Spectacolul RETROELECTRO, în premieră la Teatrul Național “Marin Sorescu”

0
264

Spectacolul RETROELECTRO de Bogdan Georgescu are premiera astăzi și sâmbătă, 20 octombrie 2018, ora 18.00, la Teatrul Național “Marin Sorescu”, Sala “Ion D. Sîrbu”, biletele la cele două reprezentații fiind deja epuizate. În distribuţie: Alex Calangiu, Iulia Colan, George Albert Costea, Ramona Drăgulescu, Ioana Manciu, Claudiu Mihail, Raluca Păun, Costinela Ungureanu și Cătălin Vieru.

Pe data de 9 mai 2018, în toate școlile din județul Bistrița Năsăud – urban și rural – are loc un eveniment festiv care trebuie să se desfășoare între orele 10.50 și 11.10, dimineața – Careul Festiv pentru sărbătorirea împlinirii a o sută de ani de la moartea poetului național George Coșbuc, originar din județ. Directiva Inspectoratului Școlar pentru organizarea evenimentului vine însoțită de un scenariu detaliat, nu mai puțin de douăsprezece pagini, propus ca sugestie, însă cu obligativitatea realizării în pauza mare. Între 10.50 și 11.10 dimineața. În pauza mare. RETROELECTRO este tragi-comedia unei comunități sub presiunea autorității și a fricii, în contextul „tendințelor” naționalist-extremiste ce cuprind din ce în ce mai mult Europa de azi, chiar de ziua Europei.

Bogdan Georgescu este artist, observaţionist și utilizează în munca lui instrumente precum  dramaturgie, teatru comunitar, compoziţie video, producţie, intervenţie culturală. Georgescu dezvoltă prin proiectele sale din ultimii zece ani o metodă proprie de teatru pe care o numește Artă Activă- un proces creativ de transformare a vieții de zi cu zi într-o operă de artă colectivă. Colaborează cu Teatrul Hebbel am Ufer HAU Berlin și a participat ca artist și trainer la numeroase festivaluri internaționale, conferințe și workshop-uri în Statele Unite ale Americii, Spania, Serbia, Moldova, Slovenia, Germania, Cehia, Franța, Marea Britanie și România. A montat în cele mai cunoscute teatre din țară și a câștigat numeroase premii cu spectacolele sale.

Scenografia și costumele sunt semnate de Irina Gâdiuță – regizor și scenograf, coordonator de programe educațional-culturale și de intervenție culturală și facilitator comunitar. Irina Gâdiuță a lucrat ca scenograf cu Bogdan Georgescu la numeroase spectacole. A coordonat programe educaționale pentru copii și este producătorul executiv al proiectelor de teatru Dramateen – Teatru pentru Adolescenți (Galeria26 / Teatrul Foarte Mic, 2015), For The Win (Galeria26), Pentru că Meriți (MNAC 2015).

Premiera spectacolului se joacă cu casa închisă, următoarea reprezentație fiind programată duminică, 21 octombrie, ora 18:00. Biletele sunt diponibile pe platforma online a teatrului (28 lei) și la Agenția teatrală (30 lei). Rezervări se pot face la numărul de telefon  0251.413.677. Detalii complete despre spectacol pe www.tncms.ro și pe pagina oficială facebook.