Primăria Craiova vinde teren

1
351

Cadastrul municipiului Craiova e pe cale să fie finalizat. După câţiva zeci de ani în care s-a tot lucrat la el, autorităţile locale se pregătesc să pună în folosinţă harta actualizată a domeniului public şi privat a municipiului, dar nu înainte de a o îmbunătăţi. Municipalitatea a anunţat, ieri, că scoate la vânzare terenurile de sub construcţii pentru „limpezirea” lucrurilor în ceea ce priveşte proprietatea privată. 

Viceprimarul Craiovei, Mihai Genoiu, a spus, ieri, într-o conferinţă de presă, că Primăria Craiova vine astfel în întâmpinarea întregii proprietăţilor tuturor societăţilor comerciale, persoanelor fizice şi juridice din Craiova care şi-au ridicat construcţii definitive, dar nu au o situaţie definitivă, şi asupra terenurilor de sub aceste imobile. „Acolo unde  există o construcţie definitivă şi terenul concesionat de la municipalitate, Primăria va face toate demersurile pentru vânzarea terenului respectiv. Suntem într-o perioadă de finalizare a cadastrului oraşului cu tot cu proprietăţi. Ştiţi bine că sunt oraşe din partea de nord a ţării unde cadastrele sunt făcute de acum sute de ani şi vrem să finalizăm şi noi această lucrare. Ca acest cadastru să fie limpede, ne-am propus ca acolo unde există o proprietate, dar construcţie definitivă, nu construcţie provizorie, Primăria este dispusă să vândă şi terenul aflat în concesiune”.

Preţul, propus de evaluatori şi votat de consilieri

Autorităţile locale au dat detalii şi cu privire la procedura care trebuie urmată. Cel care este interesat să cumpere terenul pe care actualmente îl deţine în concesiune trebuie să depună o cerere la Direcţia de Patrimoniu a Primăriei, care va propune Consiliului Local vânzarea terenului respectiv. În urma votului, dacă va fi pozitiv, se va trece la evaluarea terenului, prin firme specializate. Valoarea care e obţinută se va trece din nou prin aprobarea CL şi, după aceea, se va face negocierea cu solicitantul. Întrebat câte terenuri se află în situaţia de a fi solicitate pentru cumpărare, viceprimarul Mihai Genoiu a precizat că nu se cunoaşte deocamdată numărul acestora. „Situaţia este dată în lucru la Direcţia de Patrimoniu, se centralizează în acest moment pentru că această situaţie e necesară atât cadastrului, cât şi vânzărilor”. Acesta a explicat însă că toate sumele obţinute din vânzarea terenurilor vor fi folosite pentru cumpărarea de alte terenuri „care trebuie să întregească proiecte ale Primăriei Craiova”.

Achiziţia terenului nu este obligatorie

Preţurile de vânzare a terenurilor sunt foarte greu de stabilit, susţin autorităţile locale, pentru că terenurile se află răspândite în toate zonele oraşului. „Şi oricum preţul nu îl stabileşte Primăria Craiova, ci evaluatorul”, a mai spus viceprimarul Craiovei, Mihai Genoiu. În cazul în care, totuşi, proprietarii imobilelor nu doresc să cumpere terenul de sub acestea, autorităţile susţin că ei pot să se folosească în continuare de pământ pe care îl vor deţine ca şi până acum, în regim de concesiune. „Dacă nu vor să cumpere, îşi plătesc în continuare concesiunea. Nu e obligatoriu să cumpere, nu putem să forţăm un om care are un contract în derulare să şi-l întrerupă”, a menţionat Genoiu. În momentul în care contractul de concesiune expiră, titularul acestuia trebuie să se prezinte la Primăria Craiova pentru a renegocia clauzele. „Concesiunea se poate prelungi sau, dacă nu, terenul se poate vinde”. Viceprimarul Craiovei este însă de părere că nu se va ajunge prea curând în această situaţie întrucât, de regulă, contractele de concesiune pentru terenuri se întocmesc pe termene foarte lungi, de câţiva zeci de ani, maximum fiind de 49 de ani.

Cadastrul, proiectul istoric al Primăriei Craiova

Potrivit autorităţilor, cadastrul Craiovei este realizat în proporţie de 90%. Se lucrează la el din anul 1995, fiind realizat în urma unor contracte succesive, începute cu Oficiul Naţional de Cadastru care, în urma transformărilor, a predat lucrarea celor care au deviat din acest oficiu. „Lucrările au fost înşirate pe durata atâtor ani şi din cauza cerinţelor Primăriei. În permanenţă au fost necesare lucrări suplimentare, dar şi deficienţei cu care sunt înregistrate în oraş toate evidenţele”, a explicat viceprimarul Craiovei. Mai nou, acum se pun în ordine datele privind modul cum sunt dispuse utilităţile pe teritoriul Craiovei. „Am avut o întâlnire cu toţi furnizorii de utilităţi, cu toţi proprietarii de reţele care trebuie să predea firmei care construieşte cadastrul toate schemele utilităţilor. Ele au mai fost date, dar permanent au apărut modificări”, a declarat Genoiu, convins fiind că nivelul de corectitudine al cadastrului este strâns legat de corectitudinea datelor pe care le transmit posesorii de utilităţi.

1 COMENTARIU

  1. Daca terenurile sunt in proprietatea publica a statului vanzarea se poate face numai prin licitatie la care poate participa oricine (vezi Legea nr.213/1998). Pentru a putea fi vandute direct concesionarilor este nevoie de Ordonanta de urgenta a Guvernului sau lege speciala. In rest, mult succes Primariei Craiova

Comments are closed.