Zilele oraşului Dăbuleni, prilej de întâlnire cu fiii localităţii

0
158

Locuitorii oraşului Dăbuleni sărbătoresc, în acest week-end, Zilele localităţii, un prilej de distracţie cât cuprinde, dar şi de reîntâlnire cu fiii satului, răspândiţi în toate colţurile ţării şi ale lumii. Muzica populară, portul tradiţional şi competiţiile sportive nu lipsesc din program, autorităţile străduindu-se să le ofere tuturor momente pline de surprize, care vin după o vară toridă şi foarte solicitantă pentru agricultorii din câmpia Dunării.

DSC00832Seria de spectacole a fost deschisă vineri seara cu o petrecere ai cărei protagonişti au fost DJ Killer şi MC Darius, aceştia întreţinând atmosfera până târziu în noapte, mixând pe scena amplasată la platforma la desfacere a produselor agricole din Dăbuleni.

Astăzi, sărbătoarea oraşului continuă cu întâlnirea cu fiii satului, care este programată la Casa de Cultură. Peste 200 de invitaţi sunt aşteptaţi acolo, autorităţile locale pregătind, cu mare atenţie, acest moment emoţionant. „Întâlnirea cu fiii satului este programată să înceapă de la ora 17.00, am invitat oameni plecaţi dincolo de hotarele ţării, cu care Dăbuleniul se mândreşte deoarece aceştia au dus mai departe vrednicia şi tradiţia populară din părţile acestor locuri. Îi primim aşa cum se cuvine şi sper să le oferim momente plăcute”, ne-a declarat primarul localităţii Dăbuleni, Aurel Băjenaru. Fiii satului, unii dintre ei fiind doctori, profesori, ingineri, cercetători, într-un cuvânt personalităţi recunoscute pe plan naţional, vor fi primiţi de tineri îmbrăcaţi în costume populare, cu pâine şi sare, dar şi o tiugă din care se va putea sorbi ţuică autohtonă. Fiecare va primi câte o insignă aniversară care să le aducă aminte de această zi, petrecută pe plaiurile natale.

Va fi lansată monografia oraşului

dabuleni 1O surpriză pentru invitaţi va fi recitalul susţinut de rapsodul popular Ion Creţan, solist al Ansamblului „Doina Oltului”, care se va afla în mijlocul locuitorilor din Dăbuleni. Prezenţa sa vine şi ca o recunoaştere a faptului că unele dintre piesele sale au fost culese de la bătrânii din această zonă.

Un moment distinct va fi şi lansarea volumului „Monografia oraşului Dăbuleni”, semnată de scriitorul doljean Emilian Mirea, care se va găsi pe rafturile bibliotecii din localitate. „Fiecărui invitat îi va fi înmânat un exemplar, precum şi invitaţia de a participa, pe seară, la parada portului popular”, a dezvăluit primarul Aurel Băjenaru.

Parada costumelor populare este programată în după-amiza de sâmbătă. De la ora 18.00, grupuri de tineri îmbrăcaţi în frumoase costume populare vor defila pe strada principală, cu plecare de la primărie. La paradă, vor lua parte membrai ai mai multor ansambluri folclorice, între care Ansamblul „Trandafirul” din Dăbuleni, Ansamblul „Bordeiaşul” din Călăraşi, Ansamblul „Bordeiaşul” din Bechet şi Ansamblul Şcolii din comuna Ştefan cel Mare, judeţul Olt. De asemenea, din spectacol nu vor lipsi ceata de căluşari din Dăbuleni şi taraful care va acompania parada, ce va fi deschisă de o trăsură împodobită cu flori şi covoare populare. Defilarea va fi încheiată cu un program folcloric susţinut de soliştii acestor ansambluri, iar după ora 19.30, distracţia se continuă cu un spectacol folcloric susţinut de îndrăgiţi interpreţi de muzică populară Maria Ghinea şi Constantin Enceanu, apoi seara se va încheia cu recitalurile oferite de Dorian Popa şi Corina.

Competiţii sportive şi concerte-surpriză

dorian-popaDuminică va fi o altă zi-maraton pentru localnicii din oraşul Dăbuleni. Este ziua care va fi dedicată competiţiilor sportive, în care localitatea are tradiţie şi a obţinut rezultate de-a lungul timpului. În program sunt cuprinse întreceri de fotbal şi handbal mixt, la care sunt invitaţi să asiste locuitorii oraşului. Autorităţile vor înmâna diplome învingătorilor, fiind felicitaţi în aplauzele spectatorilor.

Muzica bună nu va lipsi nici din programul acestei zile. Începând de la ora 18.30, localnicii sunt aşteptaţi la un concert folcloric susţinut de Maria Rotaru, Nicu Dumitrică, Mirela Zisu, Victoriţa Lăcătuşu şi trupa „Datina”. Seara şi festivităţile prilejuite de Zilele oraşului Dăbuleni se vor încheia cu un recital susţinut, pe scena din localitate, de What’s Up. ”Iniţial, era programat şi un spectacol cu focuri de artificii, dar am renunţat la el din cauza faptului că exista pericolul declanşării unor incendii de vegetaţie. Însă, sunt sigur că oamenii se vor simţi foarte bine şi vor veni, în număr mare, aşa cum s-a întâmplat şi la Festivalul Lubeniţei, pe care l-am organizat, în premieră, în urmă cu două luni. Mesajul meu pentru toţi locuitorii din Dăbuleni este să se bucure de aceste Zile, în organizarea cărora am pus mult suflet. De altfel, acest eveniment a fost determinat de dorinţa exprimată de fiii satului de a reveni în locurile natale, unde s-au născut, au copilărit, dar de care au fost despărţiţi mulţi ani. În altă ordine de idei, am vrut să ţinem cont şi de proverbul latin ”Dum Vivimus, Vivamus”, care se traduce ”De vreme ce trăim, să trăim!”, a mărturisit primarul Aurel Băjenaru.

„Un prilej extraordinar de a ne aduce aminte de oameni, locuri şi tradiţii”

15590565_577113199151079_156951167885172610_nAutorităţile au ales ca Zilele oraşului Dăbuleni să se sărbătorească în luna august întrucât se apropie sfârşitul campaniei agricole de recoltare a lubeniţelor, august fiind şi luna concediilor în care mulţi dintre cei plecaţi în străinătate se întorc acasă pentru a-şi vizita părinţii şi prietenii. De aceea, evenimentul aduce, în acelaşi loc, oameni plecaţi în diferite locuri ale ţării şi în străinătate, dar şi localnici care sărbătoresc reuşitele de peste an. ”Este un prilej extraordinar de a ne aduce aminte de oameni, locuri, tradiţii şi copilărie şi de a-i încuraja pe cei plecaţi să revină mereu, cu plăcere, în locurile natale pentru a retrăi emoţiile apropierii de ceea ce le este drag. Oamenii se schimbă şi oraşul Dăbuleni odată cu ei. Pistele pentru biciclete, sistemul de canalizare sau apă curentă, activităţile de la baza sportivă, viaţa socială activă şi evenimentele culturale fac diferenţa între Dăbuleniul modern de azi şi cel de odinioară”, ne-a mai mărturisit primarul Aurel Băjenaru, invitându-i, încă o dată, pe toţi locuitorii oraşului Dăbuleni să petreacă împreună aceste două zile.

***

dabuleniUn investitor italian va deschide, până la sfârşitul acestui an, o mică fabrică de confecţii la Dăbuleni, urmând ca aici să fie angajate 90 de persoane. Afacerea va fi instalată în fostul local „Smile”, care a fost pus la dispoziţie investitorului pentru o durată de 10 ani. „90 de locuri de muncă înseamnă ceva pentru comunitatea noastră. Este o garanţie a faptului că 90 de familii vor rămâne întregite şi că 90 de copii vor avea ambii părinţi alături, nu vor mai fi nevoiţi să plece în străinătate”, a declarat primarul oraşului Dăbuleni, Aurel Băjenaru.

***

Vestiarele stadionului din Dăbuleni sunt aproape gata, aici disputându-şi meciurile de pe teren propriu echipa din Liga IV-a, Unirea Tricolorul. Anul trecut, aceasta activa în Liga a V-a şi se bucură de suportul autorităţilor locale, Primăria şi Consiliul Local oferind baza sportivă pentru desfăşurarea meciurilor din campionat.

LAURA MOŢÎRLICHE şi RADU ILICEANU