Într-una dintre rarele propoziţii memorabile pe care le-a produs presa anului, Lelia Munteanu spunea aşa: „România are o groază de politicieni, câţiva oameni politici şi niciun om de stat”.
Există, desigur, o exagerare în enunţ, însă ea nu contrazice imaginea de ansamblu, ci o întăreşte. Căci mai clar de atât nu cred să se poată descrie falimentul politicii româneşti, diformă şi dispreţuită, o piramidă a valorii care nu mai are vârf, ci numai bază, o statuie ecvestră din care au rămas doar picioarele şi coada calului. În loc să creeze oameni de stat, politica a produs personaje, unele vesele, altele triste: guralivii, descurcăreţii, oportuniştii. Privind lucrurile aşa, aş crede că Mihai Fifor nici n-are ce căuta în politica românească. Nu doar că nu se încadrează deloc în peisajul ipocrit şi semidoct al afişului electoral, dar deţine şi această însuşire foarte greu de găsit în ziua de azi: Mihai Fifor are stofă de om de stat. El este unul dintre cei care contrazic afirmaţia de la început.
Ce înseamnă să fii om de stat? Această relaţie specială dintre un individ şi ţara sa se creează extrem de greu: e nevoie să-ţi cunoşti în amănunt istoria, să-ţi ştii pe de rost cultura şi totuşi să nu te depărtezi, cu papion şi aroganţă, de oamenii care n-au aceeaşi şansă. Patriotismul adevărat nu e ţanţoş şi prostesc, de paradă sau parodie, ci presupune o identificare spirituală şi intelectuală între cetăţean şi esenţa seculară a naţiunii. Dar oamenii de stat nu au parte de reclamă gratuită la televiziuni. Ei nu ţin prima pagină a ziarelor cu declaraţii belicoase şi iniţiative abracadabrante. Celor care privesc mai atent fenomenul politic, Mihai Fifor le-a arătat deja că are stofă de om de stat, în mandatele de secretar de stat în Ministerul Administraţiei şi Internelor. Cei care ştiu ce a însemnat Fifor ca director al Centrului Creaţiei Populare şi, apoi, al Muzeului Olteniei pot confirma cât de important este ca un om să creadă în ceea ce face. Pentru că, din gură sau pe adresa din buletin, olteni suntem cu toţii, însă puţini au idee cât de greu e să ţii în viaţă tradiţiile acestui colţ ciudat de lume, într-o societate în care totul se aplatizează, care îşi pierde sufletul şi identitatea. Pariul meu personal este că, în calitate de senator, Mihai Fifor va excela. Nu mă număr printre cei care aşteaptă minuni nemaivăzute de la USL, însă pentru el bag mâna în foc. E, cu adevărat, altfel.
Mihai Fifor e, din punctul meu de vedere, primul om de stat care apare în Craiova ultimilor 22 de ani. Să nu mă duc la vot pentru el, ăsta e un lux pe care nu mi-l pot permite.
ALEXANDRU IONICESCU
Acest articol este copy-paste după cel din Gazeta sau invers?
Asta e articol platit sau cum? Nea Ioanicescule, nu baga mana in foc nici pentru dumneata dom’le, daramite pentru un strain….
Domnule Prodan,Domnul Mihai Fifor nu este un strain pentru Craiova, ar fi bine sa analizati mai profund calitatile si implicarea Dl. Fifor in comunitatea craioveana. Este om de catedra, director de muzeu si in doua mandate ministru secretar de stat,numai zic si alte calitati care il reprezinta. Nimic nu este exagerat in ce se scrie. Asemenea oameni trebuie sa ne reprezinte in Parlamentul Romaniei. Succes Domnule Mihai Fifor !
Comments are closed.