Se redeschide „Şcoală după şcoală”

0
175
Începerea noului an şcolar aduce, pentru copiii din familii defavorizate economic şi social, o şansă în plus. , prin redeshiderea programului „Şcoală după şcoală”, desfăşurat de organizaţia „Salvaţi copiii!”, destinat minorilor care sunt singuri acasă, prin plecarea părinţilor la muncă în străinătate. În Dolj, sunt înregistraţi peste 6.100 de copii aflaţi în această ipostază.
Aproape 95.000 de copii au rămas în România, în grija unui singur părinte sau a rudelor, arată statisticile Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului  şi Adopţiei (ANPDCA), dar cifrele obţinute de Ministerul Educaţiei Naţionale de la Inspectoratele Şcolare Judeţene, pentru finalul anului 2017, indică un număr mult mai mare : 159.038 de copii care au plecaţi părinţii în străinătate. În Dolj, datele colectate de MEN indică 6.175 de copii afectaţi de migraţia economică a părinţilor în afara ţării, înscrisşi în unităţi şcolare. Având în vedere aceste date, „Salvaţi copiii!” redescide programul „Şcoală după şcoală”, pentru minorii care au rămas în grija prietenilor sau rudelor. „Copiii rămaşi singuri acasă sunt copii cărora li se cere să se maturizeze înainte de vreme, să înţeleagă realităţi complicate şi să accepte că prima zi de şcoală începe fără ca părinţii să le fie alături, pentru că muncesc în străinătate”, a precizat Gabriela Alexandrescu, preşedinte al „Salvaţi copiii! ” România.
În Dolj, peste 70 de copii beneficiază de program
De la iniţierea programului dedicat copiilor rămaşi singuri acasă, peste 7.500 de minori şi 5.200 de adulţi au beneficiat de suportul celor de la „Salvaţi copiii!”, în proiect fiind prinşi şi foarte mulţi copii din Dolj. „În anul şcolar 2019 – 2020, peste 70 de copii ai căror părinţi sunt plecaţi în străinătate, din Dolj, vor beneficia de suport educaţional, psihologic şi social, prin programul derulat de noi, iar persoanele în grija cărora au rămas de consiliere psiho – socială şi îndrumare juridică. „Salvaţi copiii!” a oferit suport metodologic pentru activitatea Grupului de Lucru Interinstituţional, dedicat acestor copii, înfiinţat de Administraţia Prezidenţială. Din octombrie 2015, în cadrul serviciului de consiliere telefonică şi on – line, au fost trimise/primite peste 6.200 de mesaje”, a menţionat Mihaela Stăncele, coordonator în Dolj al „Salvaţi copiii!”