Palatele copiilor şi Cluburile copiilor vor fi organizate ca unităţi de educaţie extraşcolară

0
331
Palatele și Cluburile copiilor vor fi organizate ca unități de educație extrașcolară și vor face parte de rețeau școlară, iar profesorii din aceste instituții își vor menține titulatura de cadru didactic, după cum a precizat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Măsura se va afla „în textul proiectului de lege care va fi înaintat spre adoptare în Guvern”, după cum a precizat Sorin Cîmpeanu.
În urma consultărilor ministerului Educației cu federațiile sindicale: Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET”, s-a luat această decizie. La momentul  în care a fost pus în dezbatere, proiectul Legii învățământului preuniversitar prevedea ca Palatele, Cluburile copiilor și Cluburile Sportive Şcolare să se organizeze şi să funcţioneze ca instituţii publice , în subordinea Consiliului General al municipiului Bucureşti/Consiliilor locale. De asemenea, era prevăzut că profesorii își pierdeau calitatea de cadru didactic

 

 

„Procesul de descentralizare va fi inițiat prin reconfigurarea activității de educație extrașcolară la nivelul sistemului național de învățământ. Palatele copiilor, Cluburile copiilor și Cluburile Sportive Şcolare vor fi reorganizate ca unități de educație extrașcolară și vor face parte din rețeaua școlară. Personalul încadrat la nivelul acestor unități de educație extrașcolara își menține calitatea de personal didactic titular la nivelul sistemului național de învățământ.”, potrivit ministrului. Consiliile județene vor administra componentele de patrimoniu, terenurile și clădirile „unităților de educație extrașcolară”. „Schimbarea destinației se va putea face numai cu avizul conform al Ministerului Educației”, mai anunță sursa menționată anterior. Componentele de patrimoniu, terenurile și clădirile unităților de educație extrașcolară, având în vedere specificul și răspândirea structurilor arondate, vor face parte din domeniul public și vor fi administrate de către Consiliile județene. Schimbarea destinației se va putea face numai cu avizul conform al Ministerului Educației. Celelalte componente ale bazei materiale vor fi de drept proprietatea unităților de educație extrașcolară și vor fi administrate de către consiliile de administrație, conform legii”, a mai spus Sorin Cîmpeanu.