Muzeul de Artă din Craiova participă cu trei lucrări de Nicolae Tonitza la Art Safari 2019

0
364

În perioada 27 septembrie – 6 octombrie se va desfășura cea de-a VI-a ediție a Pavilionului de Artă București – Art Safari, unul dintre cele mai importante evenimente din România, ce aduce în atenţia publicului artă de patrimoniu, artă contemporană, instalații, performance-uri, ateliere pentru copii și tururi ghidate. Muzeul de Artă din Craiova a fost invitat la eveniment cu trei picturi de Nicolae Tonitza, după ce, în 2014, a participat cu zece creații de Ion Țuculescu, iar în 2016, cu lucrări de Max Hermann Maxy și Jules Perahim.

Art Safari 2019 va fi conceput sub forma unui muzeu temporar, care va găzdui, pe o suprafață de 10.000 metri pătrați, cea mai mare expoziție dedicată pictorului Nicolae Tonitza din ultimii 50 de ani, una de sculptură de la 1800 până în 2019, precum și una dedicată artei supercontemporane. Arhitectura expoziției este semnată de Attila Kim, comisarul României la Bienala de la Veneția, începând cu ediția 2016 și până în prezent.

Muzeul de Artă din Craiova va participa la eveniment cu trei lucrări de Nicolae Tonitza, din colecțiile proprii. Potrivit muzeografului Valentina Călin, este vorba despre „Cap de fetiță”, „Bust de tânără cu fes verde” și „Profil de fată”, valoarea de asigurare a acestora fiind de 137.500 euro. Lucrările se vor regăsi în Pavilionul Muzeal „Tonitza și geniul copilăriei”, curatoriat de Zoltan Soos, care va găzdui peste 200 de lucrări ale maestrului împrumutate de la cele mai importante muzee și colecții private din România, dar și din Europa. Focusul expoziției va fi universul copilăriei, ilustrat magistral de marele artist român.

Accesibil publicului va mai fi Pavilionul Central „Repvblica. Despre umbre în sculptură” (curator: Călin Dan), care va aduce împreună numele cele mai semnificative ale sculpturii românești, în perioada 1800-2019, cu lucrări excepționale provenite din importante colecții private din Europa, dar și din colecțiile muzeelor din România. Selecției de sculptură i se adaugă instalație, artă decorativă și obiecte de Constantin Brâncuși, Dimitrie Paciurea, Geta Brătescu, Ana Lupaș, Vasile Gorduz, Paul Neagu, Marian Zidaru și mulți alții. De asemenea, Pavilionul Supercontemporan „Young Blood. Arta timpului tău”, o expoziție curatoriată de artistul Mihai Zgondoiu, radiografiază noul val de artiști aflați la început de carieră și cuprinde instalații interactive de artă, video-mapping, intervenții site-specific, performance, artă media, obiect/sculptură sau print experimental. Organizatorii au creat și programul „Art Safari Kids 2019”, ce oferă ateliere interactive de pictură pe pânză, de sculptură, de ilustrație în pasteluri cretate, de bandă desenată.

Art Safari 2019 va fi va fi organizat, și în acest an, într-o clădire-monument: Palatul Oscar Maugsch BCR din Piața Universității, București, construită în 1906. În anii trecuți, evenimentul s-a desfășurat tot în clădiri de patrimoniu: Ciclop, Palatul Dacia-România, Galeriile Kretzulescu.