici şi-a prezentat demisia din funcţia de preşedinte al ICR, gestul său fiind urmat de cel al vicepreşedinţilor Tania Mihăilescu şi Mircea Mihăieş, dar şi al directorului ICR New York. Patapievici anunţase, la sfârşitul lunii iunie, că întreaga conducere ICR va demisiona dacă Curtea Constituţională va decide că Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 27/2012, care prevede trecerea ICR de sub autoritatea preşedintelui sub cea a Senatului, este declarată constituţională. Patapievici a ocupat funcţia de preşedinte al ICR din 2005.

Andrei Marga s-a mai aflat la Craiova, tot la invitaţia Teatrului Naţional „Marin Sorescu”, pe 17 aprilie 2011, când, în cadrul aceloraşi Întâlniri „SpectActor”, a susţinut conferinţa „Încotro se îndreaptă România?”.

Conf. univ. dr. Gabriel Coşoveanu, directorul ICR – Filiala Craiova:

„Având în vedere bunele relaţii pe care le avem cu instituţiile locale, cu factorii de decizie, cu edilii din zonă, sperăm ca filiala să fie funcţională la începutul anului care vine. Cred că vom ajunge la un modus vivendi cu toţi actanţii culturali, astfel încât iniţiativele viabile şi plauzibile, expuse şi pe un ton măsurat şi credibil, să ajungă în raza de acţiune a fondurilor pe care le vom atrage sau pe care le vom primi”.