Mai multe persoane din Dolj au beneficiat, în perioada martie 2010 – august 2011, de cursuri de calificare gratuite, pentru ocupaţiile de lucrător în comerţ şi îngrijitor bătrâni la domiciliu. Majoritatea cursanţilor au fost femei, din localitatea Melineşti, şi, potrivit reprezentanţilor Federaţiei Agrostar, promotorul programului de formare profesională, acestea vor fi sprijinite şi în demersul angajării, dar şi după obţinerea unui loc de muncă.
Doljul a fost unul dintre cele 15 judeţe, din cele patru regiuni de dezvoltare regională, selectat pentru implementare unui proiect intitulat sugestiv „Dinamizarea Rurală prin angajare sustenabilă”, conceput şi implementat de Federaţia Agrostar în parteneriat cu două organizaţii non profit din Spania, ce şi-a propus să califice cel puţin 750 de persoane – şomeri, cetăţeni care se ocupă de agricultura de subzistenţă şi tineri din mediul rural –, în ocupaţii identificate ca reprezentând oportunităţi de angajare. Practic, în fiecare dintre cele patru zone pilot au fost identificate cele mai viabile activităţi economice, rezultând cinci ocupaţii: lucrător în comerţ, îngrijitor bătrâni, lucrător în gospodărie agroturistică, ajutor mecanic auto şi lucrător instalator în construcţii. În urma analizei, cursurile de formare profesională selectate pentru judeţul nostru au fost cele de lucrător comercial şi îngrijitor de bătrâni. Cel mai important beneficiar a fost comuna Melineşti, unde 40 de cetăţeni au urmat cele două module de specializare. „Agrostarul a venit la noi şi a ţinut două cursuri: de lucrător comercial şi de îngrijitor bătrâni la domiciliu. Cursurile au avut 40 de participanţi, dar, din păcate, nici o persoană nu a reuşit să se angajeze. Oricum, oamenii au fost foarte interesaţi, în general tinerii, care au participat la toate cele 360 de ore de instruire. Tinerii noştri sunt dezorientaţi, pentru că ar vrea să muncească, dar nu au unde. Sper că aceste calificări le vor fi de folos pe viitor”, a declarat Ana Ceană, primarul comunei Melineşti. Deşi nu au reuşit să îşi găsească deocamdată un loc de muncă în ţară, potrivit Anei Ceană, trei concetăţenii s-au angajat în străinătate pe baza diplomelor de îngrijitor, care sunt recunoscute în Uniunea Europeană.
Bază de date cu posibili angajatori
Mai mult decât atât, beneficiarii cursurilor de formare profesională vor fi monitorizate şi în perioada următoare, prin intervenţia Centrului de Resurse pentru Dezvoltare Rurală Craiova, înfiinţat în cadrul aceluiaşi proiect. „Pentru cursantele de la Melineşti, colegul nostru de la Centrul de Resurse pentru Dezvoltare Rurală Craiova, lucrează la o bază de date cu eventuali angajatori, iar de la participanţi avem deja datele de contact, iar în perioada următoare vor fi contactate pentru a putea fi îndrumate către eventuale locuri de muncă”, a precizatt Oana Calenciuc, director al Departamentului Proiecte, din cadrul Agrostar. „Aceste Centre de resurse au ca principală activitate consilierea, oferirea de informaţii către fermierii noştri, dar nu numai atât. Ele sunt canale de informaţie, zone prin care puteţi comunica cu Federaţia Agrostar şi să deveniţi parteneri permanenţi ai noştri. În concluzie, încurajăm şi oferim sprijin spre angajare atât cât ne permite piaţa din Dolj, cât şi pentru a demara iniţiative de afaceri în domeniul agriculturii. Treptat vom dezvolta un serviciu de monitorizare a pieţei muncii de la noi din regiune, cu precădere în zonele rurale, pe ocupaţiile care au făcut subiectul cursurilor noastre de formare. Asta înseamnă că cei care au fost învăţaţi la aceste cursuri nu vor fi abandonaţi, ci căutăm să-i ajutăm să-şi găsească un loc de muncă. după angajare, de asemnea vom fi alături de cei care vor întâmpina dificultăţi, pentru că vă reamintim că suntem o federeaţie sindicală”, a explicat Marcel Răduţ, expert în Reţeaua Locală Agrostar.
***
„Am participat la cursul de îngrijire bătrâni la domiciliu timp de trei luni, alături de alte 20 de fete, am dat examenul şi l-am luat cu brio. Pe fiecare zi ne puneau filmuleţe, ne explicau, ne dădeau şi lucrări, exact ca la şcoală. Am avut aproape zilnic ore, care s-au ţinut la Căminul Cultural, iar de acum încolo sperăm să ne fie de folos, să ne găsim de lucru”, ne-a declarat Ioana Ion, în vârstă 42 de ani, din Melineşti.
***
„Sperăm să ne găsim de lucru. Pe mine m-au sunat de la Centru de Resurse şi m-au întrebat dacă sunt interesată să mă angajez ca lucrător în comerţ, dacă se iveşte vreo ocazie de angajare, să ştie dacă vrem. Eu am spus că da, că doar pentru asta am făcut cursul. Şi, dacă vor mai fi şi alte cursuri, ne vom înscrie şi la acelea”, a afirmat Ana-Maria Alexandru, din Melineşti, în vârstă de 32 de ani.