Şanse în plus pentru elevii doljeni

0
550

simona chiritaElevii din judeţul Dolj au posibilitatea să urmeze cursuri în Statele Unite ale Americii sau să participe la concursuri de artă în Japonia, încă de pe acum Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj făcând cunoscute ofertele, chiar dacă perioadele de desfăşurare sunt ceva mai îndepărtate.

Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice a trimis o adresă tuturor inspectoratelor şcolare judeţene, prin care elevii cu cetăţenie română sunt invitaţi să participe la Programul FLEX 2017-2018, derulat în baza Protocolului de colaborare nr.10584/06.10.2015 încheiat între Ambasada Statelor Unite în România, prin Consiliile Americane pentru Educaţie Internaţională şi Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice.

Programul este finanţat de Departamentul de Stat al SUA şi îşi propune să ofere liceenilor din România ocazia de a trăi în cadrul unei familii americane şi de a studia într-o instituţie de acolo, pe parcursul anului şcolar 2017/2018. Participarea la FLEX, proiect aflat la cea de-a II-a ediţie, este gratuită, în primul an România oferind burse pentru 24 de liceeni (inclusiv cu dizabilităţi, trei fiind deja acolo) atent selectaţi, aflaţi, în prezent, în SUA.

„Este o şansă pentru toţi copiii, astfel că am postat adresa şi pe site-ul Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj. Liceenii trebuie să aibă cetăţenia română, să fie născuţi între 1 ianuarie 2000 – 15 iulie 2002, să fie, actualmente, în clasele a IX-a – a XI-a, să studieze limba engleză în liceu, să îndeplinească criteriile de obţinere a vizei SUA şi să nu fi stat mai mult de trei luni în ultimii cinci ani acolo, aplicaţia online fiind deschisă până pe 18 octombrie 2016, pe http://ais.americancouncils.org/flex”, a precizat prof. Simona Chiriţă (foto), inspector şcolar pentru activităţi extraşcolare în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj.

Aceasta a mai menţionat şi o altă oportunitate pentru copiii talentaţi: „Anul viitor, se va desfăşura Concursul Bianual de Artă de la Kanakawa (Japonia), deschis copiilor născuţi între 2 aprilie 2000 –1 aprilie 2012, care trebuie să prezinte o lucrare personală, cu o temă la alegere, prin diverse tehnici: acuarelă, ulei, pastel, colaj hârtie etc. Trebuie reţinut că nu sunt acceptate lucrările care sunt sensibile sau uşor de rupt, cele care conţin produse comestibile perisabile ori care atrag insecte şi, foarte important, să nu fi apărut în alte competiţii, să nu fie înrămate, cele în ulei – realizate doar pe pânză, iar cooperarea nu este acceptată. Jurizarea va începe la sfârşitul lunii ianuarie 2017, dar tocmai de aceea s-a prezentat programul mai devreme, pentru a fi un timp disponibil îndeajuns de mare pentru a fi realizate creaţiile”.