Geolgău: „Ivan-Burlacu poate fi un atac care să conteze în istoria fobalului”

0
483

Cei doi internaţionali de juniori ai Craiovei sunt consideraţi nişte „diamante neşlefuite” de oficialul CSU

 

Gheorghiţă Geolgău a ieşit oarecum din prim-plan la Universitatea Craiova, renunţând la funcţia de manager general şi limitându-se la cea de scouter, în condiţiile în care a şi trecut prin momente dificile, după operaţia de fiere. Oficialul oltean a făcut un bilanţ al sectorului de scouting din cadrul centrului de copii şi juniori al CSU. „Duminică am avut patru jucători pe teren la naţionala sub 18 ani, plus Ivan, plus Dinu şi Popescu de la naţionalele mai mici, deci aş zice că şapte cel puţin, asta ca să nu mai vorbesc de Vătăjelu sau Mateiu, care au fost deja convocaţi la echipa mare. Asta demonstrează că departamentul de scouting al acestui club face o treabă foarte bună. Acum jumătate de an nu aveam nici un jucător la vreo Naţională. Noi căutăm acum doar juniori fuoriclasse. Din 1000 de jucători pe care cred că i-am văzut în acest an, să zicem că vreo 50 sunt de top. Dintre ei, am adus, să zicem, cinci, fiindcă mulţi dintre ei erau deja legitimaţi la echipe puternice şi e foarte greu să iei jucători de la Petrolul, Steaua sau Dinamo. Cred că abia de la 16 ani poţi să-ţi faci o părere categorică în legătură cu calitatea unui jucător” spune Geolgău pentru site-ul oficial al CSU. Componentul Craiovei Maxima a fost prezent zilele trecute la cele două meciuri câştigate cu 3-2 de naţionala under 18 a României contra selecţionatei similare a Macedoniei.

Geolgău spune că infrastructura este încă o problemă la Craiova, aşteptând asigurarea condiţiilor de pregătire şi antrenamente pentru puştii din Bănie. „Craiova a fost clubul care a lansat cei mai mulţi jucători în prima divizie, acum a venit Hagi cu Academia sa şi e greu să te lupţi cu el, pentru că are tot sistemul bine pus la punct. Nouă ne lipseşte baza materială, dar suntem la început de drum. Aţteptăm să se facă acel centru modern de antrenament lângă aeroport şi ni s-a promis că va fi recondiţionat şi stadionul Tineretului, atunci vom putea reprezenta din nou o forţă cu adevărat. Să creşti copii fără să beneficiezi de baze moderne e ca şi când te-ai pregăti pentru un concurs de înot, dar tu faci antrenamente în cadă”.

E dezamăgit că s-a lucrat prea puţin individual cu Ivan

Geolgău crede că doi dintre juniorii aduşi în ultima perioadă din ţară, Ivan şi Burlacu, ambii născuţi în 1997, au mari perspective şi pot reprezenta cuplul de vis în atacul Craiovei nu peste mult timp. Andrei Ivan a debutat încă din stagiunea trecută şi are deja două goluri marcate, în derby-urile cu ASA Tg. Mureş, din Liga a II-a, şi cu Steaua, în Liga I. „Într-un an şi jumătate cred că am putea avea nu doar cel mai tânăr şi mai promiţător atac din România, ci unul care să conteze în istoria fotbalului, Ivan-Burlacu. Momentan însă sunt nişte diamante neşlefuite. Spre dezamăgirea mea, cu Ivan s-a lucrat până acum foarte puţin la capitolul individualizare, tot ce face acum pe teren face exclusiv din talent, antrenorii se ocupă prea puţin de el în mod special. Pe Ivan îl urmăream de când eram la Slatina, de prin martie 2013. Am vrut să-l iau la FC Olt, dar clubul nu a putut plăti un miliard pe el. A durat două luni de când am venit eu la CSU până când l-am transferat. Ivan nici n-a apucat să joace prea mult şi e deja o afacere bună, am văzut că deja se oferă pe el sume cu un zero în plus” spune Geolgău. Andrei Burlacu a fost adus recent de la CSS Botoşani. „Pe Burlacu l-a văzut prima oară Nae Ungureanu, la un turneu la Constanţa, și i-a făcut un raport extrem de favorabil. Silviu Bogdan mi-a spus că l-am pierdut şi l-a luat Hagi, însă am insistat să meargă direct la Botoşani să vorbească cu oamenii şi am reuşit să-l deturnăm. Mie nici acum nu-mi vine să cred că ni l-au dat, e un puşti senzaţional”. Un alt junior cu calităţi este mijlocaşul Cătălin Manea, transferat chiar de la Viitorul lui Hagi, marcator în meciul de duminică dintre România şi Macedonia.

„300.000 de euro, un buget suficient pentru juniori”

Gheorghiţă Geolgău crede că pentru a fi profitabil pe termen mediu şi lung, centrul de copii şi juniori trebuie să aibă un buget anual de 300.000 de euro. „Cred că 300.000 de euro pe an este un buget suficient pentru a fi la cel mai înalt nivel din acest punct de vedere, în România. Trebuie gândit pe termen lung, 300.000 pe an înseamnă 1,5 milioane în 5 ani, iar în 5 ani imposibil să nu faci mult mai mult din transferurile de jucători, dacă ai răbdare. În planul nostru, peste cinci ani echipa Craiovei se va baza pe jucători din propria pepinieră. Acum, din cauza golului de fotbal din acest oraş, acest lucru e imposibil. Poate şi din această cauză prima echipă are de suferit, pentru că a fost nevoie să luăm jucători din toate colţurile. Nu avem nici un jucător azi dintre aceia cu care s-a plecat la drum, în vara lui 2013, în afara lui Brac. Chiar şi cu acest gol de zece ani în care Craiova nu a contat în fotbal, în ultimele patru decenii Universitatea a dat cei mai mulți jucători la loturile naţionale. Mai în glumă, mai în serios, putem spune că de aia nici n-a mai avut echipa naţională rezultate în ultimii 10 ani, pentru că nu a mai venit nimic dinspre Craiova” crede oficialul craiovean.