Craiovean reţinut după ce a accidentat grav un biciclist şi a fugit

0
210

Un craiovean de 24 de ani a fost reţinut, marţi seara, după ce s-a stabilit că a accidentat grav un biciclist, în comuna Breasta, şi a părăsit locul faptei, abandonând victima pe marginea drumului. Mai mult, ca să şteargă urmele faptei, tânărul şi-a înlocuit piesele avariate ale autoturismului. Ieri după-amiază, magistraţii Judecătoriei Craiova au respins însă arestarea preventivă a şoferului fugar, dispunând punerea sa în libertate. Procurorii mai au însă o şansă, la recurs, care se va judeca la Tribunalul Dolj.

Reprezentanţii IPJ Dolj au anunţat că, marţi seara, poliţişti din cadrul Biroului Rutier Craiova l-au identificat şi au reuşit să-l prindă pe autorul unui accident de circulaţie care a părăsit locul faptei după incident. Accidentul s-a petrecut luni seara, în jurul orei 21.00, poliţiştii fiind anunţaţi prin 112, de un participant la trafic, cu privire la faptul că pe DJ 606, în localitatea Breasta, pe marginea drumului este un bărbat rănit, ce pare a fi victima unui accident de circulaţie. Echipa ajunsă la faţa locului a stabilit, din primele cercetări, că Ion Văduva, de 61 de ani, din comuna Breasta, în timp ce se deplasa pe o bicicletă a fost accidentat de un autoturism care a părăsit locul evenimentului rutier, fără încuviinţarea organelor judiciare. Din accident a rezultat rănirea gravă a biciclistului, care a fost transportat la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, unde a fost operat, rămânând internat sub supraveghere.

Echipa de cercetare constituită la nivelul Biroului Rutier Craiova a demarat cercetările, iar în urma activităţilor specifice întreprinse, oamenii legii au reuşit, marţi, să-l identifice pe autorul accidentului: Cătălin Laurenţiu Tudor, de 24 de ani, din Craiova. S-a stabilit că, în timp conducea autoturismul Cielo al tatălui său, dinspre comuna Predeşti către Craiova, pe fondul nepăstrării unei distanţe de siguranţă în mers faţă de biciclistul care se deplasa în faţa sa, în aceeaşi direcţie, l-a acroşat şi rănit pe acesta, după care a părăsit locul faptei. A doua zi, tânărul şi-a cumpărat un semnalizator şi un bandou, înlocuindu-le pe cele avariate pe partea dreaptă a maşinii cu care a provocat accidentul. Nu a fost suficient însă, pentru că poliţiştii i-au dat de urmă.

“Poliţiştii au întocmit în cauză acte premergătore începerii urmăririi penale şi efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de vătămare corporală din culpă, repararea autoturismului având urma de accident fără autorizaţie eliberată de poliţie şi părăsirea locului accidentului fără încuviinţarea organelor judiciare. Craioveanul a fost reţinut pentru 24 de ore, pe bază de ordonanţă de reţinere fiind introdus în Centrul de Reţinere şi Arest Preventiv Dolj”, ne-a declarat inspector principal Alin Apostol, purtătorul de cuvânt al IPJ Dolj.

Ieri, tânărul a fost audiat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova, procurorii luând decizia de a-l prezenta instanţei cu propunere de arestare preventivă. Judecătoria Craiova a respins însă propunerea procurorilor, dispunând continuarea cercetărilor cu tânărul în stare de libertate. Procurorii pot face recurs împotriva deciziei Judecătoriei Craiova.

11 şoferi fugari arestaţi de la începutul anului

Reprezentanţii IPJ Dolj atrag atenţia tuturor conducătorilor auto cu privire la consecinţele la care se expun în situaţia în care sunt implicaţi într-un accident de circulaţie şi părăsesc locul faptei fără încuviinţarea organelor de cercetare penală, întrucât prin acest lucru nu fac altceva decât să îşi agraveze situaţia. Părăsirea locului accidentului constituie infracţiune de sine stătătoare şi este incriminată de OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, care prevede o pedeapsă cu închisoarea de la 2 la 7 ani.

“Menţionăm faptul că de la începutul anului şi până în prezent, în judeţul Dolj, au fost înregistrate 34 de accidente de circulaţie comise de conducători auto care au părăsit locul faptei, în toate aceste cazuri poliţiştii rutieri reuşind identificarea autorilor la scurt timp de la producerea acestora. Ca urmare a documentării activităţii infracţionale şi în baza probatoriului administrat în cauzele penale instrumentate de poliţiştii rutieri, magistraţii au emis mandate de arestare preventivă împotriva a 11 persoane învinuite de comiterea de infracţiuni la regimul circulaţiei pe drumurile publice”, a mai precizat inspector principal Alin Apostol.