Victor Boştinaru salută opinia Comisiei Europene privind candidatura Serbiei la UE

0
275

Eurodeputatul PSD, Victor Boştinaru, vicepreşedintele Delegaţiei pentru ţările din sud-estul Europei şi preşedinte al Grupului informal “Prietenii Serbiei” din Parlamentul European, a salutat opinia Comisiei Europene privind candidatura Serbiei la Uniunea Europeană. Comisia a analizat candidatura Serbiei pe baza capacităţii acestui stat de a îndeplini criteriile stabilite de Consiliul European de la Copenhaga din 1993 şi a condiţiilor impuse de Procesul de Stabilizare şi Asociere împreună cu capacitatea de a implementa obligaţiile care îi revin în temeiul Acordului de Stabilizare şi Asociere şi a Acordului Interimar privind comerţul şi aspectele conexe. În acelaşi timp s-a referit la Raportul pe 2011 privind progresele realizate de Albania, exprimându-şi îngrijorarea cu privire la calea pe care această ţară a decis să o urmeze, regretând că, pentru al doilea an consecutiv, acestei ţări nu i s-a putut acorda statutul de candidat la UE.

Victor Boştinaru

Comisia Europeană a apreciat că Serbia este capabilă să îndeplinească obligaţiile prevăzute în Acordul de Stabilitate şi Asociere şi să înregistreze progrese în ceea ce priveşte adoptarea, implementarea şi punerea în aplicare a acquis-ului comunitar, fiind, prin urmare, capabilă să-şi asume obligaţiile de stat membru. „Serbia şi-a depus candidatura pe 22 decembrie 2009 şi este pregătită acum să i se acorde statutul de ţară candidată. Sunt bucuros să văd că progresul remarcabil al Serbiei a fost evidenţiat în Raportul Comisiei Europene. Evaluarea Comisiei cu privire la Serbia este benefică pentru toată regiunea Balcanilor de Vest şi arată angajamentul UE în ceea ce priveşte extinderea. Sunt optimist în privinţa viitorului Serbiei, această ţară este pe calea cea bună. Cred că determinarea liderilor de la Belgrad şi angajamentul lor european constant trebuie nu doar salutat ci şi sprijinit de către Uniunea Europeană. Consider aderarea la Uniunea Europeană nu doar ca pe un obiectiv al Serbiei ci ca o evoluţie care este importantă pentru interesele Uniunii Europene. Rămâne ca Serbia să continue eforturile în ceea ce priveşte combaterea corupţiei şi crimei organizate. Există o necesitate de a constata rezultate concrete în dialogul ei cu Kosovo, cu scopul de a îmbunătăţi viaţa de zi cu zi a cetăţenilor şi de a găsi soluţii reciproce acceptabile, paşnice şi durabile pentru toate problemele rămase deschise. Viitorul Serbiei este Uniunea Europeană şi sper ca o dată pentru începerea negocierilor de aderare să fie stabilită în curând” a declarat eurodeputatul Victor Boştinaru

“Clasa politică, aflată la putere în Albania, nu a înţeles cât de mult pierd ca ţară”

Privitor la Albania, Comisia Europeană a remarcat un progres limitat per ansamblu, în special în ceea ce priveşte cele 12 priorităţi cheie identificate anul trecut, dar şi faptul că mai rămân încă multe progrese substanţiale care trebuie să fie făcute în domenii cum ar fi sistemul judiciar şi lupta împotriva corupţiei. “Mi-e teamă că actuala clasă politică, aflată la putere în Albania, nu a înţeles cât de mult pierd ca ţară nici cât de mult pierd cetăţenii albanezi. Ceea ce mă nelinişteşte cel mai mult este faptul că din cauza conducerii politice a unora, toţi cetăţenii se confruntă cu un viitor incert. Dacă nu va avea loc nici o schimbare rapidă, mă tem că data viitoare Comisia Europeană va fi obligată să schimbe denumirea raportului în Raport privind regresele, mai degrabă decât Raport privind progresele” a declarat Victor Boştinaru.

“Impasul politic nu va duce Albania nicăieri”

Eurodeputatul a mai spus că nu este surprins de conţinutul raportului: “Mi-ar fi făcut plăcere să fiu contrazis de acest raport, dar, din păcate, văd doar o confirmare deplină a ceea ce am tot afirmat de mai multe luni încoace. Sper că guvernul albanez va lua notă de evaluarea Comisiei, îşi va da seama că linia pe care a urmat-o până acum este departe de a fi cea bună şi o va schimba în mod radical. Impasul politic nu va duce Albania nicăieri. Domnul Sali Berisha, premierul Albaniei, trebuie să înţeleagă că într-o democraţie majoritatea guvernează cu implicarea opoziţiei, în special în ceea ce priveşte aspectele cheie, cum ar fi reformele. Ar trebui să explice cetăţenilor de ce acest lucru nu s-a făcut până acum, făcând ţara să piardă doi ani”. Victor Boştinaru a încheiat exprimându-şi speranţa că Albania poate depăşi diferenţele care o separă de celelalte ţări din Balcanii de Vest, care, toate, au înregistrat progrese. Cu toate acestea, citând Comisia Europeană, el a subliniat încă o dată că acest lucru poate fi realizat numai printr-o strânsă colaborare cu opoziţia, ceva care, de prea mult timp, a lipsit în această ţară.